Vincent Salembier - Georges Boutet
Toeschouwers: 13500

Na R Antwerp FC - KSK Beveren

Rosez staat 'Pfaff' na prik van Harry Cnops

R Antwerp FC gaf zondagmiddag haar kansen op Europese voetbal een fijn steuntje. In een match met een erg genietbare eerste en een duidelijk mindere tweede persode kon het op grond van een groter aantal goede doelkansen, ook tot verdiend winnaar worden uitgeroepen. Het moet gezegd, de bezoekers meosten fel gehandicapt het veld op. Meer dan Baecke en Weihrauch werd zondagmiddag om de gedwongen afwezigheid van Jean-Marie Pfaff getreurd. In de met tienduizend kijkers bezette kuip van Deurne-Noord is immers al te goed gebleken dat zijn jonge opvolger Dirk Rosez nog veel leergeld moet betalen! De twee plaatselijke doelpunten, die hij moest incasseren, leken niet onhoudbaar. Ze hadden veel te maken met het gebrek aan ervaring van de Beverense keeper.

Het vooral voor de rust goed combinerende R.A.F.C. geraakte in het openingskwartier al aan twee mooie kansen. Vlak nadat Janssens tegen de goed uitgelopen Ratko Svilar had geschoten, bewees Rosez dat hij wel klasse in huis heeft door een verre poging van Sandor Müller uit de winkelhaak te ranselen. Twee minuten later ging ook André Heerwegh vanop grote afstand zijn kans. De bal plofte tegen het kruishout. Na 17 minuten kende André Heerwegh, die zich voor de rust zowel op Erwin Albert als op het verlenen van bijstand aan zijn aanvallers concentreerde en daarvoor met een dikke pluim mag worden gelauwerd, succes. Een hoekschop van Laszlo Fazekas werd aan de eerste paal door de verdediger zo scherp ingekopt dat Rosez zich heel simpel liet verrassen.

Het in de eerste helft op countervoetbal aangewezen KSK Beveren kwam via de voor de rest geneutraliseerde Albert aan de gelijkmaker, toen hij van erg dichtbij een misverstand in de plaatselijke defensie afstrafte. Inmiddels had ook de jonge Harry Cnops zich al kunnen onderscheiden. Vlak voor de Beverense gelijkmaker had Rosez hem de bal nog kunnen afsnoepen, amper twee minuten later profiteerde de Werchternaar van de slecht geposteerde Beverense doelman om een verre dieptepas van Gaston Boeckstaens in de vlucht tegen het geel-blauwe net te prikken.

Laszlo Fazekas op lat
Zeven minuten voor de rust bood Leo Van der Elst, na een knappe solo die hem doorheen de hele Beverense verdediging voerde, een schitterende kans aan Francis Goris. De jonge middenvelder van de Bosuil, die de legerverplichtingen als een zware vracht schijnt mee te slepen, miste de uitstekende gelegenheid om KSK op grotere afstand te duwen. Inmiddels was ook al duidelijk dat ref Verhaege zijn beste dag niet kende. De Oostendse leraar L.O. werd bij een aantal duidelijke strafschopovertredingen bovendien nog in de steek gelaten door zijn lijnrechters, de vrienden van KSK Beveren. Handspel van Garot en een duidelijke overtreding op Laszlo Fazekas binnen de strafschopzone liet hij lakoniek passeren.

Het scenario van de tweede helft was stukken zwakker dan dit van de eerste periode. KSK Beveren streefde naar de gelijkmaker, maar het steriele overwicht leverde nauwelijks doelgevaar op. Ratko Svilar riskeerde op het gepaste moment zijn vel bij uitbraakpogingen van Buyl en Janssens. Aan de overzijde duurde het lang alvorens R.A.F.C. met een gevaarlijke tegenactie kon uitpakken. Het schot dat de bleke Laszlo Fazekas zes minuten voor tijd tegen de onderkant van de lat deed ploffen, was het absolute hoogtepunt van de tweede helft (Walter Geboers - bron: onbekend - 16/03/1981).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (25)

Merkwaardig genoeg levert R Antwerp FC de beste prestaties dit seizoen tegen de topclubs. Ook de tweede in de rangschikking KSK Beveren, heeft dat moeten ondervinden. Toch had R Antwerp FC vrijwel genoeg aan één knappe helft om de Waaslanders af te houden.

De eerste speelhelft was goed genoeg voor twee. De geprikkelde André Heerwegh rukte herhaaldelijk mee op en nadat hij eerst al eens op de lat had geschoten kopte hij na een kwartier een hoekschop boven de handen van Rosez binnen. KSK Beveren zorgde mee voor het spektakel. Na 29 minuten had Albert genoeg aan een korte aarzeling van de Antwerpverdedigers, die ten onrechte in buitenspel geloofden, om te scoren. Nog geen minuut later zette Harry Cnops rood-wit weer op voorsprong met een knappe lob over de ver uitgekomen Rosez.

Na de rust probeerde KSK Beveren alles aan de achterstand te doen, maar met kansen uit vlijmscherpe counters wettigde R Antwerp FC de overwinning, vooral toen Laszlo Fazekas even voor het einde leek te zullen scoren. De Hongaar, beslist niet in zijn dagje, had ook toen pech, want zijn schot wipte langs de onderkant van de deklat weer het veld in, zodat we met de 2-1 overwinning tevreden moesten zijn (Antwerp Clubblad-14 - 29/03/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/03/1981)

Erwin Albert

72' Sándor Müller (uit)/
Gaston Van Camp (in)

15' André Heerwegh 1-0
      Erwin Albert 1-1 29'
30' Harry Cnops 2-1
Ruststand 2-1
90' Eindstand 2-1 90'