Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.
1 1
16.02.1986 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Luc Lippens - Paul Evenepoel
Toeschouwers: 5.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Club Brugge KV

Pleister op de wonde voor weinig overtuigend Club

"Het wordt tijd voor ons dat we van dit soort velden verlost geraken. Er is amper op te voetballen. Het is eigenlijk meer geluksvoetbal dan wat anders. Die bevroren terreinen, het ligt Club Brugge KV zeker niet," zei aanvoerder Ceulemans gisteren na afloop van de partij in een ijzig koude Bosuil. De paar duizend erg dappere toeschouwers hebben gisteren in Antwerpen trouwens geen indrukwekkend Club gezien. Trainer Henk Houwaart ontkende het niet. "Niet denderend gespeeld," wist hij, "maar toch, tegen dft R Antwerp FC hadden we moeten winnen. Nu, zo slecht is het nog niet natuurlijk, aangezien RSC Anderlecht tegen R Standard CL verliest."

Zeker niet. Club loopt opnieuw een punt uit en behoudt dus nog alle hoop en uitzicht op het kampioenschap. "De pleister op de wonde," zoals Houwaart de situatie achteraf samenvatte en daarmee toch ook te kennen gaf dat zijn ploeg er eigenlijk niet had uitgehaald wat erin zat. Of de staat van het veld alles verklaart? Feit is dat Papin in elk geval niet tot zijn recht komt, op zo'n schaatsbaan. In de aanhef kon de Fransman doelman Ratko Svilar, die samen met Mark Van der Linden bij de thuisploeg wederoptrad, wel twee keer lichtjes bedreigen. Van dan af kwam hij niet meer in het stuk voor. Het is ook moeilijk voor een aanvaller van het type Papin, snakkend naar ruimte en beweging, om zich op een bevroren veld door te zetten.

Hij was niet de enige bij Club die ondermaats acteerde. Ceulemans, die de hele week niet had getraind wegens pijn in de rug, besloot toch mee te doen, ter wille van het psychologische aspect. Hij leverde een 'onzichtbare' partij af. Statisch zonder enig risico in zijn spel. Zijn actieradius, van kapitaal belang voor Club, bleef erg beperkt. Hij wil alvast geen verdere risico's nemen en verklaarde gisteren af te zien van de trip met het nationale elftal naar Spanje. "Rusten en verzorgen," luidt het. Libero Franky Van Der Elst zal er in Elche wel bijzijn, maar hij beleefde alvast niet zijn beste dag. In meer dan één duel trok hij aan het kortste eind.

Zijn optreden straalde niet bepaald erg veel zekerheid uit. Overigens was het ook hij, die in een vinnig gestart duel aan de basis lag van het vroege Antwerpdoelpunt. Yves Vanderveeren, aan zijn tweede wedstrijd toe als verdedigende middenvelder, omzeilde met een lob de buitenspelval. Van Der Elst tikte vervolgens, met Patrick Ipermans in de buurt, te kort terug op Vandewalle. Daardoor kon de clever gevolgde Yves Vanderveeren binnenschieten. Club direct op achterstand en dat zag er niet goed uit. Blauw-zwart kon zich wel herpakken. Op het kwartier stak Franky Van Der Eist door tot bij naamgenoot en ex-Antwerpspeler Leo, veruit de beste man gisteren bij Brugge.

De Brugse middenvelder werkte zich voorbij Danny Koekelcoren, legde achteruit tot bij Houwaart jr., die beheerst afrondde. Hij verdiende het, de 18-jarige zoon van de trainer, die gisteren zijn debuut niet miste. De vader had het ook zo gezien. Een lichtpunt dus. Voor rust ontpopte de jonge Houwaart zich overigens, samen met Leo Vander Elst op de rechterflank tot spelmaker bij Club. "Het was zijn grote kans," zei Houwaart sr. achteraf. "Wellens is tenslotte toch een echte spits en geen rechtshalf. Ik had de keuze in het midden tussen Vereycken en Houwaart en van Vereycken weten wat hij kan."

Tot een overwinning heeft het dus niet geleid voor Club Brugge KV, dat halfweg de eerste periode nochtans bijna op winst kwam toen Geert Deferm een knal van Broos nog net van de lijn kon weghalen. Ook een wilskrachtig R.A.F.C., met een vooral na rust de verdienstelijke jonge belofte Cisse Severeyns, had kort voor de rust een tweede goal aan de voet toen Harry Cnops, na een combinatie met Rudi Smidts, alleen op Van De Walle afging maar er geen profijt kon uithalen. Meteen heeft u ook de meest opwindende momenten gehad.

Hoe Club na rust ook druk uitoefende en een 'loerend' R.A.F.C. met drie spitsen, bij momenten met de rug tegen de muur zette, uitgespeelde kansen konden Ceulemans en co. niet meer creëren. De blauw-zwarte aanhang had ondertussen wel weet van de toestand op Sclessin, kreeg niet meer waar het luidkeels om smeekte (Walter Mariën - Het Volk - 17/02/1986).

De competitie door het oog van Bob (26)

De vierde confrontatie sedert september '85, tussen de blauw-zwarten uit het Olympiastadion en de rood-witten uit Deurne-Noord is voor de eerste maal niet op een Brugse zege uitgedraaid. De rood-witten sleepten een oververdiende 1-1 in de wacht.

Aanvankelijk zat er zelfs meer in vermits de Bosuilen al in de zevende minuut op voorsprong kwamen, dank zij een schitterend doelpunt van Yves Vanderveeren. Acht minuten later was het echteral gelijk toen Houwaart Jr. (de zoon van de vader) een voorzet van Leo Van der Est, die Danny Koekelcoren omzeild had, in één tijd intikte. Even tevoren ontsnapte F. Van der Elst op het nippertje aan de uitsluiting toen hij even de neiging had voor de tweede maal een vrijwillige hands te begaan bij een hoge bal waar hij niet meer bijkon. Costantin wou reageren maar bedacht zich... !

Dat er geen verdere schendingen tot stand kwamen, vindt vooral zijn oorzaak in het feit dat beide verdedigingen de zaak goed gesloten hielden en er op uitzondering voor de kans van Harry Cnops nog weinig doelgevaar tot stand kwam. Beyens had aan Harry Cnops een aardige en vooral snelle klant. Cisse Severeyns kwam minder aan bod. Mark Van der Linden deemsterde, na een sterke eerste helft, begrijpelijk weg na de rust.

Aan de overzijde werden Papin en Degryse respektievelijk door Rony Van Rethy en Rudi Smidts onzichtbaar gemaakt. Patrick Ipermans hield Ceulemans in toom. Doelman Ratko Svilar toonde zich een attent en betrouwbaar sluitstuk. Al bij al werd het een aangename wedstrijd in aanwezigheid van... 5500 toeschouwers en dit terwijl op Sclessin de andere titelkandidaat partij werd gegeven voor... 33.000 aanwezigen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-14 - 9/03/1986).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/02/1986)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Yves Vanderveeren
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
5 Geert Deferm
6 Rony Van Rethy
7 Patrick Ipermans
9 Eric Reynders
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
8 Cisse Severeyns
1 Luc Van De Walle
12 Luc Beyens
4 Hugo Broos
3 Franky Van Der Elst
5 Gino Maes
8 Henk Houwaart Jr.
7 René Verheyen
11 Leo Vander Elst
6 Jan Ceulemans
9 Jean-Pierre Papin
10 Marc Degryse

Wissels

77' 10 Marc Van der Linden (uit)/
14 Albert Van den Bergh (in)
 
77' 9 Eric Reynders (uit)/
13 Ronny Prins (in)
 
9 Jean-Pierre Papin (uit)/
15 Willy Wellens (in)
74'
 

Begin Match
      Franky Van Der Elst
      Gino Maes
      Jean-Pierre Papin
Cisse Severeyns      
7' Yves Vanderveeren 1-0      
      Henk Houwaart Jr. 1-1 16'
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG