Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.
1 4
30.11.1980 Plaats: Daknamstadion

Scheidsrechter: Jacques Hans

Lijnrechters:
Gillet - Hendrik Roox
Toeschouwers: 5000

Wedstrijdverslag

Na het debuut van Ratko Svilar bij R Antwerp FC

Francis Goris en Laszlo Fazekas de professoren, geslaagd debuut van Ratko Svilar

LOKEREN - "Dit was de zwaarste thuisnederlaag die KSC Lokeren in de eerste klasse ooit moest incasseren", zei Aloďs Derijcker. De eerste thuisnederlaag tevens van het seizoen, ook de eerste uitzege van R Antwerp FC. Eindelijk roffelde de rood-witte artillerie eens zoals Dimitri Davidovic het verlangde. De afwezigheid van de gekwetste Mommens kan slechts een vage verontschuldiging zijn voor de thuisploeg, die naar onze bescheiden mening de wedstrijd in de eerste zes minuten verloor toen drie kansen op een rijtje gekraakt werden. Vanaf dat ogenblik werd het steeds stiller in het Daknamstadion.

Als een trage spin zou R Antwerp FC behoedzaam en voorzichtig zijn prooi naderen. Het grandioze doelpunt van Ciske Goris, net voor de rust, gaf de gasten de juiste 'kick' in de tweede helft. Met een uitstekend ploegspel en oergevaarlijke counters werd KSC Lokeren van zijn laatste illuzies beroofd. Geslaagd debuut van de Joegoslavische doelman Ratko Svilar, pareltjes van doelpunten van Cisse Goris en Laszlo Fazekas, de twee professoren, maar vooral een Antwerpse kraker van collectiviteit. Gudjohnsen faalde tweemaal tereke in de aanvangsfaze toen hij fraaie voorzetten van Lubanski niet kon veriilveren. De derde kans was voor Snelders op rechts afgezonderd na een dubbelpas met Lato. Toen verhinderde Ratko Svilar een gemaakt doelpunt en bracht meteen de rust in de laatste lijn.

Sloeg R Antwerp FC zich met bravoure door die problemen heen, KSC Lokeren bleef een half uur lang in de buitenspelval trappen, ten minste zoveel als Real Sociedad het in de Europese confrontatie had gedaan. Een keer wuifde de grensrechter evenwel niet. Ronny Somers, in die periode een der betere spelers, stond ettelijke meters buitenspel toen hij in de ruimte mocht spurten. Zijn voorzet kwam via het hoofd van Lubanski bij Larsen, die met een schitterende omhaal eindelijk wat sfeer bracht onder de kouwelijke kijkers. De rood-witten waren toen al in de wedstrijd geraakt. Laszlo Fazekas had net te voren een aangeven van Gaston Van Camp naast de verste paal gestuurd. Een hardwerkende Sandor Muller en de lichtvoetige Cisse Goris brachten meer dynamiek in het spel. Hun co-produktie was overigens goed voor de gelijkmaker.

Een inzenden van Sandor Muller werd door Dalving weggekopt. Met een combinatie van drop-en vluchtschot schoot Cisse Goris een 18 karaatsdoelpunt in de diepste hoek. Psychologisch een kapitale treffer. Ook het doelpunt van Gaston Van Camp, zes minuten na de rust, was een felle opdoffer voor de thuisploeg. De kruispas van Sandor Muller viel tussen Gaston Van Camp en Dalving. Eerstgenoemde pikte de bal mee en duwde hem propertjes voorbij Hoogeboom. KSC Lokeren schoefde de risico's nu op, kon echter niet de beheersing opbrengen van de gasten, die volgens alle regels van de kunst de tegenaanval speelden.
KSC Lokeren loerde op de vrijschoppen van Verheyen, maar de attente Ratko Svilar en de vastberaden defensie gaven geen krimp. Cisse Goris en Laszlo Fazekas bleven de smaakmakers in het middenveld en legden de basis voor twee verdere doelpunten en een reeks riante combinaties.

Laszlo Fazekas zette Leo Van der Elst op weg naar een derde doelpunt, gemaakt via de voet van Somers. Het vierde was artiestenwerk: een heerlijke voorzet van Cisse Goris en een prachtige lob van Laszlo Fazekas. In de slotminuten had Lokeren die pil nog kunnen vergulden, maar een nonchalante Larsen trof de staander (Frans Van Bergen - GvA - 1/12/1980).

Chefs Cisse Goris en Laszlo Fazekas met knappe assistenten

Voor de Joegoslavische doelman Ratko Svilar begon de Belgische loopbaan op spectaculaire wijze. De eerste vijf minuten van deze K Lokeren SC-R Antwerp FC zat er nog niet helemaal op toen hij al drie geslaagde interventies had laten optekenen. De Waaslanders schoten inderdaad razendsnel uit de startblokken met twee schitterende doelkansen voor Gudjohnson. De kleine vinnige Noorderling stuitte echter tweemaal tereke op Ratko Svilar die bliksemsnel reageerde op de pogingen van de Lokerse aanvaller. Sekonden later kwam hij oog in oog met Eddy Snelders en hij kon ook dat gevaar bezweren, ook al hield hij er een gezwollen netts aan over.

De meegereisde Antwerpsupporters kropen diep in de opgetrokken kragen van hun wintermantels, want het zag er alweer niet te best, uit voor hun rood-witten. K Lokeren SC viel echter na die verrassende aanhef helemaal stil, mede ook door het felt dat R Antwerp FC zich reorganiseerde. Francis Goris hield op de rechter veldstrook Verheyen aan de klap. Die Goris zou trouwens een van de dominerende figuren worden van een wedstrijd waarin R Antwerp FC meer en meer greep op het gebeuren kreeg. Toch duurde het bijna een half uur voor het eerste schot richting Hoogenboom vertrok. Leo Van Der Elst, opvallend braaf gisteren, mikte echter ver naast en over. Dat K Lokeren SC uiteindelijk toch op voorsprong geraakte mocht volledig op het actief van de grensrechter worden geschreven. Die had zich al een paar keer verwensingen van Wase supporters op de hals gehaald toen hij te vaak inging op het buitenspelteken van de Antwerpverdedigers.

Wanneer Somers ruim vijf meter buitenspel, de bal kreeg toegespeeld, liet hij betijen. De Lokerense uitblinker zwaaide de bal voor doel, waar na enig geharrewar Larsen met een knappe omhaal scoorde. Velkeneers kreeg tijdens het protest dat op de goal volgde, geel te zien. De rood-witten waren helemaal niet aangeslagen door dat doelpunt. Kregen net voor de rust loon naar werken. Sándor Muller trok de bal voor doel, Dalving weerde met het hoofd af, maar van net buiten het strafschopgebied toverde Francis Goris een dropshot uit de voeten waartegen Hoogenboom machteloos stood. Een parel van traptechniek, een magistraal doelpunt, zoals er later in de match nog zouden volgen.

Na de rust schakelde R Antwerp FC inderdaad naar een hogere versnelling. Een korte tik van Cisse Goris tot bij Sándor Muller, een vijftigmetervoorzet van de Hongaar, de beweeglijke Gaston Van Camp won het duel van Dalving en kegelde haarfijn via de verste doelpaal binnen. Het feestje kon beginnen, K Lokeren SC lag op de schouders. Vanaf dat moment kwam Laszlo Fazekas als de grote tovenaar op de proppen. Goed gesteund door Cisse Goris, wat een talent schuilt er toch in die knaap, met naast zich de hardwerkende Patrick Ipermans en Leo Van Der Elst, tel daarbij de verdedigers die boven het peil van de laatste weken groeiden en Laszlo Fazekas begon aan een demonstratie zoals we dat van hem in deze competitie nog niet hadden gezien.

Met een droompas stelde hij Van Der Elst in staat het derde doelpunt te scoren. Enkele minuten later legde hij zelf de eindcijfers vast op een gemeten aangeven van Cisse Goris. Laszlo Fazekas nam de bal in een tijd mee, zag Hoogenboom op zich afstormen en stak de bal over de hopeloos grabbelende Nederlander in het doel. K Lokeren SC, kapot gespeeld door een plots doordrukkend R Antwerp FC, werd nu helemaal de speelbal van rood-wit.
Technisch briljante nummertjes leverden geen verdere goals op, maar vermaakten het rood-witte deel van het publiek, dat zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken stak. Naarmate de minuten wegtikten groeide ook de zekerheid over een onverwacht hoge zege. Daaraan dankte K Lokeren SC het felt dat het in de slotfase nog aan twee doelrijpe kansen kwam. Ook dan was Ratko Svilar bij de zaak, al kreeg hij een keer de hulp van de doelpaal (bron: onbekend - 1/12/1980).

Sporting Lokeren verliest eerst punten aan huis, R Antwerp FC boekt eerste zege op verplaatsing - Cisse Goris en Sandor Muller krijgen de ruimte en gebruiken ze ook voortreffelijk

LOKEREN — Op Daknam had Sporting Lokeren dit seizoen nog geen enkel punt verloren. Op verplaatsing had R Antwerp FC nog niet gewonnen. Zondagmiddag was het voor het eerst zo, tot grote wanhoop van de thuisspelers, tot grote vreugde van de bezoekers die voor het eerst met de Joegoslaaf Ratko Svilar in het doel uitpakten. Ook met hetzelfde frisse spel van de jongste weken. Met ditmaal ook vaak schitterende doelpunten aan het einde van fraaie combinaties of glansnummertjes van spelers die na de rust hun tegenstanders keer op keer van het klassieke kastje naar de legendarische muur lieten lopen. In een ploeg met niets dan uitblinkers (of speelde Gaston Boeckstaens voor de eerste keer echt minder goed?) liep vooral de jonge Francis Goris in de kijker. Niet alleen door vlak voor de rust een schitterend doelpunt te scoren en zijn ploeg weer langs een sterk gestart Sporting Lokeren te brengen. Ook door zijn vaak prachtige voorzetten en de manier waarop hij in zijn duels met Verheyen aan het langste eind trok.

Ratko Svilar moest niet Lang wachten om zijn handen naar een bal uit te steken. Na de terugspeelbal van Johny Velkeneers, dadelijk na de aftrap, liep de thuisploeg immers storm op het Antwerpse doel. Op een mooie pas van Lubanski trapte Gudjohnson de bal in de derde minuut centimeters naast de zijstaak. Vlak daarop kreeg Gudjohnson de bal weer van Lubanski, maar zag zijn poging gestopt door de voet van Ratko Svilar. Gudjohnson kon zijn kans weer wagen, maar opnieuw belandde de bal naast het doel. In de zesde minuut imponeerde Ratko Svilar opnieuw. Een mooie poging van de hard en knap werkende Eddy Snelders kon de Joegoslaaf stoppen, maar verzorging was nodig om Ratko Svilar, die de bal tegen zijn mooie aangezicht had gekregen, bij zijn positieven te brengen. Voor de bezoekers aan hun demonstratie konden beginnen, kregen zij het soms zwaar te verduren, maar hun buitenspelval werkte voortreffelijk. Tot Jan Publiek na de tiende offside van de thuisspelers heftig te keer ging tegen de man-met-de-vlag.

In de 38e minuut verkoos deze laatste zijn nochtans niet bevroren arm niet in de hoogte te steken toen een uitstekend spelende Somers in een buitenspelpositie langs de rechterflank van het terrein kon oprukken. Op de hoge voorzet van Somers kon Lubanski het hoofd tegen de hal krijgen, Ratko Svilar redde, maar Larsen met de rug naar het doel, kwam in het bezit van het leder. Met een schitterende retro deed hij de bal hoog in het doel verdwijnen. Niemand die toen een vuiltje aan de Lokerense lucht zag. R Antwerp FC, dat pas in de 25e minuut langs Leo Van Der Elst een eerste keer heel ver naast en over het doel had getrapt, liet zich niet van de kook brengen. Muller eiste meer en meer het middenveld op en net voor de rust kon hij de bal voor het doel brengen. Dalving kon de bal niet stoppen, Cisse Goris kwam aangelopen en loste een vluchtschot dat Hoogenboom kansloos liet.

Na de rust kon de wedstrijd opnieuw beginnen. Somers en Snelders, de Lokerense uitblinkers van de eerste speelhelft, werden in de verdrukking gespeeid door hun tegenstanders die hard werkten en in Muller een uitstekende spelverdeler hadden gevonden. Op een formidabele voorzet van de Hongaar kon Gaston van Camp voorbij Dalving geraken en de bal beheerst in doel trappen. Met Muller begon ook Laszlo Fazekas aan een demonstratie. Op een schitterend nummertje van de Hongaar konden Leo Van Der Elst en Gaston Van Camp net niet bij de bal. Met 1-2 op het scorebord kregen de bezoekers de ruimte die ze ook voortreffelijk gebruikten. Na een pas van Muller kon Laslo Fazekas de bal doorspelen naar Van Der Elst en de ongelukkige Dalving liet het leder in eigen doel verdwijnen. Voor het orgelpunt zorgde meester Laszlo Fazekas zelf. Hij kreeg de (zoveelste) schitterende voorzet van Francis Goris en lobde de bal even prachtig in het doel.

Voor de thuisspelers, vooral door Cisse Goris, Laszlo Fazekas en Sandor Muller vaak van het terrein gespeeld, was de maat vol. Larsen kon Ratko Svilar nog wel uit zijn doel lokken, trapte de bal tegen de paal en verzuimde aan te dringen, maar toen waren veel Lokerense supporters al met een hart vol verdriet naar huis vertrokken (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 1/12/1980).

R Antwerp FC kan en mag alles

LOKEREN (Van onze verslaggever) — Wat extra rust tijdens de week is nooit weg. Af en toe veranderen van doelman kan evenmin kwaad. Dimi Davidovic stelde zijn spelers verleden week een paar keer vrij van training en zette Theo Custers op de bank. Zijn optimisme voor de wedstrijd tegen een na de midweekwedstrijd tegen Real Sociedad vermoeid KSC Lokeren, werd bewaarheid.

KSC Lokeren werd sinds het in de hoogste klasse speelt nooit zo erg vernederd op eigen veld en dit zowel wat betreft het geleverde spel als wat de score aangaat. Ratko Svilar, de nieuwe Joegoslavische doelman van R Antwerp FC, op wie alle ogen gericht waren, doorstond de vuurproef met glans. Als KSC Lokeren de wedstrijd verloor, gebeurde dit in de eerste tien minuten. Ratko Svilar verhinderde met een paar knappe tussenkomsten dat KSC Lokeren uitliep. Eerst op twee achtereenvolgende pogingen van Gudjohnson. Ttwee minuten later nog klasrijker op een schot van Snelders.

KSC Lokeren begon dus verre van slecht, met Somers als één van de uitblinkers. Het was diezelfde Somers die aan de basis lag van het doelpunt van KSC Lokeren toen hij in de 38e minuut uit een betwistbare buitenspelpositie Lubanski aanspeelde. Ratko Svilar redde in eerste instantie, maar dan was er Larsen, die met een achterwaartse salto verrassend uithaalde. R.A.FC. leek op dat ogenblik verloren, al was het Francis Goris dieverrassend met een laag en droog schot in de linkerbenedenhoek in de slotminuut van de eerste helft zijn ploeg in de wedstrijd hield.

Vlak na rust profiteerde Gaston Van Camp van een misser van Dalving om Hoogenboom voor de tweede keer kansloos te laten. R.A.F.C. was gelanceerd. De rood-witte middenvelders, die aan einde van de eerste helft al meer overwicht kregen, konden nu alles wat ze wilden. Laszlo Fazekas, Sandor Müller en Gaston Van Camp waren heer en meester in elk duel.
Een collectief sterk R.A.F.C., zonder echte uitblinkers, maar met een bijzonder verdienstelijke Francis Goris en de flitsende Sandor Müller en Laszlo Fazekas in haar rangen, zette vanaf het uur KSC Lokeren werkelijk voor schut.

De knapste aanval kwam er zonder twijfel twintig minuten ver in de tweede helft via het duo Sandor Müller en Laszlo Fazekas, waarna Leo Vander Elst langs Somers door de benen van Hoogenboom de stand op 1-3 bracht. Na zo'n opdoffer gaat uiteraard elke ploeg door de knieën. Toen vijf minuten later Sandor Müller op links doorging, de bal doorspeelde naar Francis Goris die Fazekas een snoeperige voorzet op de voet legde, was dan ook niemand verrast als de Hongaar met een pracht van een lobbal De Schrijver, Hoogenboom en heel kSC Lokeren voor de vierde keer te grazen nam.

De thuisploeg zakte als een pudding in mekaar. R.A.F.C. kon en mocht alles. Pas in de laatste vijf minuten kon KSC Lokeren even gevaar scheppen, maar dat was zonder Ratko Svilar gerekend, die met een knappe redding tussenkwam op een ultieme poging van Lubanski. Larsen verprutste nog een laatste kans door pal op de paal te schieten (bron: onbekend - 1/12/1980).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (14)

Na de miskleun aan huis tegen Cercle Brugge KSV pakte R Antwerp FC op Daknam uit met een glansverrichting tegen het 'Europese' KSC Lokeren. Voor de eerste maal stond de Joegoslaaf Ratko Svilar tussen de palen. Al dadelijk hield hij R Antwerp FC overeind toen hij schitterend een kanonbal van de doorgebroken Snelders pareerde. Met een onhoudbare omhaal bracht de rumoerige Deen Larsen zijn ploeg in de 38e minuut toch op voorsprong. Net vóór de rust kanjerde Cisse Goris de gelijkmaker tegen de touwen.

In de tweede helft stortte de thuisploeg zich ongebreideld in het offensief, maar uitgaande van een bijzonder knap spelende verdediging, speelde R Antwerp FC de tegenaanval volgens de regels van de kunst. Met een verbijsterend resultaat overigens. Onze jongens scoorden liefst driemaal in minder dan twintig minuten: Gaston Van Camp (51'), toonde Leo Vander Elst (65') en Laszlo Fazekas (70') de weg. Een schitterende zege die ruime weerklank kreeg in de pers (Antwerp Clubblad - 11/01/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 01/12/1980)

Statistieken

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.

Elftallen

Bob Hoogenboom
Ronny Somers
Maurits De Schrijver
Bob Dalving
Marc Verbruggen
Eddy Snelders
René Verheyen
Arnor Gudjohnsen
Wlodek Lubanski
Grzegorz Lato
Preben Larsen
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Johny Velkeneers
Frank Mariman
Sándor Müller
Leo Van der Elst
Francis Goris
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Gaston Van Camp

Wissels

84' Arnor Gudjohnsen (uit)/
Dobias (in)
 

Begin Match
      Johny Velkeneers
38' Preben Larsen 1-0      
      Francis Goris 1-1 44'
Ruststand 1-1
      Gaston Van Camp 1-2 51'
      Leo Van der Elst 1-3 65'
      Laszlo Fazekas 1-4 70'
90' Eindstand 1-4 90'
TERUG