Henri Maes - Roger Van Walleghem
Toeschouwers: 11000

Na KSK Beveren - R Antwerp FC

KSK Beveren blij met puntje

BEVEREN (van onze medewerker) - R Antwerp FC is er als eerste ploeg dit seizoen in geslaagd niet puntenloos de Freethiel te verlaten. De draw die de Antwerpse eeuweling haalde was ruim verdiend. De thuisploeg was in een mindere dag. Is de nationale doelman Jean-Marie Pfaff niet bij de pinken, dan keert R.A.F.C. terug naar de Bosuil met de volle buit.

Moest R.A.F.C. het steeds stellen zonder doelman Theo Custers, dan kwam KSK Beveren in een onuitgegeven opstelling aan de kick-off. Stevens bezette de linksback in de plaats van de gekwetste Baecke en de geelgeschorte Weihrauch. De gegriepeerde De Lubber werd vervangen door Danny Pfaff. Het werd zodoende niet het verwachte debuut van de zeventienjarige Brit David Alcock. Technisch directeur Goethals: "Zoals bekend sukkelt Alcock met een verzwering aan de grote teen. Misschien was hij wel speelklaar geraakt mits een inspuiting, maar ik vind dat voor een jonge speler, die moet debuteren onverantwoord."

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat het voor KSK Beveren een bleke vertoning zou worden. Er was pas vier minuten gespeeld of het elektrische scorebord wees 1-0 aan. Antwerpdoelman Dieltiens ging niet vrijuit bij de treffer. Na voorbereidend werk van Van Moer en Schönberger, kwam de wederoptredende Albert alleen voor de Antwerpdoelman. Hij bleef op zijn lijn in de plaats van de schiethoek te verkleinen. De Beverense spits kon zo ongehinderd het leer hoog in de touwen knallen. Stevens kreeg maar geen greep op Laszlo Fazekas. De Hongaar deed wat hij wilde.

Op het halfuur was hij in de Beverense rechthoek geïnfiltreerd en hij werd dubieus ten val gebracht door de uitgekomen Pfaff. Van Volcem weigerde de duidelijke fout te bestraffen. KSK Beveren was ontregeld in zijn spelopbouw en zou Albert er midden in het derde kwartier 2-0 van gemaakt hebben, wanneer Johny Velkeneers een inzenden van Buyl achterwaarts met het hoofd ontzette, had dit tegen alle logica in geweest. Nu liep de fase goed af voor R.A.F.C. Doelman Dieltiens was immers sneller op de bal dan Albert.

De slappe eerste helft van de Waaslanders kreeg ook een verlengstuk na de kampwisseling. R.A.F.C. zocht onverdroten naar de gelijkmaker, had alle pech toen Jaspers een schot van Patrick lpermans in de 54e minuut van de lijn veegde. Loon naar werken kregen de bezoekers even na het uur. Invaller Heerwegh trapte een hoekschop van Ruud Kaiser voorbij Pfaff (1-1). Voor KSK Beveren was de gelijke stand geen stimulans om het beter te doen. Het bleef klungelen. Ook de inbreng van Schoofs en Crève kon de Freethielploeg niet naar een betere prestatie tillen.

R.A.F.C. was dicht langs Fazekasbij het winnende doelpunt, Pfaff redde in twee tijden. In de slotfase moest de Beverense doelman nog een grondscherend schot van Leo Vander Elst uit de linkerbenedenhoek ranselen. Dat men na afloop bij SK Beveren dik tevreden was met de draw bewijst de verdienste van R.A.F.C. (bron: onbekend - 27/10/1980).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (10)

Bij KSK Beveren, de nummer twee uit de rangschikking, speelden de Bosuilen een schitterende wedstrijd. Op uitzondering van de aanvangsminuten in iedere speelhelft, was de thuisploeg nooit in de wedstrijd, maar zij kon rekenen op een uitgesproken homearbitrage van de heer Van Volcem. Bij twee aanslagen van doelman Pfaff op uitblinker Laszlo Fazekas weigerde de spelleider telkens de logische strafschop.

KSK Beveren was nochtans al vroeg op voorsprong gekomen. Albert liet in de 4e minuut Danny Dieltiens kansloos met een onhoudbaar schot. R Antwerp FC was daardoor geenszins ontmoedigd, integendeel zelfs. Er werd hardnekkig en met schitterend samenspel op de gelijkmaker gejaagd. Deze kwam er oververdiend in de 67e minuut als een hoekschop voor de lokale muit bleef hangen en André Heerwegh met een harde kopslag raak trof. Op de valreep redde Pfaff een punt voor zijn ploeg toen hij een kanonbal van Leo Vander Elst subliem uit de hoek dook (Antwerp Clubblad-9 - 11/1/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/10/1980)

Ruud Kaiser

62' Danny Pfaff (uit)/
Peter Crève (in)

66' Heinz Schönberger (uit)/
Patrick Schoofs (in)

0 Johny Velkeneers (uit)/
André Heerwegh (in)
49'

0 Sándor Müller (uit)/
Francis Goris (in)
77'

Danny Pfaff
      André Heerwegh
      Ruud Kaiser
4' Erwin Albert 1-0
Ruststand 1-0
      André Heerwegh 1-1 67'
90' Eindstand 1-1 90'