Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège
2 0
13.05.1989 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Robert Jeurissen

Lijnrechters:
Willy Van Driessche - Alex Debruyne
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Lehnhoff-Van Rooij bezorgen Mark Vander Linden heerlijk afscheid

DEURNE - Het duo Lehnhoff-Van Rooij heeft op de slotdag van de competitie een glansprestatie zonder weerga neergepoot. Negentig minuten lang hebben beide heren jongens als Nassen, Lambrichts en Delangre gedold. Zeg maar in de totale vernieling gespeeld. Het kon haast niet anders of afscheidnemend kapitein Mark Van der Linden, zelf behoorlijk knap, zou uit één van de wervelende Antwerpacties zijn vijftiende doelpunt van het seizoen puren. Trainer Kessler was dan ook een tevreden man, maar volgende reis wil hij duidelijk meer.

George Kessler op de praatstoel: "Willen we hogerop, dan moeten we de toekomst meer scoren en minder doelpunten incasseren. Vanavond heeft mijn team prima gespeeld. Jammer dat ik niet meer zulke thuiswedstrijden gezien heb. R Antwerp FC zou beslist op een vierde plaats geëindigd zijn. Nu hangen we van de resultaten van de Beker af voor een Europees ticket. Vanaf vandaag praat ik niet meer over een klassement bij de eerste vijf. R Antwerp FC moet nu, jaar na jaar, bij de top-vier eindigen."

Met het vertrek van Mark Van der Linden (RSC Anderlecht) en van Thierry Pister (Toulon) is de kern verzwakt. Wat mag van R Antwerp FC nog verwacht worden? "Indien ik met deze ploeg volgend seizoen geen vooruitgang boek, zal ik ten zeerste ontgoocheld zijn. De eerste stap in de goede richting is al gezet. Ik had de jongens voorgehouden dat je het nieuwe seizoen inzet zoals je het oude beëindigt. En iedereen heeft gezien hoe knap ze het er vanaf brachten."

George Kessler is niet bang dat nog meer vaste kernleden andere oorden zullen opzoeken. "Kijk, iedereen heeft nog een contract van minimum één jaar. Alleen Wim De Coninck neemt een wat afwachtende houding aan. De Nigeriaan Iorfa heeft zich via de beloften en de invallers in de A-kern gewerkt. Hij komt er al bij." Op de vraag of Hans-Peter Lehnhoff niet zal worden weggekocht, antwoordde hij laconiek: "Hans-Peter Lehnhoff is voor Belgische normen onbetaalbaar. Zijn prijs ligt in de orde van grootte van die van Marc Degryse."

Grandioos
De wedstrijd dan. R Standard CL wekte op geen enkel moment de indruk gelijke voet te kunnen houden met zijn gastheer. Het werk van Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff verdient in deze korte berichtgeving superlatieven als grandioos, subliem. Dribbelnummers, doelschoten, veertigmeter-voorzetten en bovendien sterk in verdedigen. De collega's werden zowaar in blok naar de, achtergrond verdrongen. Alleen Mark Van der Linden kon zijn treintje aanpikken.

Thans spartelde in het begin even tegen met een sierlijke kromme bal, centimeters naast. Vlak voor het half uur had Frans van Rooij met zijn zoveelste schitterend ingezette aanval, eindelijk succes. Hij slalomde tussen de verdedigers Siquet en Lambrichts en die zagen geen andere mogelijkheid dan te 'sandwichen'. Hij zette zelf de strafschop om. Het betere werk bleef van Antwerpzijde komen, maar toch kwamen pal voor de pauze Tikva en Rosenthal dicht bij de gelijkmaker. Zij kogelden huizenhoog over. Slordig.

Amper herbegonnen of Gilbert Bodart hoorde het voor de tweede keer bellen. Hans-Peter Lehnhoff schoof bal aan voet, enig mooi voorbij Delangre, deed dan alsof Lambrichts niet bestond en schilderde het leer op het hoofd van Mark Van der Linden. De paal bracht redding, maar Mark pakte meteen een uit met een rustige opwipper. Op het moment dat Jan Ceulemans in Brugge twee-twee gelijkmaakte tegen RWDM, werd hij onder luid applaus naar de kant gehaald. Hij sloot een lang verhaal af aan de Bosuil. R Antwerp FC zal zijn talent van eigen bodem hard missen (Roger Vlemings - GvA - 16/05/1989).

Toch bedankt, Frans en Mark

ANTWERPEN — Oefenmeester Braems had het eerder al duidelijk gesteld. "R Standard CL mist enkel nog wat kracht, wat stabiliteit ook om weer tussen de groten van het Belgisch voetbal plaats te kunnen nemen." Dat was zaterdagavond andermaal duidelijk in het Bosuilstadion, waar de Luikenaars kansloos werden geklopt door R Antwerp FC dat met flitsen en niet eens echt schitterend hoefde te spelen om het oververdiend te halen. Het kon vooral teren op de soms geniale akties, de loepzuivere lange en korte voorzetten van Frans van Rooij en diens voornaamste assistenten Mark Van der Linden en Hans-Peter Lehnhoff.

Het spandoek, dat een begrijpende Antwerpsupporter aan de hekken rechtover de grote tribune had opgehangen, bevatte dan ook eigenlijk maar half de boodschap die er hoorde
op te staan. In de plaats van: "Toch bedankt, Mark", hoorde het te zijn: 'Toch bedankt, Frans en Mark.' Alleen mocht die supporter en hij niet alleen, van rood-wit zich bij de geweldige prestatie van de blonde Nederlander afvragen waar R.A.F.C. wel zou geëindigd zijn, mocht Frans Van Rooij een heel seizoen lang op dat niveau hebben gevoetbald. Alvast heel wat hoger dan de vijfde plaats waar men nu is uitgekomen en die net geen ticket voor de Uefabeker van volgend seizoen oplevent.

Ondanks die ruimschoots verdiende zege tegen een machteloos R Standard CL, kon de Great Old zich niet rechtstreeks plaatsen voor Europees voetbal, zodat de Antwerpenaren nu zowat afhankelijk zijn van het feit of uitgerekend R Standard CL straks in de finale van de Belgische beker geraakt. Standard-coach Braems had nochtans zijn voorzorgen genomen. Delangre op links en Siquet op rechts moesten de snelle uitvallen van H.-P. Lehnhoff en Thierry Pister neutraliseren, Mark Van der Linden kreeg Lambrichts achter de hielen, Frans Van Rooij moest van dichtbij geschaduwd worden door Nassen. Dat was de theorie.

In de praktijk kwam het er echter op neer dat het vooral de genoemde Antwerpenaars waren die het verschil maakten in een niet meteen opwindende partij. R.A.F.C. had het in feite al te gemakkelijk en kwam na een halfuur ook nog vrij goedkoop aan de openingstreffer. H.-P. Lehnhoff kon een verkeerde voorzet van Thans simpel onderscheppen en Frans Van Rooij bedienen. Hij werd in de zone door twee Standard-verdedigers uit evewicht gebracht. Ref Jeurissen (die Blareau verving) legde de bal op de stip. Een ideale gilegenheid voor Frans Van Rooij om zijn seizoentotaal op zes treffers te brengen, uitgerekend op het moment dat al wie in de Bosuil het oor aan z'n transistorradio had, te weten kwam dat Molenbeek in Olympia op 1-1 was gekomen.

Dat betekende dat R.A.F.C. op dat moment recht had op een testwedstrijd tegen Club. Brugge KV en stadsrivaal Beerschot op de koop toe veroordeeld was. Van dan af werd de spanning en opwinding voor de kijkers in de Bosuil trouwens bijna exclusief veroorzaakt door de meldingen van de spectaculaire standswisselingen op Olympia. Een thriller die nog twee keer werd onderbroken. Dat was toen H.-P. Lehnhoff andermaal over Delangre snelde, sierlijk een tackle van Lambrichts ontweek, voorzette naar Mark Van der Linden, die met een laatste competitietreffer voor R.A.F.C. meteen afscheid van zijn supporters nam, die tien minuten voor het einde de kans kregen hun favoriete voetballer met een staande ovatie uitgeleide te doen, toen Kessler hem verving door Nico Claesen, zijn waarschijnlijke opvolger als aanvalsleider (Roland Lebuf - Het Nieuwsblad - 16/05/1989).


(bron: GvA - 16/05/1989)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège

Elftallen

Wim De Coninck
Rony Van Rethy
Franky Dekenne
Rudi Smidts
Frank Mariman
Ralf Geilenkirchen
Patrick Schrooten
Thierry Pister
Frans van Rooij
Hans-Peter Lehnhoff
Marc Van der Linden
Gilbert Bodart
Freddy Luyckx
Paul Lambrichts
Ljubomir Radanovic
Daniël Nassen
Etienne Delangre
Thierry Siquet
Guy Vandersmissen
Thans Benoît
Shalom Tikva
Ronny Rosenthal

Wissels

81' Marc Van der Linden (uit)/
Nico Claesen (in)
 

Begin Match
29' Frans van Rooij (penalty) 1-0      
Ruststand 1-0
47' Marc Van der Linden 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG