Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem
2 4
16.09.1984 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Charles Magerat

Lijnrechters:
Alain Hamel - Henri Maes
Toeschouwers: 4100

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSV Waregem

Met dank aan Haan en Haesaert

DEURNE — Professioneel voetbal hoeft geen dooie boel te zijn. R Antwerp FC en KSV Waregem gaven gisteren tienduizend afwezige tóesdiouwers groot ongelijk, maar boden wel een alternatief voor de toekomst. Als voetbal door de nieuwe lichting trainers voorts zo gepropageerd zal worden, wordt de weg naar het stadion binnen de kortste keren teruggevonden. Nooit aflatend, dachten beide elftallen in de eerste plaats aan de veelbetalende toeschouwer en maakten er een integrale TV-uitzending waardige wedstrijd van. Dat we dit nog maar een keertje meer mogen beleven...

"Het interesseert me niet of we zevende of dertiende eindigen", zei Antwerptrainer Arie Haan achteraf. "Ik blijf geloven in dit soort voetbal. Bij momenten geniet ik ervan en zit ik op de bank mee te wippen. Gewoon, omdat ik weet dat je er vroeg of laat toch resultaat mee behaalt, R.A.F.C. zal binnenkort heus wel winnen." Keurige taal van de ex-voetballer die gedurende heel zijn carriëre het loutere resultaatvoetbal gewend is geweest. Iemand die dus beseft dat de toeschouwer weinig boodschap heeft aan het tactische keurslijf waar trainers de laatste jaren de spelers zo mee pestten. De beuk erin en hopen dat Arie Haan niet struikelt over de druk van het kritisch ingestelde Antwerpse voetbalpubliek.

Een modelwedstrijd dus waarin KSV Waregem aanvankelijk biezonder voorzichtig startte. Dat had voornamelijk te maken met de aanwezigheid van Vladimir Petrovic. De ex-spelmaker van de Joegoslavische nationale ploeg trad bij R.A.F.C. wederop. Hij zorgde meteen voor een schitterende ouverture. Met haarfijne voorzetten trok hij diepe groeven in de verdediging van de bezoekers. In de afwerking ontbrak het R.A.F.C. aan meeval. De Petrovic-ouverture werd verrassend in de kiem gesmoord door de eerste competitietreffer van Buckley. De ex-spits van het Ierse Shamrock Rovers profiteerde van een aarzeling bij Yves Vanderveeren om keeper Tony Goossens met een lobbal te verslaan.

Meteen de aanleiding tot een dol kwartiertje waarin Veyt, heel opportunistisch, de score tot 0-3 mocht opdrijven, maar waarin Antwerp even overtuigend twee keer repliceerde via Harry Cnops (1-3, 2-3). R.A.F.C. kon in de 45e minuut helemaal van gebrek aan meeval spreken als een doelpunt voor erg twijfelachtig buitenspel Mark Van der Linden werd afgekeurd.

Vijf doelpunten dus in een wedstrijd die nog moest losbarsten. R.A.F.C. kwam in de tweede helft opzetten als gold het de bevrijding van de Metropool. KSV Waregem bleef meevoetballen, handig en listig, wachtend op openingen. De beste kansen kwamen er voor Norbert Beuls, Gaston Boeckstaens en Vladimir Petrovic. Veyt en Desmet zorgden voor waarschuwingen. Laatstgenoemde bracht vier minuten yoor tijd de thuisploeg tenslotte de doodssteek toe. Jammer voor de lokale aanhang (Francis De Witte - GvA - 17/09/1984).

Door de ogen van Bob (5)

In een echte propagandawedstrijd heeft R Antwerp FC, waarvoor de bal weer niet rolde, een onverdiende nederlaag geleden tegen een weliswaar sterk KSV Waregem.

Onder impuls van de wederoptredende Vladi Petrovic namen de roodwitten de eerste twintig minuten voor hun rekening. De sterk counterende Westvlamingen maakten maximaal gebruik van enkele individuele tekortkomingen in onze verdediging en dat resulteerde in een... 0-3 stand na een lobbaldoelpunt van de Ier Buckley (22') en twee kopbaltreffers van 'duimpje' Veyt (33' en 35'). Schijnbaar knock-out, reageerde de Great Old gepast. In dolle vijf minuten werd het langs Harry Cnops (37' en 42') warempel 2-3! Vlak voor de rust maakte Mark Van der Linden er zelfs 3-3 van, maar de rechtmatige treffer werd door de grensrechter verkeerdelijk (waarvan bewijs van de tv-beelden), voor buitenspel (?) afgevlagd! De man was de hoofdverantwoordelijke voor de uiteindelijke nederlaag.

Met een 2-3 achterstand namen de rood-witten ook in de tweede speelhelft tijdens een non-stop-offensief zulkdanige risico's, dat de deur soms wagenwijd werd opengelaten met alle gevolgen vandien. Schitterend aanvalsspel van de Bosuiljongens kende immers niet het verdiende succes waarbij de kans voor Vladi Petrovic echt niet gemist had mogen worden! Bij een splijtende Waregem-counter vijf minuten voor tijd zorgde De Smet voor een al te streng 2-4 eindverdict (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 13/09/1984)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/09/1984)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem

Elftallen

1 Tony Goossens
2 Gaston Boeckstaens
6 Yves Vanderveeren
4 Norbert Beuls
3 Danny Koekelcoren
7 Patrick Ipermans
8 Vladimir Petrovic
5 Ronny Prins
9 Alex Verniers
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
1 Wim De Coninck
3 Franky Dekenne
4 Luc Millecamps
16 Yvan Desloover
15 Pino Decraeye
7 Armin Görtz
14 Danny Veyt
9 Alain Van Baekel
12 Jan Hoebeeck
10 Filip De Smet
11 Liam Buckley

Wissels

80' 5 Ronny Prins (uit)/
13 Peter Bodak (in)
 
11 Liam Buckley (uit)/
6 Rik Van De Velde (in)
31'
 
6 Rik Van De Velde (uit)/
13 Charles De Coninck (in)
71'
 

Begin Match
Alex Verniers      
      Liam Buckley 0-1 22'
      Danny Veyt 0-2 33'
      Danny Veyt 0-3 35'
39' Harry Cnops 1-3      
43' Harry Cnops 2-3      
Ruststand 2-3
      Filip De Smet 2-4 85'
90' Eindstand 2-4 90'
TERUG