Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.
4 1
08.02.1986 Plaats: Emile Verséstadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Pierre Mannaerts - Jean-Claude Mabille
Toeschouwers: 9.000

Wedstrijdverslag

Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Het grote verschil: voor Lozano lag er geen sneeuw

Anderlecht - Heel even heeft R Antwerp FC de illusie gehad dat er wat te halen viel bij de landskampioenen. De voorsprong die er met enige meeval kwam, werd door een even grote dosis pech teniet gedaan. Nadien was het vooral Lozano die op een moeilijk bespeelbare 'sneeuwmat' de rood-witten de das omdeed, al scoorde hij zelf niet.

Bij R.A.F.C. liepen Harry Cnops en Francis Severeyns als echte spitsen voorin. Erg vaak waren ze ook in de buurt van de middenlijn te vinden. RSC Anderlecht deed het zonder échte spitsen, met Andersen als gelegenheidsaanvaller op links en Lozano voorin, vermits Vandenbergh nog steeds ontbrak. Op die vleugel was het soms even zoeken als zowel linksachter Degroote, Vercauteren als Andersen er de ruimte zochten. R.A.F.C. brak in de aanvangsfase één keer uit en het was meteen raak. Severeyns vertrok op de eigen speelhelft. Bleef met wat geluk in het balbezit die tegen de hielen van Olsen en de scheen van Vandereycken aantikte. Zag zijn poging door Munaron gestopt. Het leer sprong weg en Alex Verniers kon inleggen.

De Antwerpenaars weken RSC Anderlecht hanteerde de buitenspelval, maar zat bijna constant op de Antwerphelft. Een wipballetje van Lozano zonderde Grün af in het strafschopgebied. De rechtsachter van RSC Anderlecht sleede door tof bijna aan de tweede paal, zag wellicht tot zijn verbazing dat de bal hem via enkele obstakels was gevolgd en tikte die binnen. Na een kwartier was daarmee alles te herdoen. Dat gebeurde ook bijna. Eerst dreef RSC Anderlecht de score op. Opnieuw was Lozano de aangever. Vanop het verlengde van de doellijn schoof hij de bal terug. Andersen scoorde. Kort na het halfuur hing de gelijkmaker in de lucht toen Harry Cnops naar binnen zwenkte en met een gevaarlijk draaiende en schuivende bal Munaron naar de uiterste benedenhoek deed duiken. Geen gelijke stand dus.

RSC Anderlecht nam na de pauze wel heel even gas terug, maar tikte de bal toch zuiverder en sneller rond dan de tegenstander. We kregen eerst een kwartiertje Scifo met een atstandsschot naast en een kopbal gevolgd door een zweefsprong van Nicky Schippers. Na het uur werd het weer ernstiger. Genoeg ook om de match te beslissen. Olsen stuurde een verre bal naar de doorgelopen De Groote en die kon even controleren, alvorens via het been van Nicky Schippers in te schieten. Minder dan een kwartier voor tijd mocht Andersen op een hoekschop van Vercauteren in alle rust mikken en meteen zijn tweede doelpunt scoren.

Eén keer meldde R.A.F.C. zich toen Munaron zich om een scherpe voorzet van Rudi Smidts moest krommen. De winst voor RSC Anderlecht was nochtans al binnen, het 'truitjetrek' van Rony Van Rethy bij Lozano kon er niets aan veranderen (Ronny Ceuleers - bron: onbekend - 10/02/1986).

De competitie door het oog van Bob (25)

Op een besneeuwd, maar vrij goed bespeelbaar veld, heeft een technisch sterker RSC Anderlecht met een sublieme Lozano als orchestrator gemakkelijk de maat genomen van een weliswaar fel verzwakt R Antwerp FC. De afwezigheid van Piet Wildschut, Mark Van der Linden en vooral Ratko Svilar liet zich immers bij de Great Old fel gevoelen!

Vervanger voor Piet Wildschut, Yves Vanderveeren zette een verdienstelijke prestatie neer. Niettemin kwamen de rood-witten al in de zesde minuut verrassend op voorsprong toen de doorgebroken Cisse Severeyns de Anderlecht-verdediging belaagde, Munaron de bal liet ontglippen en de goed gevolgde Alex Verniers raak trof (0-1)! De Antwerp-aanhang begon even te dagdromen, maar RSC Anderlecht stelde vlug orde op zaken. Het bestendig onder druk zetten van de niet zo hechte Antwerpdefensie resulteerde in de gelijkmaker van Grün die in de kleine rechthoek eventjes drie Antwerpspelers in de wind zette. Andersen nam een center van de op rechts doorgebroken Lozano in één tijd over en verdubbelde de score (2-1).

Na de rust nam het paars-wit éénrichtingsverkeer nog toe. Met doelpunten van De Groote en nogmaals Andersen, waarbij Nicky Schippers niet helemaal vrijuit ging, bezegelden de kampioenen het lot van een sportief R.A.F.C. (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad- 14/03/1986).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 10/02/1986)

Statistieken

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jacky Munaron
Georges Grün
Morten Olsen
Luka Peruzovic
Michel De Groote
Per Frimann Hansen
Enzo Scifo
René Vandereycken
Franky Vercauteren
Juan Lozano
Henrik Andersen
Nicky Schippers
Rony Van Rethy
Danny Koekelcoren
Yves Vanderveeren
Rudi Smidts
Geert Deferm
Ronny Prins
Patrick Ipermans
Alex Verniers
Cisse Severeyns
Harry Cnops

Wissels

81' Morten Olsen (uit)/
Walter Degreef (in)
 
0 Ronny Prins (uit)/
Albert Van den Bergh (in)
46'
 
0 Cisse Severeyns (uit)/
Eric Reynders (in)
76'
 

Begin Match
      Alex Verniers 0-1 7'
15' Georges Grün 1-1      
28' Henrik Andersen 2-1      
Ruststand 2-1
65' MIchel De Groote 3-1      
77' Henrik Andersen 4-1      
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG