Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.
5 1
19.04.1981 Plaats: Olympiastadion

Scheidsrechter: Francis Rion

Lijnrechters:
Maurice Sanzot - Mathieu Dirkx
Toeschouwers: 13000

Wedstrijdverslag

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC

Een doodvermoeide Hongaar op een verloren zondag

Bijna geruisloos slofte Laszlo Fazekas zijn trainer voorbije op weg naar zijn auto waarin zijn echtgenote zat te wachten. Voor hem kwam een dagje uitwaaien aan het Noordzeestrand in familieverband in feite beter van pas, want hij moet hebben gevoeld dat het falen van R Antwerp FC vooral op zijn rekening diende geschreven te worden. Geen moment was de 80-voudige Hongaarse international in de drie kwartier die hij aan het feest van Ceulemans mocht deelnemen bij de overhandiging van diens gouden schoen zichzelf. Geen enkele maal kon hij Leekens zondag ontwijken om met zijn gouden benen een weg te banen naar de piepjonge Filip Van de Walle. Wél kreeg hij dank zij een onoordeelkundige tussenkomst van Verhoosel, na een prima combinatie Van der Elst-Boeckstaens de bal in ideale positie. Wat Laszlo in conditie nooit zou doen, deed hij nu wel. Hij ramde de bal gewoon keihard op de borst van Van de Walle.

"Laszlo en ook Sandor zijn momenteel te veel belast", begon Dimitri Davidovic de verdediging van zijn beide gereputeerde buitenlanders. Zij hebben de laatste tien dagen acht maal gespeeld. Dat is te veel. lk overweeg om met beiden én de voorzitter te gaan praten om die Hongaarse verplichtingen wat af te zwakken. Ik krijg uitgebluste spelers terug en voor Laszlo Fazekas heb ik geen alternatief. Op dat moment stond Davidovic inderdaad te klagen over de nederlaag. Een resultaat, dat werd verzwaard door een gebrek aan concentratie. "Ik heb er zelf ook ferm aan bijgedragen dat het zo'n hoge score werd", zei Gaston Boeckstaens, die als laatste zijn zwembroek verwisselde voor meer geschikte kleding om het spelershome te verlaten. "Ik duwde de bal bij de goal van Soerensen vrijwel in zijn voeten..." R.A.F.C. was helemaal murw gespeeld, ook al leek het er niet op dat het zo zou aflopen. Er werden immers twintig erg goede minuten afgeleverd met gave driehoekjes tussen Frank Mariman, Gunter Van Eyck en Leo Van der Elst, terwijl André Heerwegh het de gelauwerde Ceulemans erg moeilijk maakte.

Net op dat moment dat wij dachten dat Heerwegh zeker zo goed is als bijvoorbeeld Luc Millecamps, begon de aftakeling voor R.A.F.C. Sandor Müller was de eerste die in de fout ging, er zouden er nog volgen. De Hongaar moest veertig meter in sneltreinvaart afleggen om Soerensen te torpederen. Rion wees meteen naar de stip. Meeus haalde knalhard uit naar Ratko Svilar in de goede hoek. Het bleef er niet bij. Club Brugge KV had het zwakke punt R.A.F.C. gevonden, sneed doorlopend het centrum in om via Kupiainen, na een voorzet van Vandereycken en Ceulemans die doodgewoon rechtdoor mocht tot 3-0 uit te lopen. Het was voor Davidovic het sein om de oververmoeide Laszlo Fazekas in te ruilen voor Harry Cnops, die alleszins gretigheid meebracht, Club speelde dapper voort, kreeg via Van Walleghem, die een rebound van Debougnoux benutte en Soerensen de forfaitscore op het bord.

De Great Old deed vervolgens wat terug via André Heerwegh, die een vrijschop van Francis Goris krachtig voorbij Van de Walle kopte. Het tegendoelpunt was alleen maar interessant voor de statistieken. R.A.F.C. was immers doodgewoon afgebluft (Rob Van Der Steen - bron: onbekend - 21/04/1981).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (30)

Nadat in het lokale kamp Jan Ceulemans als 'gouden schoen' gehuldigd was, konden onze jongens slechts een twintigtal minuten stand houden. Meeuws zette de strafschop om nadat Sandor Muller de Deen Sörensen foutief had gestuit. De roodwitte weerstand was meteen gebroken. R Antwerp FC liet de tegenstrevers veel te veel ruimte en daarvan profiteerden Kupiainen en Ceulemans om de stand al voor de rust tot 3-0 op te voeren.

Na de herneming weigerde scheidsrechter Rion onze kleuren een strafschop toen Cnops door Meeuws van de voet werd gelopen. Club Brugge KV bekommerde zich daar natuurlijk niet om. Bouwde de voorsprong langs Van Walleghem en Sörensen genadeloos verder uit tot 5-0. Patrick Ipermans kopte knap op doel, maar zag zijn poging door Vandewalle gered. André Heerwegh deed in de 78e minuut beter. De centrale verdediger kopte een door Cisse Goris getrapte vrijschop tegen de netten (Antwerp Clubblad-17 - 17/05/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/04/1981)

Statistieken

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Philippe Van de Walle
Luc Van Walleghem
George Leekens
Walter Meeuws
Gino Maes
Pettri Kupiainen
René Vandereycken
Patrick Verhoosel
Jacky Debougnoux
Jan Sörensen
Jan Ceulemans
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
Danny Koekelcoren
André Heerwegh
Frank Mariman
Sándor Müller
Leo Van der Elst
Patrick Ipermans
Johny Velkeneers
Gunter Van Eyck
Laszlo Fazekas

Wissels

Jan Sörensen (uit)/
Luc Hinderijckx (in)
 
Patrick Verhoosel (uit)/
Jos Volders (in)
 
0 Laszlo Fazekas (uit)/
Harry Cnops (in)
46'
 
0 Gunter Van Eyck (uit)/
Francis Goris (in)
80'
 

Begin Match
23' Walter Meeuws (penalty) 1-0      
31' Pettri Kupiainen 2-0      
39' Jan Ceulemans 3-0      
Ruststand 3-0
66' Luc Van Walleghem 4-0      
68' Jan Sörensen 5-0      
      André Heerwegh 5-1 78'
90' Eindstand 5-1 90'
TERUG