Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren
3 2
06.09.1987 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Luc Janssens
Toeschouwers: 12.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSC Lokeren

R Antwerp FC weer alleen leider: Mark en Cisse zetten roodwitte sprookje verder

De nederlagen van RFC Luik en vooral van Club Brugge KV eerder op de dag, hadden voor gevolg dat of R Antwerp FC of KSC Lokeren alleen aan de leiding konden komen Voor de thuisploeg volstond een punt om ten minste gedurende een week als enige koploper door het voetballeven te gaan. De Waaslanders hadden een zege nodig om de ranglijst te mogen aanvoeren. De belangen waren dus groot gisteravond en dat begreep ook de voetballiefhebber. 12.000 toeschouwers op dit ongewone speeluur was lang niet mis. Zij zagen zowel R Antwerp FC als KSC Lokeren met de basiself uitpakken en de thuisploeg al snel ten aanval trekken.

Jan Poortvliet stak vuur aan de lont, maar het was Thierry Pister die voor het eerste applaus van de avond zorgde. Hoogenboom reageerde alert op de schuiver. Een paar minuten later was de Hollandse goalie echter kansloos. Frans van Rooij tikte een vrije trap kort tot bij Mark Van der Linden. De knal spatte op de dwarsbalk open. Francis Severeyns stond klaar om de rebound te verzilveren. Zijn achtste treffer van het nog jonge seizoen. Na dat vroege offensief nam de thuisploeg even gas terug. SC Lokeren kwam beter in de wedstrijd, maar zag geen kans de plaatselijke afweer te ontmantelen. Het was integendeel rood-wit dat met snelle en scherpe counters voor de leukere momenten van de zachte, maar natte avond zorgde.

Toch had de thuisploeg weer een stilstaande fase nodig om verder uit te lopen. Een gestifte vrijschop van Frans van Rooij werd door Mark Van der Linden opgepikt en meedogenloos ingeknald. De Bosuilknapen kregen er nu pas echt zin in. De Lokerse afweer zag alle kleuren van de regenboog. Pascal Plovie zette een lange solo in, zag zijn werk worden voortgezet door Francis Severeyns, maar de poging hobbelde voorbij de verste doelpaal. De Antwerpenaars konden echter niet gaan rusten met de marge die ze verdienden. In de blessuretijd speelde Patrick Versavel Timoumi aan. De Marokkaan milderde met een zeldzaam mooi afstandsschot in de kruishoek.

KSC Lokeren geloofde opnieuw in puntenwinst en dat resulteerde in fris voetbal van de twee kanten. Beide teams claimden niet ten onrechte, maar vergeefs een strafschop. Het aantal prangende momenten groeide. Toch bleef het moeilijkste keeperswerk voor Hoogenboom. Hij stopte een dichte poging van Mark Van der Linden en weerde met de hakken de losgebroken Frans van Rooij af. Een kwartier voor tijd had R.A.F.C. dé kans om het karwei af te maken. Cisse Severeyns slalomde zich enig mooi vrij, legde knap terug op Thierry Pister. Timoumi keerde de knal op de doellijn. Francis Severeyns brak nog eens uit, maar zag de bal via de vingertoppen van Hoogenboom net naast lopen. Daarna kreeg de jonge Antwerpenaar een applausvervanging. De nederlaag van KSC Lokeren stond toen al vast, maar in een uitermate spannend slot zorgden Harry Cnops en Bruno Versavel voor een einduitslag die voor de bezoekers gevleid genoemd mocht worden (François Collin - Het Nieuwsblad - 07/09/1987).

Een sprookjeswereld op zinderende Bosuil

DEURNE — Bloemen voor Frank Mariman en hoop in de harten van alle deelnemers om aan het einde van de avond aan de leiding van het klassement te staan. Een heerlijk voetbalweertje, de druilregen zou pas later een verfrissende aanblik over het terrein werpen, twee positief ingestelde supportersclans, dit potje laat-avondvoetbal kon niet mislukken. R Antwerp FC-KSC Lokeren groeide dan ook uit tot een waar spektakelstuk. Er hadden geen Vanderaerdens noch Criquelions tegen op gekund.

De Kessler-formatie was voor de gelegenheid keurig uitgedost in newlook rood-witte pakjes. Het was onmiddellijk duidelijk dat dat geen reden was om voorzichtig met het zweet om te springen. De Bosuilen werkten zich van bij de start uit de naad. Jan Poortvliet was dermate aanvallend ingesteld, dat hij binnen vijf minuten drie keer gevaarlijk kwam doen voor de neus van Hoogenboom. KSC Lokeren gaf wel enkele prikjes terug, maar had last met het samen aanvallen, samen verdedigen van de gastheren. Thierry Pister was met een droge schuiver dicht bij het eerste voetbalgeschenk voor feesteling Frank Mariman. Hoogenboom ging echter bliksemsnel plat. Uitstel, zo zou blijken.

Kapitein Mark Van der Linden slaagde er na een korte vrijschop bijna in de dwarsbalk te havenen. Plaatselijke scoremachine Cisse Severeyns tikte de terugbotser rustig binnen: achtste goal voor de spits. Aan de overzijde wilde het Waasland ook wel wat. Timoumi, de Marokkaanse elegantie in persoon, liet het balletje onvoldoende draaien om Wim De Coninck van achter het muurtje voor schut te zetten. Vrijschoppen nemen is een specialiteit. Frans van Rooij veinsde een 25-meter nummerjte, maar bracht uiteindelijk Mark Van der Linden met een listig steekpasje in stelling. Schitterende balcontrole van de 'captain' en naast de verste staak binnen. Voetbalpret op hoog niveau.

De supersonische Nijskens pakte met een paar snelle races uit. Verder dan een dreiging kwam het echter niet. R.A.F.C., daarentegen bleef waardevoile staaltjes presenteren. Pascal Plovie kreeg 20.000 handen op mekaar nadat hij door de as van het veld half Lokeren voorbij slalomde en Cisse Severeyns een derde goal op de voet legde. Hoogenboom verliet vertwijfeld zijn hok en prees de voetbalgoden, nadat de spits miste. De enige mooie eerste helft had op dat moment nog niet alles gegeven. De supporters juichten nodeloos een inzenden van Arek Klimas toe. Optisch bedrog: de bal belandde achter op het net.

De 45 minuten waren net om toen Patrick Versavel Timoumi vrij zag staan. Zuiver voor de voet en meteen de linker van Timoumi ertegen. Wim De Coninck catapulteerde zich zonder resuitaat naar de winkelhaak. Een nieuwe wereldgoal van een der uitblinkers van het WK te Mexico.

Geen verzwakking na de pauze. Qnvervaard de beuk erin langs beide zijden. Mark Van der Linden en Frans van Rooij spurtten zich om beurt oog in oog met Hoogenboom. De blonde dertiger bedreef evenveel keren vakmanschap. Voor KSC Lokeren zat de gelijkmaker erin. Patrick Versavel, met Frank Mariman figuurlijk en letterlijk op de hielen, verzuimde enige aandacht voor de volledig vrijstaande Nijskens. R.A.F.C. kon geen verdere afstand nemen. Zenuwachtigheid sloop in de rangen. Meszaros testte Wim De Coninck. Rond het uur werd het aangeven iets onzuiverder. Een wonderdribbel van Cisse Severeyns zette het stadion opnieuw in vuur en vlam. Thierry Pister mocht het werkstuk afmaken, maar Timouni redde op de lijn.

Tien minuten voor het slot kwam de spits nogmaals alleen voor de Nederlanclse keeper, zelfs een knap uitgevoerd opwippertje volstond niet. Mark Van der Linden dan maar, maar gemist in twee beurten. George Kessler gunde vervolgens Cisse Severeyns een applausvervanging. Harry Cnops scoorde meteen vanop 20 m. In een heksenketel legde Bruno Versavel binnen dezelfde minuut de eindcijfers vast (Roger Vlemings - GvA - 07/09/1987).

(bron: Het Nieuwsblad + GvA - 07/09/1987)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Yves Vanderveeren
4 Pascal Plovie
5 Frank Mariman
3 Rudi Smidts
6 Arek Klimas
8 Jan Poortvliet
7 Frans van Rooij
9 Thierry Pister
10 Marc Van der Linden
11 Cisse Severeyns
Bob Hoogenboom
Johan Schoofs
Ronny Laroy
Ronald Somers
Patrick Van Veirdeghem
Patrick Versavel
Dimitri MBuyu
Mohammed Timouni
Bruno Versavel
Ferenc Meszaros
Angelo Nijskens

Wissels

87' 11 Cisse Severeyns (uit)/
12 Harry Cnops (in)
 
Ronald Somers (uit)/
Didier Verheughe (in)
77'
 

Begin Match
Marc Van der Linden      
10' Cisse Severeyns 1-0      
28' Marc Van der Linden 2-0      
      Mohammed Timouni 2-1 44'
Ruststand 2-1
89' Harry Cnops 3-1      
      Bruno Versavel 3-2 89'
90' Eindstand 3-2 90'
TERUG