Toeschouwers: 7800

Na R Antwerp FC - SK Sint-Niklaas

Klaasjes dicht bij een stunt

DEURNE - Geen van beide elftallen begon in zijn sterkste opstelling aan dit eerste competitieduel. R Antwerp FC moest naast Vladimir Petrovic ook Frank Mariman missen. Bij SK St.-Niklaas was de snelle Vandenhende er uiteindelijk niet bij. Dat maakte de opdracht van de Waaslanders er natuurlijk niet gemakkelijker op. Met enkel Simoen in de spits bleken de countermogelijkheden vrij beperkt.

De thuisploeg had weinig moeite om greep op de wedstrijd te krijgen. De geel-blauwe afweer had het niet onder de markt. Uitgespeelde kansen kon R.A.F.C. in het eerste half uur nochtans niet afdwingen, al liep Peter Bodak in de elfde minuut er wel dicht bij. Hij kopte een vrije trap van Alex Verniers rakelings over. Ook Gaston Boeckstaens en Patrick Ipermans kwamen nog even dreigen. Van Reeth moest enkele keren knap plukwerk verrichten op de vele hoge voorzetten.

SK St.-Niklaas deed meer dan zich kranig verdedigen. De Waaslanders pakten zelfs enkele keren knap uit. Tony Goossens keek na 25 minuten tegen een gele kaart aan toen hij buiten de rechthoek handspel beging om Simoen te stuiten. Twee minuten later speelde Nijs Bevers vrij, maar die verknalde de schietkans. R.A.F.C. bleef ondertussen komen. Na 35 minuten werd de bezoekende defensie door een dubbelpas tussen Peter Bodak en Patrick Ipermans voor het eerst uit verband gehaald, maar Patrick Ipermans mikte vanuit een schuine hoek centimeters naast.

Bij de volgende poging was het raak. Van Reeth bokste de bal diep in het speelveld. Mark Van der Linden recupereerde, schoof door naar Patrick Ipermans en Alex Verniers was ter plekke om de hoge voorzet hard in te koppen. De gewettigde voorsprong van R.A.F.C. kwam voor rust nog even in gevaar, Cornelissen besloot zwak op Tony Goossens. Jan Simoen zag seconden voor rust zijn gelijkmaker terecht afgekeurd wegens buitenspel. Voor SK St.-Niklaas waren het signalen dat de nederlaag niet onafwendbaar was.

De Waaslanders begonnen met open vizier aan de tweede speelhelft. Die offensieve intenties kregen al vlug een forse dreun toen Norbert Beuls na 55 minuten opnieuw met het hoofd voor 2-0 zorgde. Veel vreugde beleefde de roodwitte-aanhang echter niet aan dit doelpunt. In dezelfde minuut stuurde Cornelissen Nijs doorheen de Antwerpverdediging en liet Tony Goossens kansloos. R.A.F.C. had het dus niet erg breed. Het miste duidelijk een organisator op het middenveld terwijl bet zelfvertrouwen van de hardwerkende Klaasjes met de minuut groeide.

Het succes bleef niet uit. Toen de ingekomen Patrick Vermeiren na 69 minuten Bevers onderuit haalde trapte Simoen een vrijschop onhoudbaar tegen het net. R.A.F.C. raakte de pedalen kwijt. Met nog 10 minuten te gaan werd Yves Vanderveeren uitgesloten na een zware overtreding. Het was de treffende illustratie van de onmacht van een ontgoochelend rood-wit elftal dat uiteindelijk blij was met de puntendeling. In de slotminuten kwam SK Sint-Niklaas tot twee keer toe dicht bij de overwinning (Luk Luyten - bron: onbekend - 22/08/1984)!

Door het oog van Bob (1)

Voor de Antwerpaanhang, die na een niet onaardige oefencampagne van de Great Old, heel wat positieve verwachtingen had, is de 'ouverture' van het seizoen op een anti-climax geëindigd. Zonder spelmaker Vladimir Petrovic konden de rood-witten de maat niet nemen van een zich hardnekkig verdedigend SK St.-Niklaas. Vooral Simoen maakte het de Antwerpverdediging aardig lastig. Toch kon Alex Verniers na 35 minuten op center van Patrick Ipermans met een prachtige kopstoot zijn team op voorsprong brengen (1-0). Het voor buitenspel afgekeurde doelpunt van Simoen vlak voor de rust hield een eerste Wase verwittiging in.

Bij de rust werd Guy Vanhorenbeek vervangen door Patrick Vermeiren, waarop heel wat 'verschuivingen' in het elftal volgden. Norbert Beuls maakte er na acht minuten in de tweede periode met een gemeten kopstoot 2-0 van. Iedereen dacht ieder de zaak beklonken. Concentratieverlies lag dertig seconden later aan de basis van de psychologisch belangrijke aansluitingstreffer langs Nijs (2-1), het keerpunt van de wedstrijd. Met nog 20 minuten te spelen kogelde Simoen na vrijschop de gelijkmaker in de kruishoek (2-2). De Antwerpjongens waren meteen alle vertrouwen kwijt. De uitsluiting van Yves Vanderveeren na fout op Van Wambeke, maakte de Bosuil-zaak alleen maar bedenkelijker.

Tijdens de slotminuten diende Tony Goossens met een voetreflex de Waaslanders van de winning-goal te houden. Al bij al kwamen de rood-witten dus goed weg (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 13/10/1984)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 22/08/1984)

Jan Simoen

46' 5 Guy Vanhorenbeek (uit)/
14 Patrick Vermeiren (in)

Matty Van Toorn (uit)/
Van Dambeeck (in)
75'

Carl Cornelissen (uit)/
De Maeren (in)
86'

Yves Vanderveeren
Tony Goossens
Patrick Vermeiren
35' Alex Verniers 1-0
Ruststand 1-0
      Nijs 1-1 54'
55' Norbert Beuls 2-1
      Simoen 2-2 70'
90' Eindstand 2-2 90'