Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
2 2
08.02.1981 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: François Deflem

Lijnrechters:
Vincent Salembier - Aimé Billen
Toeschouwers: 12200

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Prachttreffers en floddergoals

DEURNE (Van onze verslaggever) — KAA Gent heeft op de Bosuil open kaart gespeeld. Het trok niet zoals KSV Waregem veertien dagen eerder, met een halve ploeg in verdediging, maar ging resoluut haar kans. De toeschouwers kregen bijgevolg een onderhoudende, zij het niet hoogstaande wedstrijd te zien. De Buffalo's werden beloond met een gelijkspel, al waren de twee Gentse doelpunten echte gelukstreffers.

Bij de uitslag van een voetbalmatch speelt de kwaliteit van de doelpunten en de manier waarop die er gekomen zijn geen rol. Of het tweede Gentse doelpunt van de voet van Quipor nu al dan niet uit buitenspelstand gescoord werd, zal aan die uitslag niks meer veranderen. Tot grote ergernis van de Antwerpspelers en officiëlen, die steeds en niet ten onrechte zullen blijven volhouden dat het tweede Gentse doelpunt nooit gevalideerd had mogen worden.

Het leek er aanvankelijk op dat R.A.F.C. op een vlotte overwinning zou afstevenen. Al binnen vijf minuten scoorde Laszlo Fazekas het openingsdoelpunt, dat zonder overdrijven in aanmerkingkomt voor het 'doelpunt van de maand', al was het maar om de prachtige aanvalsactie langs Sandor Muller, die razendsnel wegspurtte op de linkerflank en Harry Cnops, die in één tijd in de loop van Fazekas schoot, enkele keren vertraagd op het TV-scherm terug te zien. Laurijssen stond iets te ver uit zijn doel en zag de bal onder zijn lichaam tegen de netten gaan.

De tegentreffer van KAA Gent liet niet lang op zich wachten, was van heel wat mindere kwaliteit. Nollet schoot een vrijschop gelukkig in de voeten van Raes die van dichtbij Ratko Svilar versloeg. De Gentenaren speelden aardig mee en verdedigden stug. R.A.F.C. had, ondanks de knappe technische staaltjes van Laszlo Fazekas en de vindingrijkheid van Leo Van der Elst, heel wat moeite om in het Gentse strafschopgebied door te dringen. Leo Vander Elst probeerde een paar keer van ver, maar Laurijssen bleef attent. R.A.F.C. overwegend in de aanval dus. Wellicht daardoor was de ontgoocheling bij de Bosuilen des te groter, toen Heyt zijn ploegmaat Quipor in duidelijke buitenspelpositie aanspeelde en die in het lege doel kon besluiten.

Het Bosuilstadion stond in een mum van tijd op stelten: elf roodwitten stoven naar de lijnrechter en naar scheidsrechter Deflem. Dimitri Davidovic kwam zich moeien. Politie erbij. Het baatte niks. Gerechtigdheid zou pas geschieden vlak voor de rust, toen Leo Van der Elst met succes van ver aanlegde en een kanonbal in de linker winkelhaak schoot. Op dat moment niet overdreven voor R.A.F.C., dat na de rust echter helemaal zou terugzakken. KAA Gent gaf in het vierde kwartier de toon aan. Laszlo Fazekas, de gevaarlijkste man voor de rust, gaf een vermoeide indruk en kon zich nog slechts éénmaal laten opmerken, toen hij 10 minuten voor affluiten onderuit werd gehaald door Van Goethem op het moment dat hij door was.

Pirelli kon als invaller wat show brengen, maar de winning-goal zat er ook voor de Buffalo's niet in, wel integendeel. In de slotminuten schoot Harry Cnops nog rakelings over en besloot Sandor Müller net naast (Liesbeth Cooymans - bron: onbekend - 9/02/1981).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (21)

Tegen de Buffalo's, die net als R Antwerp FC dit seizoen van erg ver naar een uitstekende rangschikking opklommen, hebben onze Bosuilen hemel en aarde moeten bewegen om tenslotte één hard bevochten puntje over te houden.

Het begon allemaal schitterend, want er was nog geen vijf minuten gespeeld toen het duo Sandór Muller-Harry Cnops een flitsende aanval opzetten. De Gentse verdediging werd totaal opengereten en als Laszlo Fazekas dan in de buurt is, is het natuurlijk meteen raak. Door die uitstekende start aangemoedigd ging R Antwerp FC tegenstander KAA Gent op het eigen doel plakken. Tegen alle verhoudingen in sloegen de 'Stroppen' keihard terug. Eerst benutte opportunist Raes een klein gaatje na een vrijschop van Nollet en na een goed halfuur mocht Quipor, hoewel enkele meters buitenspel, een snelle uitbraak van dezelfde Raes afronden. Vlak voor rust werd de onrechtvaardigheid ongedaan gemaakt door één van die schitterende patentschoten van Leo Vander Elst.

Na de hervatting ging R Antwerp FC op zoek naar een derde doelpunt. De zenuwen haalden het echter op het opportunisme. Het hard knokkende KAA Gent moest dan zelfs nog een paar keer door een attente Ratko Svilar afgestopt worden, maar ook Laureyssen redde zijn kleuren bij een knap schot van Danny Koekelcoren (Antwerp Clubblad-14 - 8/02/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/02/1981)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Johny Velkeneers
Frank Mariman
Sándor Müller
Leo Van der Elst
Francis Goris
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Harry Cnops
André Lauryssen
Guy Hanssens
Luc Criel
Henk Heijt
Van Goethem
Freddy Truyens
Werner Quipor
Frank Nollet
André Raes
Aad Koudijzer
Hubert Cordiez

Wissels

38' Francis Goris (uit)/
Danny Koekelcoren (in)
 
Hubert Cordiez (uit)/
Francesco Pirelli (in)
75'
 
André Raes (uit)/
Giba (in)
89'
 

Begin Match
      Freddy Truyens
Patrick Ipermans      
5' Laszlo Fazekas 1-0      
      André Raes 1-1 14'
      Werner Quipor 1-2 37'
43' Leo Van der Elst 2-2      
Ruststand 2-2
90' Eindstand 2-2 90'
TERUG