Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 1
28.09.1980 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Maurice Sanzot - Jean-Baptiste Crabbe
Toeschouwers: 12000

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Gillespie scoort twee minuten na Laszlo Fazekas

GENT (Van onze verslaggever) — De Gentenaren hadden na het débacle in Waregem iets goed te maken. Oefenmeester Nollet kon voor de partij tegen R.A.F.C. op geen stukken na z'n basisteam opstellen. Koudijzer en Hanssens (wegens schorsing), Cordiez en Arno (door blessures) vervangen is voor een team dat al niet diep is uitgebouwd, geen sinecure. Daartegenover stelden de Buffalo's een tomeloze inzet en een voorbeeldige teamgeest, die hen toeliet in de eerste helft op in minst gelijke tred te houden met een Antwerpgeheel op z'n sterkst.

De 12.000 kijkers konden, naast de deugddoende warmte van een late zomerzon, in de eerste vijfenveertig minuten van een degelijk kijkspel genieten. R.A.F.C. barrikadeerde zich niet in de eigen vesting, pakte uit met drie aanvallers, zodat het spel bestendig van het ene doel naar het andere werd verlegd. De inspanningen in de drukkende warmte werden voornamelijk van de middenvelders gevraagd, waarbij Nollet zowel defensief als aanvallend z'n collega's bijstond. Dat vergemakkelijkte in niet geringe mate de taak van de vaardige Pirelli, die in een vrije rol z'n behendigheid met de bal kon etalleren.

Danny Koekelcoren, pas weer in de ploeg na ziekte en een blessure, kreeg bijna geen vat op de Gentenaar en werd na de pauze vervangen door Patrick Ipermans. Gillespie noch Raes konden van het aanbod goede voorzetten gebruik maken. R.A.F.C. probeerde met collectievere acties kansen te creëren. Net zomin als KAA Gent slaagden de bezoekers er in de opening te maken. Leo Vander Elst zwoegde voor twee, maar eens de bal bij Sandor Müller of Laszlo Fazekas stokten de acties. Het was laatstgenoemde die van de eerste kans gebruik wist te maken om R.A.F.C. op voorsprong te schieten. Gaston Boeckstaens benutte rond het halfuur de ruimte op rechts om op te rukken. Zijn voorzet werd door Laszlo Fazekas via de paal achter doelman Laurijssen en tegen het net getrapt.

KAA Gent kon een paar minuten later via de Schot Gillespie doelman Theo Custers in gebreke vinden. Weliswaar van dichtbij maar niet zo hard, trapte hij naast André Heerwegh pal in de handen van Theo Custers. Zo leek het, maar het leer verdween verrassend door de benen van de Antwerp-keeper in het doel. Een normale puntendeling, die na de pauze door een van beide clubs in volle winst omgezet had kunnen worden. Doelman Laurijssen bokste goedgerichte schoten van Laszlo Fazekas en Leo Vander Elst uit zijn doelvlak in een periode van Antwerpdruk. In de laatste vijf minuten miste Gillespie tijdens de ultieme Gentse stormloop een door Nollen aangebrachte en door Benoot voorgezette bal moederziel alleen voor een verlaten doel. Raes kopte zwakjes een kansje naast. Gillespie verlengde een vrijschop van Quipor tegen de paal (bron: onbekend - 29/09/1980).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (6)

Het talent van R Antwerp FC werd door de thuisspelers gecompenseerd met een tomeloze inzet zodat in de eerste helft beide ploegen beurtelings ten aanval trokken. Op het halfuur scoorde Laszlo Fazekas knap zijn eerste competitiedoelpunt op aangeven van Gaston Boeckstaens. De vreugde was echter van zeer korte duur. Twee minuten later trapte de Schot Gillespie de bal op Theo Custers en de Antwerpdoelman had zulke ongelukkige reflex dat er toch een doelpunt van kwam.

Na de koffie was R Antwerp FC beslist de betere ploeg, maar doelman Lauryssen liet zich niet verrassen door schoten van Laszlo Fazekas en Leo Vander Elst. Leek er lang een overwinning voor onze kleuren in te zitten dan waren we uiteindelijk nog blij dat de gelijke cijfers op het bord bleven. In de laatste minuten verknoeide Gillespie inderdaad eerst een reuzekans en daarna kwam zijn harde kopbal op de staander terecht (Antwerp Clubblad-5 - 9/11/1980).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 29/09/1980)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Luc Criel
Rudy Van Goethem
Henk Heyt
Freddy Truyens
Willy Quipor
Frank Nollet
André Raes
Francesco Pirelli
Philippe Benoot
James Gillespie
Theo Custers
Gaston Boeckstaens
Danny Koekelcoren
André Heerwegh
Frank Mariman
Sándor Müller
Johny Velkeneers
Theo Vermeir
Leo Van der Elst
Ruud Kaiser
Laszlo Fazekas

Wissels

0 Danny Koekelcoren (uit)/
Patrick Ipermans (in)
46'
 
0 Sándor Müller (uit)/
Francis Goris (in)
65'
 

Begin Match
      André Heerwegh
      Theo Vermeir
      Laszlo Fazekas 0-1 30'
32' James Gillespie 1-1      
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG