Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren
4 1
25.03.1989 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: René Thirion

Lijnrechters:
Johny Ver Eecke - Ernest Nechelput
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSC Lokeren

Braziliaanse omhaal van Patrick Schrooten

Deurne - "Zulke wedstrijden beginnen pas op het moment dat wij het openingsdoelpunt maken," had Antwerplibero Frank Mariman in de voorbeschouwing van R Antwerp FC-KSC Lokeren gezegd. Naar het voorbeeld van o.a. KV Kortrijk vreesde men aan de Bosuil opnieuw een club op bezoek te krijgen met geen andere intenties dan de nullen onaangeroerd te laten. René Thirion van wie het loopvermogen zaterdagavond moeilijk te taxeren was, vanwege onbestaand, had het feest amper voor geopend verklaard of de bezoekers speelden al een paar keer onnodig op hun doelman terug. Het geluk hing voor de toeschouwers aan een zijden draadje.

Patrick Schrooten begreep de situatie en probeerde met een spectaculair vluchtschot de zaak open te breken. Hans-Peter Lehnhoff kwam drie keer aan de bal en werd drie keer omvergelopen. De gasten demonstreerden hun overgave. Ralf Geilenkirchen en Eikelboom kregen geen kans om op een fatsoenlijke manier een luchtduel uit te vechten. Doelman D'hondt gooide zich als een wildeman in de richting van beide spelers, de bal leek bijzaak. Eikelboom werd uitgebreid verzorgd. Hans-Peter Lehnhoff leverde nadien de door D'hondt moedwillig buitengetrapte bal terug in bij KSC Lokeren. Sportief gebaar. De fairplay was trouwens een opvallend en toe te juichen nevenverschijnsel. Er werd niet met 'de zware voet' doorgepakt. Dat het uiteindelijk ook nog een prettige voetbalavond werd, lag in hoofdzaak aan twee dingen.

De bruisende ideeën van de overal aanwezige Patrick Schrooten en het wankele verdedigen van vooral het tweetal D'Hondt-De Roover. De Roover maakte ongelukkige momenten mee. Pech was zijn deel, maar hij lag er ook meer dan eens aan de basis van. Gewogen en te licht bevonden. Indien ref Thirion het spel vanop behoorlijke afstand had gevolgd, zou De Roover er met zijn duwfout op H.-P. Lehnhoff aan geweest zijn voor de moeite nadat hij te kort op zijn keeper terugspeelde. De zwarte leider spaarde zijn strafschop (grapje) voor de slotminuut. De miserie moest dus op een andere manier worden weggeveegd. Dank aan Patrick Schrooten, driewerf hoera voor de Limburger.

Aan de punt van de grote rechthoek wipte hij een afgeweerde bal omhoog en joeg die dan met de rug naar het doel over de volslagen verraste D'hondt en via binnenkant verste paal in het doel. "Een omhaal à la Zico," liet Ralf Geilenkirchen na afloop in de kleedkamer noteren. "Vorig jaar maakte ik er ook zo eentje bij de invallers," herinnerde Patrick Schrooten. Zo werd R Antwerp FC-KSC Lokeren gelukkig nog een match met een reële duur van zesenzeventig minuten. Patrick Schrooten bediende nog voor de rust Hans-Peter Lehnhoff, die met de hulp van De Roover aandikte. De rest is gauw verteld. Nog een doelpunt van Hans-Peter Lehnhoff na voorbereidend werk van Frans van Rooij en wie anders dan Patrick Schrooten.

Frans van Rooij bedacht geroutineerd invaller Nico Claesen met een vierde treffer. En wat had KSC Lokeren in huis? Bitter weinig. Het is ook zinloos terug te vallen op de grote afwezigen. Hoe 'groot' kunnen die trouwens zijn? Ook bij R.A.F.C. moest noodgedwongen herschikt worden. Het Wase duo Etim en Samson kwam veel aan de bal, maar het bleef alsmaar bij dribbels en gekke koerswijzigingen. Helemaal geen probleem voor de klaarkijkende Frank Mariman en diens vrienden uit de achterhoede. Wim De Coninck toonde één keer zijn talent op een half gemaakte kopbalgoal van De Roover. Zelfs dat was de jongen niet gegund. De pleister op het houten been werd tenslotte door de 'scheids' besteld.

Die zag niet hoe Etim in de Antwerpse aarde trapte en daardoor zichzelf ten val bracht. Eikelboom redeneerde dat het voor iedereen Pasen werd en zette de strafschop om. Bij die gebeurtenis stond René Thirion voor één keer wel dicht in de buurt van de bal. Ere wie ere toekomt. Uit het klassement is af te lezen dat de Great Old goed op weg is om het zo fel begeerde Europa-ticket op zak te steken. De inzet van de volledige ploeg en de onmiskenbare goede periode waarin het team de successen opstapelt, staan daar borg voor (Roger Vlemings - GvA - 27/03/1989).

