Georges Pollet - Freddy Lambrecht
Toeschouwers: 5.000

Na RFC Luik - R Antwerp FC

Het zwarte beest

R Antwerp FC is duidelijk het zwarte beest voor de Marijntjes aan het worden. Voor de beker zette het R.A.F.C-van-Arie-Haan de tegenstrever een flink pad in de korf. Ook in de tot tweemaal toe verschoven competitiewedstrijd draaide het R.A.F.C.-van-Leon-Nollet haar Waalse opponenten een loer.

Nochtans verliep de start voor de thuisploeg naar wens. Rond het kwartier kwamen de Marijntjes op voorsprong toen Sljivo een vrijschop hoog voor het doel lepelde. De vrijstaande Thans kopte met een boogballetje voorbij Ratko Svilar. RFC Luik bleef er veldoverwicht op nahouden, terwijl R Antwerp FC met de op vinkenslag liggende Harry Cnops en Cisse Severyns duidelijk op de counter speculeerde. Die strategie - zeker te verantwoorden als je weet dat R Antwerp FC de diensten van Piet Wildschut, Rudi Smidts, Ronny Van Rethy en Danny Koekelcoren miste - kende in de 24' helemaal bijval als Harry Cnops een zwak ontzetten van de Luikse verdediging optimaal met een strak gericht schot uitbuitte. De Luikenaars lieten het evenwel niet aan hun hartje komen. De combinaties waren echter te onzorgvuldig om een goed georganiseerde Antwerpse defensie een hieltje te lichten. Op de koop toe strafte Harry Cnops, drie minuten voor de rust, een onoplettendheid bij de thuisploeg na hoekschop opnieuw uit.

Vlak na de pauze werd Cisse Severyns door Quaranta in de strafschopzone neergemaaid en de Marijntjes sloegen helemaal tilt. Mark Van der Linden liet de kans niet onbenut om de voorsprong uit te bouwen. Tot op dat ogenblik geheel tegen het spel in, hoewel je in feite je hoed moet afdoen voor een ploeg die aan... honderd procent afwerkt! Van dan af zat R Antwerp FC bij wie de twee juniores Rudi Taeymans en Eric Diels een opmerkelijk debuut maakten, uiteraard in een zetel, met Patrick Ipermans als de heersende en onovertroffen veldmaarschalk. RFC Luik trachtte met man en macht nog wel de kegels recht te zetten, maar de stereotype hoge ballen voor de pot brachten de bezoekende verdediging nooit in verlegenheid. Meer nog, R Antwerp FC keek clever de kat uit de boom om te counteren wat geregeld drie tegen twee-situaties opleverde. Egotripperij was echter de hoofdoorzaak waarom RFC Luik niet helemaal de keel werd dichtgeknepen. Acht minuten voor tijd zorgde Rasquin voor de aansluitingstreffer. De resterende tijdspanne was te klein om het uitgekookte Antwerpteam nog in de tang te nemen (M. F. - Het Volk - 3/03/1986).

De competitie door het oog van Bob (15)

Vermits de Great Old voor de zware verplaatsing naar Rocourt de volledige achterlijn (Piet Wildschut, Danny Koekelcoren, Rudi Smidts en Rony Van Rethy dienden om diverse redenen verstek te laten gaan) diende te missen en met Eric Diels en Rudi Taeymans twee onervaren youngsters hun debuut dienden te maken, leek voor de rood-witten een nederlaag onafwendbaar.

Wanneer de Luikenaars op de koop toe langs Thans vlug (15') op voorsprong kwamen, lag een lokale zege helemaal in de lijn der verwachtingen! R.A.F.C. bleef van achteruit gevat 'counteren'. Dank zij twee doelpunten van Harry Cnops, het eerste in de 24e minuut op voorzet van Mark Van der Linden, het tweede drie minuten voor rust met het hoofd op hoekschop van opnieuw Mark Van der Linden, stonden de rood-witten bij de rust zowaar op voorsprong (1-2)!

De klap op de vuurpijl kwam er even na de hervatting toen de doorgebroken Cisse Severeyns binnen de strafschopzone 'gepakt' werd en Mark Van der Linden de penalty omzette (1-3). Tegen een totaal van de wijs gebracht RFC Luik, kregen de jonge Bosuilen jongens nog kansen om verder uit te lopen. In de plaats van 1-4 werd het met nog negen minuten te spelen 2-3 toen Rasquin bij een slordige aanvalsactie raak trof.

De Luikenaars geloofden er plots opnieuw in, maar een attente Ratko Svilar verzekerde de totaal onverwachte, maar oververdiende zege van de Great Old. Een hartelijk proficiat aan de rood-witten, inzonderheid aan de debutanten Eric Diels en Rudi Taeymans die op een meer dan verdienstelijke prestatie mogen terugblikken (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 20/04/1986).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/03/1986)

14 Albert Van den Bergh (in)
84'

5 Geert Deferm (uit)/
13 Eric Reynders (in)
89'

15' Benoit Thans 1-0
      Harry Cnops 1-1 24'
      Harry Cnops 1-2 42'
Ruststand 1-2
      Mark Van der Linden
(penalty) 1-3
50'
82' Michel Rasquin 2-3
      Erik Diels 92'
93' Eindstand 2-3 93'