Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.F.C. Sérésien
3 1
22.12.1985 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters:
Luc Matthys - Amede Busschaert
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Bij het afscheid van trainer Arie Haan

Sloperswerk van Deferm en Wildschut krijgt zwakke Waaltjes op de knieën

DEURNE - "Opnieuw 3 op 4 voor Arie Haan," merkte een spuiter gevat op na het eindsignaal van ref Blareau en de melding dat RSC Anderlecht in Rocourt 0-0 gelijk had gespeeld. Het betekent dus dat de Antwerpspelers hun afscheidnemende trainer een keurig afscheid bezorgd hebben. De rood-witten toverden voor de gelegenheid immers een gave verrichting op de grasmat. Door de zwakte van de tegenstrever resulteerde dat in een probleemloze overwinning. In feite waren de Metallo's al na goed 20 minuten uitgeteld. Een merkwaardige start was het alleszins. De thuisploeg speelde de bal biezonder vlot rond en de Luikenaars moesten er voortdurend achteraan hollen. Met weinig succes overigens. Na 14 minuten werd doelman Kerremans al een eerste keer geklopt.

Albert Van den Bergh trapte een hoekschop kort tot bij Geert Deferm die de bal voor doel zwiepte. Harry Cnops kon gemakkelijk binnenkoppen. Bij die fase leek het alsof de rood-zwarte afweer even geďmmobiliseerd was. Zo was het ook bij een bijna identieke actie enkele minuten later. Een bedrijvige Geert Deferm mocht ingooien en deed dat ver en dicht bij het doel van Kerremans. Geen van de Luikse verdedigers greep in. Tot zijn niet geringe verbazing kreeg Albert Van den Bergh het tweede Antwerpdoelpunt als op een presenteerblad aangeboden. RFC Seraing was gewoon machteloos en slaagde er niet in wat terug te doen. Na 24 minuten raakte Ratko Svilar voor het eerst de bal toen Geert Deferm uit puur medelijden op zijn doelman terugspeelde. Pas met de rust in zicht moest de hij voor het eerst echt tussenkomen bij een niet eens gevaarlijk schot van N'Gapy.

Na de pauze probeerden de Waaltjes de scheve situatie recht te trekken. Veel overtuiging ging er van hun acties echter niet uit. Halfweg die tweede periode dikte Geert Deferm na samenspel met Ronny Prins aan tot 3-0. Piet Wildschut en Geert Deferm bleven de flanken teisteren. De thuisploeg verkeek tot drie keer toe de kans om RFC Seraing nog dieper in het verlies te duwen. De buit was binnen schot. Daar kon de late tegengoal van N'Gapy ook niets meer aan veranderen. Arie Haan laat op de Bosuil dus geenszins een puinhoop achter. Bedenkelijker is evenwel de opdracht van trainer Taeleman. Zijn team ontpopte zich zondag als een potentiële degradatiekandidaat die het zeker nog lastig zal krijgen om zich in hoogste afdeling te handhaven (Luk Luyten - GvA - 23/12/1985).

De competitie door het oog van Bob (20)

De wedstrijd stond in het teken stond van het nakende afscheid van Arie Haan als trainer bij R Antwerp FC. De rood-witten kwamen, weliswaar tegen een eerder zwak RFC Seraing, tot één van hun betere prestaties van het lopende seizoen. Al na iets meer dan een kwartier wees het elektronische scorebord een geruststellende 2-0-stand aan na doelpunten van Harry Cnops (13'), die een typische inswinger van Geert Deferm inknikte (het 50e competitiedoelpunt van Harry Cnops) en Albert Van Den Bergh (18') die een voorzet van Geert Deferm in doel verlengde, meteen zijn eerste doelpunt voor R.A.F.C.

De Bosuilen namen echter niet de kans waar om een onmondig RFC Seraing definitief af te maken. Voor het derde doelpunt diende de aanhang tot diep in de tweede helft te wachten (66'). Geert Deferm (schitterende partij) rukte op links op, iedereen verwachtte zich aan zijn gekende inswinger, maar hij haalde zelf verrassend uit met een grondscherend schot in de voorste hoek (3-0). Tijdens de slotfase hing er zelfs bestendig een vierde Antwerpdoelpunt in de lucht, maar het was daarentegen RFC Seraing dat even voor tijd langs Ngapy de eer kon redden (3-1).

Naast de opvallende rol voor Geert Deferm, kwam ook Piet Wildschut tot een glansprestatie. De 26-jarige coming-man in de arbitrage Blareau miste zijn Antwerps debuut niet, de negatieve tendens inzake publieke belangstelling met slechts 1850 betalende toeschouwers, bestendigde zich op spijtige, maar verontrustende wijze (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-11 - 19/01/1986)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/12/1985)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.F.C. Sérésien

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Piet Wildschut
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
5 Geert Deferm
6 Rony Van Rethy
7 Patrick Ipermans
8 Ronny Prins
10 Jurgen Müller
11 Harry Cnops
9 Albert Van den Bergh
1 Peter Kerremans
2 Daniël Toussaint
4 Marc Grosjean
5 Marinko Rupcic
6 Tony Englebert
9 André Binet
10 Igor Wrablic
11 Ange N'Gapy
14 Thierry Rouyr
15 Serge Kimoni
16 Jacques Kingambo

Wissels

46' 10 Jurgen Müller (uit)/
15 Eric Reynders (in)
 
78' 5 Geert Deferm (uit)/
14 Alex Verniers (in)
 
2 Daniël Toussaint (uit)/
12 Serge Onclin (in)
21'
 
15 Serge Kimoni (uit)/
8 Laurent Stas de Richelle (in)
46'
 

Begin Match
      Tony Englebert
14' Harry Cnops 1-0      
19' Albert Van den Bergh 2-0      
Ruststand 2-0
66' Geert Deferm 3-0      
      Ange N'Gapy 3-1 88'
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG