Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.
1 1
Zat. 08 april 1989 20.00 u. Plaats: Emile Verséstadion (Astridpark)

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Alain Hamel - David Stevens
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

R Antwerp FC deed goede zaak met knap doelpunt en belangrijk Europees punt

Anderlecht - Na twee opeenvolgende nederlagen tegen Club Brugge KV en K Sint-Truidense V, heeft R Antwerp FC een belangrijk punt veroverd in haar strijd voor een Europees ticket. Het gelijkspel tegen RSC Anderlecht was verdiend. De thuisploeg kon zijn prachtprestatie van vorige week tegen KV Mechelen geen verlengstuk geven. De eerste helft was van erg behoorlijk niveau. Na rust kon paars-wit niet verhelen dat het seizoen naar zijn einde sloft. Het was ook niet toevallig dat er na afloop in de catacomben over niets anders gepraat werd dan over het volgende seizoen, de nieuwe trainer en de nieuwe spelers.

Voor R Antwerp FC is het seizoen nog verre van gedaan. In de vier resterende wedstrijden moet de Great Old zijn vierde plaats vasthouden. Dat wordt geen sinecure, want de volgende opdracht is de thuiswedstrijd tegen leider KV Mechelen dat aan de Bosuil zekerheid over de titel kan verwerven. Precies daarom is het in Anderlecht behaalde punt zo belangrijk. R.A.F.C. voelt zich weer sterk genoeg om die titelviering van KV Mechelen een weekje te laten uitstellen. R.A.F.C. speelde tegen RSC Anderlecht in een superverdedigende opstelling met vijf man achteraan, Patrick Schrooten en Ralf Geilenkirchen als dubbele buffer voor de verdediging, Frans van Rooij op links om Grün af te stoppen en Mark Van der Linden eenzaam in de spits.

In de eerste helft speelden de Sinjoren goed mee. Hun scherpe uitbraken deden RSC Anderlecht vaak pijn. Het was trouwens niet toevallig dat R.A.F.C. na een kwartier op voorsprong kwam. Frans van Rooij vond Mark Van der Linden op de linkerflank, diens gemeten voorzet werd door Hans-Peter Lehnhoff in één tijd in de loop van zijn landgenoot Ralf Geilenkirchen gelegd die met de linker scoorde. Een prachtig doelpunt. Het antwoord van RSC Anderlecht liet niet lang op zich wachten. Nauwelijks vier minuten later stuurde Andersen een voorzet voor de kooi, via een Antwerpvoet viel de bal voor de voet van Nilis die raak trof. Een leuke start dus.

RSC Anderlecht drukte nog een tijdje door. Keshi vuurde twee verschroeiende kogels af. De eerste keer verbrandde doelman Wim De Coninck zijn vingers en raapte de bal vlak voor de lijn op. Het tweede schot na dubbelpas met Nilis zoefde rakelings naast. Dan waren er ook nog twee reuzekansen voor Krncevic. De Australiër leek zaterdag echter meer op een kangoeroe dan op een topschutter en verstrikte zich telkens. Toen hij een foutieve terugspeelbal van Patrick Schrooten onderschepte, had hij maar in te leggen, maar na drie draaibewegingen lepelde hij de bal over het doel.

Na de rust ging R.A.F.C. meer denken aan het vasthouden van het gelijkspel. RSC Anderlecht mocht komen. Eens te meer bleek dat er op het middenveld te weinig klasse aanwezig was om de verdedigende gordel open breken. Jankovic, niet zo lang geleden dé ster van Real Madrid zat in burgerpak vanuit de tribune toe te kijken. Ook hij wacht allicht op de nieuwe trainer. Bovendien liep Gudjohnsen er alweer trekkebenend bij. Na een dik uur moest hij overigens de baan ruimen voor Wuyts. Steriele druk vanwege RSC Anderlecht, maar die leverde enkel halve kansen op.

Nilis was sterk op stilliggende ballen, maar voor de rest weinig van gezien. Vervoort, Gudjohnson en Krncevic kregen de bal niet voorbij doelman Wim De Coninck. De laatste kans was voor Keshi, de bete Anderlechtenaar. Hij mikte recht op de Antwerpdoelman. De tweede helft was dus matig. R.A.F.C. kwam er niet meer uit. Mark Van der Linden die een goede eerste helft speelde, zag geen bal meer. Verdedigend klopte het allemaal wel. Rony Van Rethy en Frankie Dekenne bleven baas over Nilis en Krncevic. Ralf Geilenkirchen speelde een berenwedstrijd in de rol van stofzuiger. Thierry Pister mocht welgeteld zeven minuten meespelen. Nico Claesen bleef 90 minuten op de bank. Van Dirk Goossens was helemaal geen sprake. Tactiek gaat voor.

Guy Thys kwam deze wedstrijd bekijken op zoek naar spitsen voor België-Tsjechoslovakije van 29 april. De bondscoach vond ook in deze wedstrijd geen oplossing en twijfelt nog. Nilis en Mark Van der Linden zijn niet het type aanvallers dat weegt op een verdediging. Nico Claesen en Francis Severeyns zijn helemaal uit beeld verdwenen. Dus toch Erwin Vandenbergh en/of Filip Desmet? Guy Thys gaat volgend weekend naar Rijsel om zijn aanvallersknoop door te hakken (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 10/04/1989).

Retrospectieve Bob Crauwels (30)

Voetbal is toch een onberekenbare sport! Na de totaal onverwachte 0-1 zege tegen RFC Luik, trok de Antwerp-aanhang zich de haren uit het hoofd na de thuisnederlaag tegen S.T.V.V. Met de verplaatsing naar RSC Anderlecht meende iedere nuchtere voetbalkenner na de recente nederlagen dat er een nul op zes voor de Great-Old zat aan te komen. Het werd wel even anders vermits de supergemotiveerde rood-witten een punt in het prachtige Constant Van den Stockstadion wegkaapten.

Eerlijk gezegd, niet onverdiend. George Kessler had voor de 'onmogelijke' opdracht een tactisch plannetje in het achterhoofd. Hij verving de aanvallend ingestelde Thierry Pister door de defensief ervaringrijke Yves Vanderveeren op rechs achteraan. Hierdoor schoof Rony Van Rethy naar het centrum van de verdediging naast Franky Dekenne. Frank Mariman kreeg als vrije man gelegenheid uit te breken. RSC Anderlecht vond tegen dit spelconcept zijn draai niet.

Na een kwartier verzilverde Ralf Geilenkirchen een enig mooie Antwerp-aanval via Mark Van der Linden en uitblinker Hans-Peter Lehnhoff (0-1). De aanhang voelde punt(en)-winst binnen het bereik? Vier minuten later was het al opnieuw gelijk Nilis een onachtzaamheid in de Antwerpverdediging afstrafte! R.A.F.C. bleef zelfverzekerd RSC Anderlecht opvangen, kende het geluk dat Wim De Coninck een bom van Keshi in twee tijden wist te stoppen. Krncevic kwam, na een terugspeelbal van Patrick Schrooten, oog in oog met Wim De Coninck en bleef hopeloos in gebreke.

Na de rust bleef een secure Antwerpverdediging de Anderlechtaanvallen onder controle houden. Enkel de laatste vijf minuten werd het tijdens een ultiem Anderlechtoffensief nog heet voor de Great Old. Wim De Coninck en zijn verdediging hielden stand. R.A.F.C. behoudt dank zij de onverwachte puntendeling de vierde plaats met een punt voorsprong op Club Brugge KV. Zelfs in het slechtste geval is met vier punten voorsprong op R Standard CL, de vijfde plaats verzekerd, al valt daarvoor de afloop van de Beker van België af te wachten.

R Antwerp FC tevreden met gelijkspel

ANTWERPEN — "Indien er één wedstrijd is die we bij voorbaat met verlies afsluiten is het wel de partij in het Astridpark", vertelde iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het leven in en rond het rood-witte huishouden voor de afreis naar Brussel. De 6-0-pandoering van vorig seizoen lag bij iedereen nog vers in het geheugen, Vandaar dat George Kessler een herhaling wilde vermijden. Yves Vanderveeren werd ingehaald als bijkomende verdediger, ook Frans van Rooij kreeg een defensieve opdracht, iets wat de Nederlander niet lag, al had hij wel een voet in het enige Antwerpse doelpunt. Hoewel RSC Anderlecht (lees: Krncevic) tal van doelkansen voor de voeten kreeg geschoven, scoorde het slechts éénmaal. R.A.F.C. mocht met een punt in de koffers terug naar de Bosuil. Bijna werd Patrick Schrooten de pineut van Antwerp toen hij, op de huid gezeten door Vervoort, een ondoordachte terugspeelbal plaatste richting Wim De Coninck, de nationale topschutter miste. Gevolg: niets dan lachende gezichten in de bezoekende kleedkamer, niet in het minst bij George Kessler. Die leverde vooreerst commentaar bij de verwijdering van Thierry Pister uit de basiself.

"Ik wenste de middenstrook van het middenveld te versterken", verklaarde George Kessler. "Het was immers op die plek dat Club Brugge KV ons voor enkele weken en RSC Anderlecht ons vorig jaar te grazen nam. Vorig seizoen kregen de thuisspelers hier een zee van ruimte. Vandaag hadden ze het heel wat moeilijker door de beperkte ruimte die ze hadden." George Kessler gaf een biezondere attentie aan Ralf Geilenkirchen. Het Westduitse duo bepaalde, samen met Mark Van der Linden, het gezicht van R.A.F.C. "Ralf Geilenkirchen is een belangrijke man in belangrijke wedstrijden", oordeelde zijn trainer. "Bovendien is hij met zijn 22 nog erg jong. Ongetwijfeld zal hij nog een stuk groeien, maar ik meen de hele ploeg een compliment te mogen geven. Ze waren biezonder gemotiveerd deze wedstrijd binnengestapt. De concentratie was voor honderd procent aanwezig. Vandaag sloten we opnieuw aan met onze goede periode, die slechts werd onderbroken door nederlagen tegen Club Brugge en S.T.V.V."

"Gelukkig was de kracht en overtuiging aanwezig om de draad weer op te pakken." George Kessler zou zichzelf niet zijn indien hij niet zou sakkeren over de tegengoal. "Die was totaal onnodig", vond hij. "Indien je op een ongeorganizeerde wijze in de aanval trekt, vraag je om een tegenstoot die een 1-1-stand uitlokt. We moeten leren met meer geduld te voetballen. De bal moet rustiger worden rondgespeeld. Zulks moet met overleg gebeuren, al is het niet gemakkelijk om één en ander te verdedigen tegenover onze supporters. In Antwerpen aanvaardt de fan niet dat je vanuit een verdedigende stelling voetbalt." Wat RSC Anderlecht had verwacht, is uitgekomen. R.A.F.C. toonde zich scherprechter in het duel om de titel, al zal men in het Astridpark wel hebben gehoopt dat het op een andere manier zou uitdraaien. Bij de volgende competitieopdracht tegen KV Mechelen kan R.A.F.C. zich opnieuw in de kijker spelen. Een overwinning geeft kwasi zekerheid in verband met een Europees ticket. Van dan af doet men er best aan om de transferproblemen in een zo sereen mogelijk sfeer af te handelen, zodat incidenten binnen de spelergroep worden vermeden (E.M. - bron: onbekend - 10/04/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 10/04/1989)

Statistieken

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.

Elftallen

Filip De Wilde
George Grün
Adri Van Tiggelen
Stephen Keshi
Henrik Andersen
Arnor Gudjohnsen
Wim Kooiman
Charles Musonda
Patrick Vervoort
Luc Nilis
Edi Krncevic
Wim De Coninck
Rony Van Rethy
Franky Dekenne
Yves Vanderveeren
Frank Mariman
Patrick Schrooten
Ralf Geilenkirchen
Rudi Smidts
Hans-Peter Lehnhoff
Frans van Rooij
Marc Van der Linden

Wissels

67' Arnor Gudjohnsen (uit)/
Marc Wuyts (in)
 
Patrick Schrooten (uit)/
Thierry Pister (in)
82'
 

Begin Match
Arnor Gudjohnsen      
Wim Kooiman      
      Yves Vanderveeren
      Ralf Geilenkirchen 0-1 16'
20' Luc Nilis 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG