Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
2 0
12.01.1986 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: René De Bleeckere

Lijnrechters:
Jozef Van Acker - Antoine Mathys
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Zwarte 'piet' Wildschut

Wildschut, Piet is 'toevallig' zijn voornaam, heeft zich een kwartier voor tijd ontpopt tot de 'zwarte Piet' van de wedstrijd. Op het ogenblik dat R Antwerp FC de gelijkmaker najoeg, zette de Antwerpse Nederlander zijn ploeg een flinke neus. Bij een voorafgaande fase liep Repcic Piet Wildschut (onbestraft!) van de sokken. Geen tien seconden later revancheerde de Antwerpspeler zich met een ware 'doodsschop' in de grote rechthoek. De balans van de crash: Repcic gewond van het veld, Piet Wildschut buiten met een tweede gele kaart) en strafschop voor de Rouches. Leon Nollet zal zich wel een andere maidenmatch voorgesteld hebben. De Antwerptrainer gaf immers ruiterlijk toe dat hij zulke fout moeilijk kon goedkeuren. "Tot overmaat van ramp gebeurde dit ook nog in de fatale zone," sakkerde Nollet.

R Antwerp FC zette bij het ingaan van het vijfde kwartier de thuisploeg helemaal onder druk te zetten. Zo kreeg Verniers op aangeven van Piet Wildschut een glasheldere kans. De bezoekende spits kopte moederziel alleen vanop twee meter naast. Iets later werd het ei zo na 1-1 toen de pas ingekomen Cisse Severeyns alleen op Bodart mocht afstormen. Het leder miste evenwel de goede richting. Het was meteen het laatste wapenfeit van de bezoekers, vermits de grove fout van Piet Wildschut het spelscenario helemaal liet omdraaien. Tot dan toe hadden de Antwerpenaren de match goed onder controle. R Standard CL behield een optisch overwicht, maar het gemis aan een vindingrijke middenveldspil bij de Rouches is een oud zeer. Veelvuldig balverlies en stereotype telefoon-voorzetten brachten de Sinjoren overigens nauwelijks in problemen.

Pas na de rust geraakte de thuisploeg definitief onder stoom. Startsein gaf Czerniatynski die een voorzet van Luyckx naast kopte. Een fractie later mitrailleerde Vandersmissen nog eens vanop afstand, maar zijn schot zeilde naast. In de 56e minuut kwam het 'verlossende' openingsdoelpunt voor de Rouches tot stand. Een één-twee tussen Claesen en Czernia werd door via de vingertoppen van Nicky Schippers, die de gekwetste Ratko Svilar al vroeg in de wedstrijd verving, in het zijnet gekeild. De toegekende hoekschop belandde in het 'pak' in de grote rechthoek. Niemand leek op deze rugby-scrimage een kijk te zullen hebben, behalve... Czernia. Drie man op een onorthodoxe manier in de wind zetten, wat klungelachtig jongleren op een je-weet-niet-welke-manier en met een gekraakt schot de Antwerpgoallie vloeren.

Czernia heeft er duidelijk een patent op... Wie van de thuisaanhang dacht dat daarmee het Antwerpse varkentje gewassen was, had het bij het verkeerde eind. Gelukkig voor R Standard CL zorgde Piet Wildschut voor de anti-climax (M.F. - bron: onbekend - 13/01/1986).

De competitie door het oog van Bob (21)

Met het gegeven dat R Antwerp FC op Sclessin zelden iets oogst (5 op 36 tijdens de laatste 18 ontmoetingen en laatste zege daterend van... 1962), was het niet meer dan logisch, dat de insiders weinig illusies koesterden voor de verplaatsing!

Het werd inderdaad weer een nederlaag, hoewel op basis van het verloop en vooral de meer dan verdienstelijke repliek van de rood-witten, een gelijkspel een betere weergave van het spelbeeld was geweest. Het enige merkwaardige feit van de eerste helft was de vroege vervanging van Ratko Svilar door Nicky Schippers en ingevolge liesklachten. Bij rust bij een 0-0 stand bleek de Great Old bij machte te zijn om tenminste een punt weg te kapen. Een typisch 'Czernia-doelpunt' (56') waarbij hij enkele 'rondjes' mocht maken alvorens te scoren (1-0) bracht de Bosuilen aan het wankelen.

De inbreng van Cisse Severeyns had ei zo na de gelijkmaker voor gevolg. Zijn schot ging achter een verslagen Bodart tergend traag naast het doel. Een 'revanche-fout' van Piet Wildschut (even tevoren zelf ongestraft aangetrapt) op Repcic, betekende diens uitsluiting na twee gele kaarten, terwijl de toegestane strafschop, omgezet door Bodart de laatste Bosuil-illusies de grond in boorde.

De eerste wedstrijd onder het trainersschap van Leon Nollet was een kleine ontgoocheling. R.A.F.C. ging immers na een niet onaardige repliek onverdiend de boot in. Dit overkwam de roodwitten o.a. tegen KAA Gent en KSV Waterschei Thor Genk wel vaker (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-14 - 9/03/1986).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/01/1986)

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Gilbert Bodart
2 Freddy Luyckx
5 Michel Renquin
4 Zoran Jelikic
3 Guy Hellers
6 Eddy Snelders
10 Guy Vandersmissen
8 Jean-Marc Bosman
7 Nico Claessen
11 Srebrenko Repcic
9 Alex Czeriatynski
1 Ratko Svilar
2 Piet Wildschut
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
5 Geert Deferm
6 Rony Van Rethy
7 Patrick Ipermans
8 Ronny Prins
9 Albert Van den Bergh
10 Alex Verniers
11 Harry Cnops

Wissels

72' 2 Freddy Luyckx (uit)/
14 Michel Collard (in)
 
76' 11 Srebrenko Repcic (uit)/
13 Johan Telen (in)
 
1 Ratko Svilar (uit)/
12 Nicky Schippers (in)
7'
 
8 Ronny Prins (uit)/
14 Cisse Severeyns (in)
62'
 

Begin Match
15' Guy Hellers      
      Alex Verniers 21'
Ruststand 0-0
56' Alex Czeriatynski 1-0      
      Piet Wildschut 74'
76' Gilbert Bodart (penalty) 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG