Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Berchem Sport R. Antwerp F.C.
1 1
15.11.1980 Plaats: Het Rooi

Scheidsrechter: Roger Schoeters

Lijnrechters:
Hubert Van Der Linden - Julien Coddens
Toeschouwers: 6000

Wedstrijdverslag

Na K Berchem Sport - R Antwerp FC

Welles-nietes klinkt nog lang na

BERCHEM — K Berchem Sport is tegen R Antwerp FC slechts op gelijke hoogte kunnen komen via een strafschop, onmiddellijk na de rust. Het welles-nietes over deze penalty en over andere zogenaamd niet gefloten strafschoppen in dit fel betwiste derby, klonk nog uren na. Johny Velkeneers en Patrick Ipermans wisten in het geval Adilsson van niks. Integendeel, bij R.A.F.C. verwezen de spelers naar de dubieuze manier waarop Laszlo Fazekas even voor het half uur door Van Mechelen en Stijnen van de bal werd gehouden op het moment dat hij wou aanleggen en naar de aanslag van Van Pelt op Sandor Müller enkele minuten later. Van Pelt verklaarde kalm dat hij de Antwerpspelers simpelweg niet eens geraakt had. Zo kunnen we nog uren doorgaan.

K Berchem Sport mag alleszins niet klagen over de leiding van invallersscheidsrechter Delacour. In de eerste helft speelde geel-zwart nauwelijks mee. Toen Gaston Van Camp er op pass van Patrick Ipermans met een laag droog schot in de linkerbenedenhoek 0-1 van maakte, was dat oververdiend. KBS had alle moeite van de wereld om de steeds komende Antwerpaanvallen op te vangen. Op uitzondering van Van Mechelen, die samen met Tony Goossens een bijna perfecte wedstrijd afleverde, kenden de geel-zwarte verdedigers, ondanks het wederoptreden van Leirs, een mindere dag.

Slechts eenmaal werd Theo Custers in die eerste periode het werk gezet. Hij moest in de tiende minuut schitterend uithalen om een doorbraak van Hazam na een knappe pass van Adilsson af te weren. Daarna kreeg R Antwerp FC helemaal greep op de wedstrijd, via snelle counters met de steun van de sterke wind en vooral op de linkerflank, waar Crocaerts steken liet vallen tegen Leo Vander Elst en de ongrijpbare Ruud Kaiser.

Pas in het vierde kwartier kon KBS, dat het middenveld versterkte met de meer teruggetrokken Adilsson, het Antwerpdoel weer even onveilig maken. Het leverde een penaltydoelpunt op toen Adilsson na een knappe actie tussen Van Pelt en Marcos, door Patrick Ipermans onderuit (?) werd gehaald. Vlak daarop slalomde Marcos voorbij Gaston Boeckstaens, het doelschot werd op het nippertje geblokkeerd door Johny Velkeneers. Dan was het Berchemliedje uitgezongen. R.A.F.C. ging sterker drukken,maar liet de kansen onbegrijpelijk liggen. Gaston Van Camp kwam alleen voor Goossens, maar schoot naast. Laszlo Fazekas was minuten later in hetzelfde geval, maar hij besloot in het zijnet. Patrick Ipermans zag een lage schuiver op de lijn gered door Stijnen. Laszlo Fazekas besloot in de handen van de Berchemdoelman. KBS moest zich noodgedwongen beperken tot verdedigen, met af en toe een voorzichtige tegenaanval. Dat leverde bijna de winning-goal op, toen Deruyter in de 85e minuut de buitenspelval omzeilde. Theo Custers had evenwel een superreflex in petto. KBS had daarmee bovendien al te veel gekregen in een derby, die door een sterk R.A.F.C. werd beheerst, maar niet gewonnen (Liesbeth Cooymans - bron: onbekend - 17/11/1980).

(bron: de pers - 17/11/1980)

Statistieken

K. Berchem Sport R. Antwerp F.C.

Elftallen

Tony Goossens
Rik Van Mechelen
Jean-Pierre Stijnen
Roger Leirs
Larbi Hazam
Glenn Geeraerts
Patrick De Ruyter
Jos Van Pelt
Eddy Crockaerts
Marcos Tadeu Rocha
Tinoco Mineiro Adilson
Theo Custers
Gaston Boeckstaens
Danny Koekelcoren
Johny Velkeneers
Frank Mariman
Sándor Müller
Leo Van der Elst
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Gaston Van Camp
Ruud Kaiser

Wissels

70' Eddy Crockaerts (uit)/
Guy De Baere (in)
 
81' Jos Van Pelt (uit)/
Esrich Gomez (in)
 

Begin Match
      Gaston Van Camp 0-1 26'
34' Glenn Geeraerts      
Ruststand 0-1
46' Marcos Tadeu Rocha (penalty) 1-1      
      Leo Van der Elst 60'
69' Roger Leirs      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG