Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 0
26.10.1985 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: René Thirion

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Roger Verdeyen
Toeschouwers: 8.000

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Frisse Sinjoren bekoorden iedereen, maar pistache voor Pister...

Het is natuurlijk een schrale troost voor Arie Haan and his band als wij van gevoelen zijn dat zij zaterdagavond de friste klanken lieten resoneren in het mistige Gentbrugge, maar zonder 'vergoeding' Metropoolwaarts moesten. het mag toch wel eens worden onderstreept dat nog eens een elftal buitenshuis speelde tegen een kopploeg nota bene en vrij en vrank zijn weg ging. Wij waren verrast door zoveel durf nadat wij dezelfde Greal Old als een verzameling bange wezels hadden gezien in Deurne-Noord tegen RSC Anderlecht. Moeten wij stellen dat R Antwerp FC een beetje hautain begon, omdat het KAA Gent niet au sérieux nam?

Blaast 'monsieur' Thirion op zijn boze hoorn in de aanvangsminuten toen de uitgebroken Albert Van Den Bergh door Nollet resoluut verstuurd wordt voor een snelle honderd meter vrije slag, dan wordt het misschien een volkomen andere partij. Hier kon het inderdaad 0-1 zijn geworden voor het elftal dat weliswaar geen kansen schiep in verhouding tot zijn inhoud. KAA Gent van de andere kant, met aanvallen over de kortste weg, zonder veel combinatiezin, liep dichter bij doelpunten. Er was na hoekschop de lob van Schapendonk en ook een zeldzame kopbal van Mücher die volkomen in de greep zat van beste Antwerpenaar Rudi Smidts. Aan de overkant noteerden wij een kans voor Mark Van der Linden die voorlangs besloot nadat Bouvy zo lief was geweest de 'vijand' te bedienen. Het totaalbeeld was dus dat er vrij behoorlijk werd gespeeld, met R.A.F.C. als de betere ploeg, verheugend in een competitie met ploegen die buitenshuis nu al opteren voor slechts één spits.

En toen viel het doelpunt. Een juweel. Hinderijckx had ten koste van een felle inspanning de bal glijdend in de breedte bij invaller Pister geschoven. Hij controleerde het ding zo zorgvuldig, dat hij het ideaal op de slof kon nemen. En zwiep, een pistache die regelrecht onder de winkelhaak dook en zat. Men noemde het een toevalstreffer en er waren er ook die meenden dat Ratko Svilar een opticien moet raadplegen. Wij herinneren ons deze Pister in een wedstrijd voor de Beker van Vlaanderen op Daknam waar hij als snotneus achter de stip wou. Hij nam zelfs geen aanloop. En toen het net van Hoogenboom bol stond, keek de Fransman met een air in de richting van de bank en maakte met de vinger het bekende gebaar tegen het oog. Had zijn trainer Van Den Daele het wel goed gezien?

Hier begon de achtervolging van R.A.F.C. dus, dat rond het half uur naast KAA Gent had kunnen staan via een verre loeier na een halve draai van Harry Cnops. Laurijssens buikgriep scheen hem niet te hinderen voor een wonder. Het stimuleerde Ratko Svilar aan de overzijde tot ook zulke schitterende parade, nadat Ruzic een kromme bal had laten vertrekken van zijn gepolitoerde linker. R.A.F.C. was dus de betere ploeg, maar het oogstte niet, ook omdat Ipermans op zijn qui-vive was toen Laurijssen een hoekschop loste en Mark Van der Linden echt verrast werd bij een actie van Harry Cnops, waarop Criel volkomen mistastte. "Het is niet verboden je ploeg sportief aan te moedigen," schreeuwde de microman door de luidsprekers bij de aftrap van het tweede bedrijf.

Origineel in feite. De man voelde duidelijk nattigheid. En wel gedurende bijna drie volle kwartieren. Toen Albert Van Den Bergh Eric Reynders doorheen de Gentse afweer lanceerde moest Laurijssen redden met de voeten. Daarop keilde een poging van Albert Van Den Bergh via een niet geïdentificeerde voet in hoekschop. Kortom, R.A.F.C. sloeg een serieus beleg rond Buffalo-benen. Gezegd moet worden dat de blauw-witte wigwam hoofdzakelijk overeind werd gehouden door laatste man De Wolf. Al zou die dan ergens falen nadat hij verrassend was uitgebroken en een voorzet van Ruzic mee kon pikken, maar bij het draaien om zijn goede voet te vinden, op het gras gleed. Toch lette De Wolf zo goed op de 'Antwerpschapen' dat hij de eer mocht opeisen een punt te hebben gewonnen voor de leiders van één dag.

R.A.F.C. won het op punten, maar KAA wilde niet begeven. Eric Reynders evenmin, maar hij vond Laurijssen telkens op zijn weg. Het vizier stond echter niet scherp. RA.F.C. had bovendien de pech dat het geen 0-1 was toen Nollet zich vergreep aan Albert Van Den Bergh. Anders (Bob Deps - Het Volk - 28/10/1985)...

De competitie door het oog van Bob (13)

In het Ottenstadion speelde R Antwerp FC tegen de tweede uit de rangschikking KAA Gent een erg sterke wedstrijd, maar de Bosuilen dienden uiteindelijk in een onverdiende nederlaag te berusten.

Al na vijf minuten verdienden de rood-witten op voorsprong te komen toen Albert Van den Bergh, op weg naar Laurijssen binnen de rechthoek door Nollet van de sokken werd gelopen. Iedereen, zelfs de Gentse aanhang, verwachtte zich aan de logische penalty! Scheidsrechter Thirion zag er echter op weinig objectieve wijze geen graten in en liet begaan. Begrijpe wie kan!

Tegen de gang van het spel in kwamen de lokalen in de 17e minuut op voorsprong als Pister een 35-meterschot afvuurde dat Ratko Svilar totaal verraste (1-0). Van dan af toonde R.A.F.C. zich tot het eindsignaal de betere ploeg. De verdiende gelijkmaker kwam er niet en het zoveelste punt ging voor de Great Old onverdiend verloren (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-8 - 24/11/1985)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/10/1985)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Benny de Kneef
Michel Dewolf
Luc Criel
Luc Hinderyckx
Frank Nollet
Milan Ruzic
Jean-Claude Bouvy
Thierry Pister
René Mücher
Cees Schapendonk
1 Ratko Svilar
2 Piet Wildschut
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
5 Geert Deferm
6 Rony Van Rethy
7 Patrick Ipermans
9 Eric Reynders
8 Albert Van den Bergh
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops

Wissels

86' Thierry Pister (uit)/
Jan Van Troos (in)
 
10 Marc Van der Linden (uit)/
14 Ronny Prins (in)
84'
 
5 Geert Deferm (uit)/
13 Alex Verniers (in)
87'
 

Begin Match
18' Thierry Pister 1-0      
      Eric Reynders 41'
Ruststand 1-0
      Piet Wildschut 89'
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG