Pierre Mannaerts - Amede Busschaert
Toeschouwers: 19.000

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Koele Mechelse killers slaan toe in slotkwartier - Verdiendelijk R.A.F.C. vergeet te scoren

Zaterdagavond kwam KV Mechelen op een punt van de titel. De toekomstige kampioenen in de running. werden nochtans geruime tijd gedomineerd door een verdienstelijk R Antwerp FC dat kansen genoeg kreeg, maar alles miste. In het slotkwartier sloegen de Mechelaars toe als koele killers. Ze puurden uit twee kansen, evenveel doelpunten. Dit resultaat had tot gevolg dat zondagmiddag heel Mechelen aan de radio gekluisterd was om de gebeurtenissen in Waregem te volgen. Voor R.A.F.C. betekent dit dat het knokken blijft voor die vierde plaats die zeker recht geeft een UEFA-ticket. Club Brugge KV verloor ook, R Standard CL komt weer
in de running.

Een kleine 20.000 toeschouwers voor het gewestelijk derby en dat is een record voor R.A.F.C. dit seizoen. Veel Mechelaars uiteraard die hun ploeg de beslissende stap naar de titel wilden zien zetten. Eén wanklank toch: een spandoek met de ondubbelzinnige boodschap "Aad met het verraad, laat gij uw KV stikken om Verschueren zijn g.. te likken." Het kadert allemaal in de gebeurtenissen van de voorbije weken. De Mos liet zich niet pramen en stapte met een geel-rode sjaal rond de hals naar de dug-out, klaar om de feestelijkheden in te zetten. Op het veld was KV Mechelen niet aan het feest.

KV Mechelen eiste in de eerste helft wel het middenveld op, de druk was steriel en leverde geen doelgevaar op. Den Boer liep zich uit de naad, maar werd niet of nauwelijks aangespeeld. Dat was voor een groot deel de verdienste van Frank Mariman die een prima wedstrijd vertolkte en zijn verdediging keurig organiseerde. Het leek erop alsof sommige spelers bij KV Mechelen al met hun gedachten in Genua vertoefden. R.A.F.C. met Thierry Pister weer in de basisopstelling, maakte de mooiste combinaties. Ralf Geilenkirchen en Hans-Peter Lehnhoff, die links en rechts opdook, werden enkele keren op een lopen gezet door Frans van Rooij en Mark Van der Linden.

Drie keer kwam R.A.F.C. dicht bij een doelpunt, telkens via Ralf Geilenkirchen. De eerste keer nam de Duitser een heerlijk wegdraaiende voorzet van Hans-Peter Lehnhoff op de slof. De bal kaatste via de paal weg al dan niet geraakt door Preud'homme. Bij een tweede poging, weggestuurd door Frans van Rooij mikte Ralf Geilenkirchen naar de kleinste hoek. Dit keer raakte de Mechelse doelman zeker de bal en dat was nodig ook. Twee minuten voor rust de derde kans. Thierry Pister trok voor, Ralf Geilenkirchen aarzelde even, haakte zich vrij, maar schoot tegen Preud'homme aan. Nul-nul ruststand dus en dat was gevleid voor KV Mechelen. De rood-witte supporters konden zich wel vermaken met de meegedeelde tussenstanden op de andere velden.

Bij KV Mechelen was er eventjes paniek toen Koeman en Versavel verzorging nodig hadden, maar allebei konden ze de partij verder zetten. R.A.F.C. bleef ook in de tweede helft de best voetballende en meest gevaarlijke ploeg. KV Mechelen moest de partij gedurende een halfuur compleet ondergaan. Kort na de herneming kwam de thuisploeg heel dicht bij een verdiend doelpunt. Na een hoekschop van Hans-Peter Lehnhoff volgde een onwaarschijnlijke doelworsteling, waarbij achtereenvolgens Patrick Schrooten, Frans van Rooij, Frankie Dekenne en Ralf Geilenkirchen konden aanleggen. Telkens stond er een been of een ander lichaamsdeel in de weg. De mooiste kans was voor Mark Van der Linden die op aangeven van Ralf Geilenkirchen en na mistasten van Rutjes, helemaal alleen op Preud'homme afging, maar te lang talmde en zich de bal nog liet afsnoepen door Sanders.

Verre schoten van Ralf Geilenkirchen en Frans van Rooij misten ook hun doel. Dan kwam KV Mechelen tevoorschijn. Van één kleine opening in de Antwerpdefensie profiteerde de leidersploeg om op voorsprong te komen. Emmers naar De Wilde, voorzet, Hofkens op de slof en via een Antwerpvoet 0-1. George Kessler gooide Nico Claesen (eindelijk) in de strijd, maar het was te laat. KVM scoorde ook nog een tweede doelpunt. Koeman opende op Versavel. Wim De Coninck trok aan de noodrem. De Mechelse libero knalde de strafschop krachtig binnen. ln de slotfase kreeg De Wilde nog de rode kaart te zien van scheidsrechter Goethals. Preud'homme redde het eerreddende doelpunt van Nico Claesen. Het was tot slot wachten tot kwart voor vijf om te weten of er gefeest kon worden of niet (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 17/04/1989).

Retrospectieve Bob Crauwels (31)

De populairste sport ter wereld kan schromelijk onrechtvaardig zijn. De haver gaat inderdaad niet altijd naar het paard dat het verdient. Dat werd opmerkelijk bewezen bij de confrontatie tussen de Great Old en de toekomstige kampioenen. KV Mechelen was naar de Bosuil gekomen voor een punt en tegen de gang van het spel in keerden de weinig overtuigende Maneblussers met de twee punten terug naar de Dijlestad.

Tijdens de eerste helft toonde R Antwerp FC zich dank zij een collectief sterke prestatie, bestendig de betere ploeg. Pech en... doelman Preud'homme beletten een logische lokale voorsprong bij de rust. Vooral Ralf Geilenkirchen, de beste bij R.A.F.C., was driemaal dicht bij de openingstreffer. De zijstaak en tweemaal Preud'homme voorkwamen een Mechelse achterstand. Vooral het schot naar de voorste hoek verdiende beter, maar de bal werd door de nationale doelman klassevol in hoekschop geweerd.

Na de rust werd de druk van R.A.F.C. nog feller. Nadat een geweldig geharrewar voor de Mechelse muit kende noch Franky Dekenne nocht Frans van Rooij succes. Koeman en Rutjes wierpen zich als 'kamikazes' in de schietbaan. Mark Van der Linden kreeg na een misser van Rutjes de mooiste kans van de wedstrijd. Alleen voor Preud'homme, talmde hij te lang zodat de in extremis teruggekeerde Sanders kon wegwerken. Wat men vreesde, geschiedde even voor het ingaan van het slotkwartier: een doelpunt aan de overzijde. De Wilde, tijdens de slotfase na twee gele kaarten uitgesloten, gaf vanop rechts naar het centrum waar de opkomende Hofkens via de voet van Rony Van Rethy inknalde (0-1).

Dit onrechtvaardige vonnis werd nog schrijnender na de tweede Mechelse treffer. De doorgebroken Versavel werd door de uitgekomen Wim De Coninck gepakt. Koeman zette de penalty op koele wijze om (0-2). De Mos moest alleszins na de wedstrijd toegeven dat hij een kwartier voor tijd blij zou zijn geweest met een gelijkspel. Door de nederlaag van Club Brugge KV op het veld van KSK Beveren, behoudt R.A.F.C. de vierde plaats en uitzicht op Europese kwalificatie. Zaterdag moet er alleszins gewonnen worden tegen K Lierse SK (B.C. - Antwerp Clubblad-17 - 13/05/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/04/1989)

Marc Wilmots (in)
61'

Marc Wilmots (uit)/
Frank Leen (in)
79'

Rudi Smidts
      Wim Hofkens
Ruststand 0-0
      Wim Hofkens 0-1 74'
      Erwin Koeman (penalty) 0-2 83'
      Pascal De Wilde 86'
90' Eindstand 0-2 90'