Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois
1 1
29.09.1984 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jean-François Crucke

Lijnrechters:
Henri Stassart - Julien Coddens
Toeschouwers: 12000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RSC Anderlecht

Amateur Rudi Smidts brengt RSC Anderlecht in moeilijkheden

BOSUIL — "Als men op deze weg verder gaat, komt er straks geen hond meer naar het voetbal kijken", concludeerde Paul Van Himst na afloop van de ontgoochelende vertoning. "Dat ploegen in Anderlecht de boel gesloten houden, zijn we al stilaan gewoon geworden. Nu weigeren ze ook al in eigen stadion de handschoen op te nemen."

Woorden schril tegengesteld aan de verklaringen na R Antwerp FC-KSV Waregem, toen de Sinjoren wel de poort hadden opengezet, maar vier goals om de oren kregen. "Tegen een klasseploeg als RSC Anderlecht, kan R.A.F.C niet anders dan terugplooien", repliceerde Arie Haan. "Trouwens, het resultaat is er en dat zal de aanhang niet tot ontevredenheid stemmen."

Het eeuwige dilemma tussen de hang naar spektakel en het streven naar resultaat. In de gegeven omstandigheden is het nochtans niet helemaal onbegrijpelijk dat R.A.F.C. een voorzichtige tactiek huldigde. Vanwege de gelijktijdige onbeschikbaarheid van Frank Mariman, Gaston Boeckstaens en Yves Vanderveeren, moest het verdedigend bolwerk immers op cruciale plaatsen vertimmerd worden. Guy Vanhorenbeeck maakte zijn rentree als vleugelback. De jonge amateur Rudi Smidts kreeg de eer om Czerniatynski te schaduwen, rol die hij met verbluffend gemak vertolkte.

Na een explosieve start met een zware botsing na 20 sekonden tussen Mark Van der Linden en de in extremis speelklaar geraakte Olsen, die ze beiden de gele kaart opleverde, nam RSC Anderlecht het initiatief. In het eerste kwartier werd de Antwerpafweer enkele keren opgerold, maar Vercauteren en Czerniatynski faalden in de afwerking. R.A.F.C. slaagde er in het evenwicht te herstellen halverwege de eerste helft. Vladimir Petrovic deelde gave voorzetten uit en stuurde beurteling Harry Cnops en Mark Van der Linden de ruimte in. Harry Cnops kreeg een uitstekende kans aan de voet nadat hij De Groote in snelheid had genomen, het schot ging naast de korte hoek buiten.

Even na het halfuur kwam het doelpunt er toch, niet eens tegen de gang van het spel in. Weer een snelle uitbraak via Patrick Ipermans en Vladimir Petrovic, een perfecte zwaaibal vanop rechts en een karpersprong van Rudi Smidts, die uit het niets in de legende klom. Een doelpunt als de exponent van de wilskracht en de inzet van de jonge rookies. De voorsprong was voor R.A.F.C. het signaal om helemaal terug te plooien. De bezoekers verstrikten zich in de acties. RSC Anderlecht probeerde het in die eerste helft vanop afstand, maar de schoten van Vandereycken, Vercauteren en Scifo vlogen over en naast de kooi van Jan Ruiter.

In de tweede helft slaagde paars-wit er in R.A.F.C. onder zware druk te zetten. Onder impuls van de opkomende Olsen en een voorin knap spelende Scifo stapelden de kansen zich op. Een zwakke Czerniatynski mocht aanleggen, Vandenbergh met onvoldoende competitie in de benen liet een open kans liggen, Vercauteren knalde tegen de dwarsbalk aan. Halfverwege de tweede helft kwam RSC Anderlecht langszij. Vercauteren stuurde Scifo binnendoor, de gewezen Italiaan had geen enkele moeite om Jan Ruiter te passeren en te scoren. Met de gelijke stand op het bord nam RSC Anderlecht meteen gas terug, zodat een wilskrachtig R.A.F.C. een onverhoopt punt kon thuishouden.

De Sinjoren toonden zich tevreden met die ontwikkeling en hielden de bal achterin wat op de tribune niet in goede aarde viel (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 1/10/1984).

