Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport
0 1
29.03.1981 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jan Peeters

Lijnrechters:
Raymond Van De Cotte - Robert De Baere
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Berchem Sport

Ook voor Brazilianen werd zomeruur weer ingevoerd

Met een schitterende verrichting van het duo Adilson en Marcos won K Berchem Sport op 26 oktober van vorig jaar met zware 3-0 cijfers van Standard. Dan verdween de zon om plaats te maken voor kilte en voor een koude winter, die de twee Brazilianen met de ogen van een 'hushpuppy' naar warmere tijden of zonniger oorden deed verlangen. Kijk, terwijl ons lichaam zich hardnekkig verweerde tegen de onmenselijke beslissing van het zomeruur tijdens een weekend in te voeren, stonden de Brazilianen er weer. Opgepept door de vaststelling dat er weer duizenden met opgestroopte hemdsmouwen in de zonovergoten tribune zaten kwamen Marcos en Adilson weer tot leven.

Laatstgenoemde trok als eerste de volle aandacht naar zich toe. Er waren slechts zes minuten gespeeld toen hij een door Vandenbuys teruggelegde vrijschop van Van Mechelen met een haast supersonische snelheid en kracht in de linkerbovenhoek van het Antwerpdoel bliksemde. Het vroege doelpunt, waarop de hele Bosuil-aanhang een hele week had gehoopt, kwam er. Alleen het effect lag even andersom Van moeilijk werd de opdracht voor R Antwerp FC naar erg lastig opgevijzeld, vooral omdat KBS in het verleden al voldoende had aangetoond zich met de tanden in een gevangen prooi te kunnen vastbijten. Dat deed geel-zwart ook nu, met Van Mechelen als rustige laatste man en raadgever.

Van Pelt zette zijn heroptreden met een ongemeen grote werkkracht in de verf. Marcos toonde zich als balkunstenaar met de talenten, maar ook de grillen van een rasechte variétéartiest. Hij verstond de kunst het tempo te drukken, de bal tussen de dribbelende voeten te jongleren om op die manier op adem te komen en de stellingen in orde te brengen. Verdedigende stellingen dan, want onder impuls van Frank Mariman, de beste speler op het veld, verhinderde R Antwerp FC de bezoekende doelkansen en kwam zelf aan een zestal echt goede mogelijkheden. Naarmate de rood-witte druk in de tweede helft toenam, groeide ook de onzekerheid en de nervositeit bij de bezoekers.

De elf van de Bosuil toonden helaas een gebrek aan inspiratie, het gemis aan een generaal en een afwerker. Bovendien was er doelman Goossens, die een viertal miraculeuze reddingen op zijn actief bracht. Dat alles maakte dat KBS groeide. Voor gevaar kon geel-zwart niet zorgen, omdat Reyna nu eenmaal niet de kwaliteiten heeft van Adilson, die slechts een dik uur de pijnen aan de niet helemaal herstelde knie kon verbijten. Met negen spelers doorlopend in het offensief bleef R.A.F.C. beuken, maar het verwachte gevaar over de vleugels langs Ruud Kaiser en Harry Cnops werd alleen op het theoriebord uitgevoerd.

In realiteit beperkte alles zich tot stapelwerk en piramidevorming in de buurt van Goossens. die vijf minuten voor tijd ook overeind bleef toen Danny Koekelcoren zijn vroegere ploegmaats toch nog probeerde te kelderen. KBS hield stand, maar betaalde daarvoor een forse rekening. Jan Peeters trok immers vijf keer geel voor Goossens, Marcos, Reyna (kleptomanie van seconden), Geeraerts en abonnent Stijnen (Georges Weymiens - D.N.G. - 30/03/1981).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (27)

Tegen de in hoge degradatienood verkerende buren van het Rooi speelden onze jongens de meest ontgoochelende wedstrijd van de lopende voetbaljaargang 1980-'81. In de zevende minuut scoorde de Braziliaan Adilson het enige doelpunt van de wedstrijd met een keihard schot. De resterende 83 minuten nestelde R Antwerp FC zich wel voortdurend op de helft van K Berchem Sport, maar een doelpuntje maken lukte niet.

Doelman Goossens speelde een reuzewedstrijd, Harry Cnops en co misten bovendien een hele serie goede doelkansen. Ondanks vijf gele kaarten, hield K Berchem Sport de overwinning vast. R Antwerp FC speelde werkelijk te slordig en toonde te weinig creatieve ideeën om daar iets aan te doen. Het verlies van beide punten zou mogelijks zwaar kunnen doorwegen in de eindafrekening voor een Europese plaats voor R.A.F.C. (Antwerp Clubblad-17 - 17/05/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 30/03/1981)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
Danny Koekelcoren
André Heerwegh
Frank Mariman
Leo Van der Elst
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Ruud Kaiser
Gaston Van Camp
Harry Cnops
Tony Goossens
Rik Van Mechelen
Roger Leirs
Jean-Pierre Stijnen
Luc Dreesen
Marcos Tadeu Rocha
Glenn Geeraerts
Stan Van den Buys
Eddy Crockaerts
Tinoco Mineiro Adilson
Jos Van Pelt

Wissels

46' Gaston Van Camp (uit)/
Theo Vermeir (in)
 
82' Patrick Ipermans (uit)/
Danny Bonne (in)
 
Tinoco Mineiro Adilson (uit)/
Reyna (in)
65'
 
Jos Van Pelt (uit)/
Alain Zagers (in)
78'
 

Begin Match
      Tony Goossens
      Marcos Tadeu Rocha
      Reyna
      Glenn Geeraerts
      Jean-Pierre Stijnen
      Tinoco Mineiro Adilson 0-1 7'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG