Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 1
04.09.1982 Plaats: Jules Ottenstadion

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Marc Rommelaere - Jef Timmers
Toeschouwers: 9000

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Fraaie goals en eerlijke uitslag

Gent - Voor de derde keer dit seizoen speelden de Buffalo's voor eigen volk. Voor de derde keer eindigde de match op een gelijkspel. Voor de derde keer liet de thuisploeg een voorsprong teloor gaan. Voor de twintigste opeenvolgende competitiematch verloor AA Gent niet in het Ottenstadion.

Robert Goethals werd door de omstandigheden de ingewikkelde opdracht opgedrongen een elftal te brouwen zonder Lauryssen, Quipor, Busk, Braem, Cordiez en Rombouts. Vooral de invallersbank kreeg daardoor een jonge bezetting met Franky Frans (16), Jan Polfijn (18) en Benny De Kneef (17). Van Zande mocht het op het terrein waarmaken en trok goed zijn streng. Het team van de bezoekers leek ook in niets meer op dat van drie avonden eerder op Olympia. Ratko Svilar, Matthy Billen, Laszlo Fazekas, Jurgen Müller en Bert Cluytens stonden daar wel aan de aftrap, in Gent niet meer. Een hoogvlieger was de match niet. Een degelijk werkstukje wel, in het slotkwartier gekruid met een vleugje thrillerpoeder.

De zenuwen en de vermoeidheid lieten zich dan gelden. Tot jolijt van de neutrale voetbalfans, tot schrik en bibber van de supportersclans. De ene misser volgde de andere flater op in de twee blokken. En "je weet maar nooit in voetbal, de bal is rond, kan alle kanten uitvliegen en niet vergeten: een wedstrijd duurt negentig minuten!" De uitslag is eerlijk. R Antwerp FC voetbalde beter. AA Gent creëerde meer en de betere kansen. De nochtans hardwerkende spitsen Schapendonk en Lecloux waren (weer) niet in een opportunistische dag.

Na tien minuten wederzijds eendachtig geklungel kreeg het publiek vijf minuten topvoetbal om duimen en vingers en het lief van een ander van af te likken. Het pief-poef-paf spelletje begon met een doelpunt van Schapendonk, terecht afgekeurd voor offside en eindigde met een schot van Lecloux dat rakelings naast suisde. Tussendoor was er een supersave van Daerden nodig om Petursson van de 0-1 te houden die voor AA Gent hoogstwaarschijnlijk de vroege doodsteek zou hebben betekend. Een goede doelman heeft nu eenmaal geluk. Toen Francis Goris na een gouden voorzet van Harry Cnops een grondscherend vluchtschot kon produceren, slaagde het linkerbeen van Daenen er nog net in zich richting bal te zwiepen.

Het leder spatte via de voet van de keeper weg. Even later ving Koudijzer op het uiterste randje van buitenspel een inzenden van Schapendonkop. De Gentenaar plaatste de bal netjes buiten bereik van de voor staande Dieltiens en in de hoek van de goal. Een mooi staaltje technische kunde en zelfbeheersing. Twee minuten later blunderde de Antwerpdefensie. Koudijzer kreeg totaal onverwacht opnieuw een kans. Hij mikte pal op de keeper. Hoe de Gentse spits het voor mekaar kreeg, is een raadsel. Zaterdagavond was hij overal te zien waar hij (toevallig) moest zijn. Altijd dook hij op het preciese moment op, zowel in aanval als in verdediging. Niemand kan nochtans beweren, Aad inbegrepen, dat hij een snelheidsduivel is die kilometers vreet aan pingpongtempo.

Verplaatste de Buffalo-captain zich alleen in de gedachten van de toeschouwers? Had hij een dubbelganger op het terrein die hij kon laten verschijnen waar en wanneer de nood dringend of de kans rijp was? Het onstelpbaar balverlies in de rangen van de thuisploeg hadden geen vier Koudijzers kunnen beletten. Soms leek het wel of het een aangeboren technische eigenschap was. De tegenstander kon er ondanks vloeiende en stevig geconstrueerde combinaties geen gebruik van maken in de frontlijn. Daar mondden de meeste degelijke acties uit in een flodderschot-naar-eerder-waar of een pasje te veel of een wanhopig wat nu? Een halfuurtje voor affluiten hinkte Criel naar de zijlijn om zich te laten verzorgen na een contact met Van der Linden.

Criel was er een tijdje niet om de dit seizoen niet-uitzonderlijke Gentse bressen te helpen dichten. En er werd een bres geslagen. Paolo Lallo rukte op en zond vanop de flank haarfijn voor doel. De onbewaakte Mark Vander Linden knalde het ronde ding in volle vlucht voorbij de kansloze Daenen. Een uitzonderlijk mooi doelpunt (Mark Dheedene - Het Nieuwsblad - 6/09/1982).

(bron: de pers - 06/09/1982)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

Tony Daenen
Van Zande
Rudi Van Goethem
Luc Criel
Guy Hanssens
René Mücher
Aad Koudijzer
Jean-Claude Bouvy
Kyika Tokodi
Cees Schapendonk
Jean-Michel Lecloux
Danny Dieltiens
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Francis Goris
Leo Van der Elst
Harry Cnops
Marc Van der Linden
Petur Petursson

Wissels

0 Harry Cnops (uit)/
Paolo Lallo (in)
46'
 

Begin Match
      Frank Mariman
      Danny Koekelcoren
30' Aad Koudijzer 1-0      
Ruststand 1-0
      Marc Van der Linden 1-1 64'
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG