Raymond Van De Cotte - Marnic Moyaert
Toeschouwers: 6000

Na KSV Waregem - R Antwerp FC

Ortiz lichtpunt in slechte wedstrijd

WAREGEM (van onze medewerker) - Het moment uit de eerste helft van de wedstrijd KSV Waregem-R Antwerp FC was ongetwijfeld de vervanging van Jan Hoebeeck een kwartier voor de rust. Vragende en verwonderende blikken op de perstribune, Awoert-groep bij het publiek aan het adres van trainer Croon. Niemand scheen er iets van te begrijpen. In ieder geval had het iets te maken met het vierkant draaien van de thuisploeg.

Wie zondagnamiddag pas vijf minuten na aanvang van de partij in het Regenboogstadion aankwam, had ongeveer al het aantrekkelijke van de eerste helft gemist. Het beloofde inderdaad een spektakelrijke wedstrijd te worden, daar in dezelfde minuut zowel voor het Waregemse als het Antwerpse doel twee rijpe kansen net niet benut werden. Eerst bevond Laszlo Fazekas zich in een fase die niet vrij was van geharrewar, plots voor het verlaten doel. Een aalvlugge De Coninck wist het schot onschadelijk te maken. Onmiddellijk daarna een ietwat gelijke situatie aan de overkant met ditmaal Jan Hoebeeck aan de bal. Ook dan viel er geen doelpunt.

Wat later diende Patrick Ipermans niet zonder gevaar Veyt van een doelrijpe kans te houden. Vernoemen we nog een schot van Devos dat in het zijnet terecht kwam, was alles gezegd. Voor de rest was het echt huilen met de pet op. Het had er de schijn van dat de twee ploegen een partijtje rugby opvoerden. Naast duw- en trekwerk werd het publiek vergast op heel wat overtredingen. Luc Millecamps wist na de wedstrijd te vertellen dat Hans Croon een hartig woordje met zijn profs gewisseld had tijdens de koffiepauze. "Zowat iedere speler kreeg het te verduren, ook ikzelf, omdat ik in de aanvangsminuten een misverstand had met onze doelman."

In ieder geval bleek de ploeg beter geïnspireerd na het inbrengen van Haleydt. In de 52e minuut onderbrak Denorme een aanval van R.A.F.C. en speelde meteen Ortiz aan, die met de hand of de borst de bal stillegde en dan met een meesterlijke lobbal Theo Custers uitschakelde (1-0). Antwerpspeler Danny Bonne kreeg voor protesteren geel. Het doelpunt zorgde voor een metamorfose bij de thuisploeg. Vier minuten later wist Marc Millecamps de bal net binnen te houden. Hij zond vanop rechts voor doel waar de inlopende Ortiz met een kanjer van een kopstoot Theo Custers voor de tweede keer te grazen nam (2-0).

Na een relatief stille periode, waarin R.A.F.C., zondag zonder Danny Koekelcoren en André Heirwegh, niet bij machte bleek het tij te laten keren, brak KSV Waregem in de 40e minuut opnieuw uit. Bultinck bediende Veyt die Theo Custers omspeelde en de nationale doelman kon voor de derde keer de bal uit zijn netten halen. Drie minuten voor tijd zette Ortiz een strafschop om die gefloten werd werd wegens fout op Veyt (bron: onbekend - 15/09/1980)

Jubileumjaar in 34 afleveringen (4)

De Great Old begon met overtuiging aan de partij en drukten de thuisploeg diep in het eigen kamp terug. Een gouden doelkans werd echter door Laszlo Fazekas verkwanseld. Toen de spits even later zijn fout wilde herstellen, werd hij gewoon door Denorme vastgespijkerd. Referee Constantin weigerde evenwel de logische strafschop en begon meteen aan een recital dat volledig tegen R Antwerp FC gericht was.

Enkele minuten na de rust liet hij Ortiz bovendien de bal met de arm meenemen om te gaan scoren. De Bosuilen geraakten daardoor uit hun concentratie. Ortiz profiteerde om er dadelijk een tweede doelpunt aan toe te voegen. In de 70e minuut mocht Veyt rustig vanuit buitenspel vertrekken om de stand op te drijven tot 3-0. Drie minuten vóór tijd voegde de heer Constantin er nog een cadeau aan toe, toen hij wel strafschop floot nadat Patrick Ipermans op reglementaire wijze Veyt had afgestopt. Ortiz kreeg zo de kans om zijn hattrick te voltooien (Antwerp Clubblad-5 - 9/11/1980).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/11/1980)

Ruud Kaiser

30' Jan Hoebeeck (uit)/
Bultynck (in)

46' Filip Desmet (uit)/
Rudi Haleydt (in)

0 Harry Cnops (uit)/
Francis Goris (in)
76'

Danny Bonne
Ruststand 0-0
52' Julio Ortiz 1-0
56' Julio Ortiz 2-0
70' Danny Veyt 3-0
87' Julio Ortiz (penalty) 4-0
90' Eindstand 4-0 90'