Door het oog van Bob (7)

Samen met het begin van de schorsingsperiode van Yves Vanderveeren (schitterend opgevangen met de inschakeling van Rudi Smidts), diende met de komst van het grote RSC Anderlecht ook Gaston Boeckstaens ingevolge zijn gele kaarten tegen K Beerschot VAV, vervangen te worden. Waar iedereen het ergste vreesde, vond Arie Haan weer de gepaste ingreep. Guy Vanhorenbeek kwam als vervanger van de 'Stonne' tot een puike verrichting. De rood-witten overtroffen zich en dat leverde dank zij een collectief sterke prestatie een verdiend gelijkspel op.

Tijdens de eerste speelhelft dirigeerde Vladi Petrovic op klasrijke wijze de aanvalsacties. RSC Anderlecht was tegen de goed georganiseerde roodwitte verdediging zelden gevaarlijk. De Great-Old kende bovendien op één der scherpe counters succes. Vladi Petrovic gooide vanaf rechts een 'inswinger' naar de tweede paal en de mee opgerukte Rudi Smidts lukte met het hoofd een pracht van een doelpunt (1-0).

Na de rust tapte Anderlecht met een meer diepgaande Scifo uit een ander vaatje. 't Was precies de klasserijke Anderlechtmiddenvelder die met nog 20' te spelen raak trof voor zijn kleuren (1-1). De aanhang vreesde voor het ergste, maar de Brusselaars weigerden de klus af te maken. Hiervan profiteerden de Bosuiljongens om de wedstrijd te controleren en het gelijkspel veilig te stellen. 'Prinske' leverde eens te meer een meer dan degelijke prestatie af (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 13/10/1984)!

Gelukkig en bescheiden

DEURNE — Vooral voor de Antwerpyoungsters Ronny Prins en Rudi Smidts kreeg de wedstrijd tegen RSC Anderlecht een apart cachet. Beide spelers kweten zich biezonder goed van hun taak en bevestigden het goede dat van hen werd gezegd. Rudi Smidts licht ons zijn eerste competitietreffer toe. "In feite moet de lof naar Patrick Ipermans en Vladimir Petrovic gaan die voor de opbouw zorgden. lk kan begrijpen dat jullie verrast waren dat precies ik daar helemaal vooraan stond, maar wat wil je als die mogelijkheid zich voordoet? Achteraf kreeg ik trouwens de kans niet meer om zo diep te gaan. Of er al over een profcontract gesproken is? Haha, nee, niet echt. Trouwens ik blijf erbij dat ik al tevreden ben, wanneer ze me nog een paar keer oproepen voor de fanionkern. Straks komen Yves Vanderveeren en Gaston Boeckstaens terug, mogelijk ook Frank Mariman. Dan zal ik wellicht de plaats moeten ruimen." Toch wat té bescheiden, menen we, die Rudi Smidts (f.d.w. - bron: onbekend - 1/10/1984).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 01/10/1984)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois

Elftallen

1 Jan Ruiter
2 Guy Vanhorenbeek
3 Danny Koekelcoren
4 Norbert Beuls
6 Rudi Smidts
7 Patrick Ipermans
8 Vladimir Petrovic
5 Ronny Prins
9 Alex Verniers
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
1 Jackie Munaron
3 Georges Grün
2 Luka Peruzovic
10 Morten Olsen
5 Michel Degroote
8 Per Frimann Hansen
7 René Vandereycken
4 Enzo Scifo
6 Frankie Vercauteren
9 Erwin Vandenbergh
11 Alex Czerniatynski

Wissels

75' 10 Marc Van der Linden (uit)/
13 Peter Bodak (in)
 
88' 11 Harry Cnops (uit)/
14 Gerrit Carleer (in)
 
9 Erwin Vandenbergh (uit)/
15 Arnor Gudjohnson (in)
70'
 

Begin Match
Marc Van der Linden      
      Morten Olsen
Guy Vanhorenbeek      
34' Rudi Smidts 1-0      
Ruststand 1-0
      Enzo Scifo 1-1 66'
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG