Jacob Monnens - Michel Cornette
Toeschouwers: 6000

Na R Antwerp FC - RFC Luik

RFC Luik als een zwakke herfstploeg verslagen

ANTWERPEN — R Antwerp FC hoefde gisteren niet in een grote dag te zijn om een onnoemelijk zwak RFC Luik onder de knie te houden. De score had dan ook heel wat hoger kunnen zijn, maar daar waren enerzijds de thuisploeg die herhaaldelijk te pletter liep op de blauwe verdedigersmuur en anderzijds scheidsrechter Verhaeghe die tijdens de eerste helft de malaise van de bezoekers deelde. Laszlo Fazekas werd immers herhaaldelijk in de strafschopzone weggemaaid door Wintack zonder dat de scheidsrechter daar graten in zag.

Al van in de eerste minuut had R Antwerp FC de tegenstander bij de keel. Laszlo Fazekas en Ruud Kaiser misten in de verwarring de kans op een vroege openingstreffer. Erg lang bleef die overigens niet uit. Er was juist een kwartier gespeeld toen Gaston Van Camp na een knappe actie met Laszlo Fazekas op doelman Hubart schoot. De goed gevolgde Leo Vander Elst knalde de terugsprringende bal keihard in doel. Toen bleek dat er van het ooit karaktervolle RFC Luik niet veel overbleef.

De bezoekers liepen er als geslagen elftal bij. Dat R.A.F.C. niet aan een geruststellend doelpunt kwam, mag op het conto van het duo Philips en Wintacq geschreven worden die Gaston Van Camp en Laszlo Fazekas van dichtbij bewaakten. Soms gebruikten ze daarbij een al te grote ijver, wat ze allebei trouwen op een gele kaart kwam te staan. Toch kwam R Antwerp FC nog herhaaldelijk opzetten. In de 41e minuut was er een schitterende reactie van Hubart nodig, toen Patrick Ipermans door een knappe doorsteekpas van Laszlo Fazekas werd afgezonderd voor het Luikse doel.

Zo duurde het tot de 65e minuut dat het eenrichtingsvoetbal met een tweede doelpunt werd beloond. Hubart liet een haarscherpe hoekschop van Laszlo Fazekas door de handen glippen. Opportunist Gaston Van Camp was bij de zaak om de Luikse doelman met een rake kopbal af te straffen. Hoewel R.A.F.C. niet echt geweldig speelde, kwam RFC Luik pas in de 68e minuut tot een eerste wapenfeit. Sljivo waagde van ver zijn kans. De keurige Dieltiens die in laatste instantie de gekwetste Theo Custers verving had met die wanhoopspoging niet de minste moeite.

RFC Luik, nu al veroordeeld en R.A.F.C., blij met de twee punten, hadden voor de toeschouwers niet veel meer over dan enkele gevaarlijke afstandsschoten van Leo Vander Elst. Een wedstrijd zonder veel geschiedenis die weinig commentaar ontlokte (bron: onbekend - 20/10/1980).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (9)

De hekkensluiters van Rocourt die uit hun acht voorgaande wedstrijden amper één punt gepuurd hadden, probeerden zich van bij de aanvang te verschuilen in een hermetisch gesloten verdediging. Toen in de 15e minuut Laszlo Fazekas diep doordrong en een achterwaartse pas gaf tot bij Gaston Van Camp, schampte diens schot af op de Luikse defensie en de aanstormende Leo Vander Elst trof raak (1-0).

De Luikenaars kwamen er inderdaad nauwelijks aan te pas, maar de toeschouwers moesten toch tot de 65e minuut wachten om een tweede goal toe te juichen. Laszlo Fazekas trapte de hoekschop en de vrijstaande Gaston Van Camp kopte in doel. Mits wat meer meeval bij de afwerking, had de score hoger kunnen oplopen, want F.C. Luik was bijzonder zwak (Antwerp Clubblad-9 - 11/01/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/10/1980)

Jean-Marie Lecloux (in)
46'

15' Leo Van der Elst 1-0
      Louis Philips 30'
      Michel Wintacq 44'
Ruststand 1-0
65' Gaston Van Camp 2-0
90' Eindstand 2-0 90'