Schrooten redt match met droomgoal

DEURNE — Met wat minstens het 'doelpunt van de maand' mag worden genoemd, heeft Patrick Schrooten ervoor gezorgd dat de toeschouwers zich niet opnieuw negentig minuten moesten ergeren aan een hemeltergend vertoon met ontelbare terugspeelballen naar de doelverdediger en andere zogeheten tactische, maar ook negatieve 'vondsten' van de heren voetbaltrainers. Een zwaar gehandicapte Lokerense ploeg had zich al enkele keren de woede van de Antwerpsupporters op de hals gehaald toen Patrick Schrooten in de veertiende minuut in de uiterste hoek van de grote rechthoek met de rug naar het doel de bal omhoog liet wippen en dan hoog springend een retro liet vertrekken die iedereen deed rechtveren of van verbazing achterover vallen. Via de zijpaal verdween de bal in de verste hoek.

Minutenlang werd over dat schitterende doelpunt van Patrick Schrooten (die ook al in de vierde minuut met een keihard schot furore had gemaakt) nagepraat. Al scoorde ook H.-P. Lehnhoff negen minuten later en waren de spelers van KSC Lokeren overgeschakeld naar een meer aanvallende speelwijze. De beslissende voorzet naar Hans-Peter Lehnhoff kwam van Patrick Schrooten. Hij had ook in de tweede speelhelft een voet in een door de weer erg snelle Duitser gemaakt doelpunt. Tweemaal scoorde H.-P. Lehnhoff via het been of het lichaam van een tegenstander. KSC Lokeren had de verdienste aan te vallen, maar stuitte keer op keer op een autoritaire Frank Mariman of de weer erg spectaculaire Wim De Coninck. Die laatste haalde een vrijschop van Versavel uit het doel. Frank Mariman moest na een actie van Timouni en Etim redding brengen.

De hard en met volle concentratie werkende Antwerpspelers kregen nog andere doelkansen. Samson geraakte een keer voorbij Frankie Dekenne, maar miste. Op voorzet van de na de rust opgestelde Nico Claesen, knalde Mark Van der Linden hard over. Op een Lokerense hoekschop haalde Wim De Coninck een kopbal van De Roover uit het dak van het doel, al was intussen de euforiestemming in het Bosuilstadion groot. Na een voorzet van de ver uitgelopen Wim De Coninck begon Frank Mariman aan een aanval waarbij zes Antwerpspelers betrokken waren. Een soms nonchalant, maar over het algemeen weer sterk spelende Frans van Rooij stuurde de bal in de voeten van Nico Claesen (die even voordien alleen voor D'Hondt was geraakt, maar jammerlijk miste) en die zorgde voor het orgelpunt.

In de slotminuut daagde Etim tot dicht bij het Antwerpdoel op en wees de scheidsrechter voor een lichte duw van Rony Van Rethy naar de elfmeterstip, zodat Eikelboom de 4-1 kon vastleggen (HNB - Louis Ceulemans - 1989-03-27).

Retrospectieve Bob Crauwels (27)

Tegen een verzwakt KSC Lokeren, zonder Didier M'Buyu, Van Veirdeghem en Meszaros, heeft de Great Old zonder bepaald te schitteren, een ruim verdiende zege tot stand gebracht! Een, in tegenstelling tot K.V. Kortrijk, meer open spelende KSC Lokeren, liet R Antwerp FC toe heel wat kansen te creëren. Vermits het bij de afwerking wat meezat bij onze rood-witten, was de wedstrijd vlug gespeeld!

Al in de 14e minuut kwamen de Bosuilen op voorsprong via een Braziliaans doelpunt van Patrick Schrooten. Aan de hoek van de back-area trok hij met een perfecte retro de bal naar de achterste hoek en via de zijpaal ging de bal achter de machteloze D'Hondt binnen (1-0). Velen bekeken de treffer als een 'lucky-goal', maar je moet het toch maar kunnen. Tien minuten later was het al 2-0 toen Hans-Peter Lehnhoff bediend werd door Patrick Schrooten en het schot via het been van De Roover binnenging. KSC Lokeren probeerde vruchteloos te reageren, maar bij de schaarse Wase reacties was Wim De Coninck steeds paraat!

Na de rust werd de gekwetste Thierry Pister (spierverrekking) vervangen door Nico Claesen. Halfweg de tweede helft dreef H.-P. Lehnhoff met een beetje mazzel weer via een Lokerense verdediger de voorsprong van R.A.F.C. op tot 3-0! De al voor de match onzekere Franky Dekenne werd vervolgens als voorzorgsmaatregel vervangen door Rudi Taeymans. Vijf minuten voor tijd kwam Nico Claesen ook tot zijn goaltje na een enig mooie collectieve actie van R.A.F.C. waarbij zeven tot acht rood-witten, vertrekkend bij Wim De Coninck, de bal doortikten en hij na de voorzet van Frans van Rooij gebruikte om te scoren (4-0).

Tijdens de slotminuut gaf scheidsrechter Thirion de Waaslanders bij een duel tussen Rony Van Rethy en Etim een penalty-geschenk. Hierdoor kon Eikelboom vanop de strafschopstip voor KSC Lokeren de eer kon redden. R.A.F.C. drijft met deze nieuwe zege (na een 11 op 12 en een doelsaldo van 15-3) haar voorsprong op de 5e Club Brugge KV op tot 4 punten (B.C. - Antwerp Clubblad-17 - 13/05/1989)!

George Kessler looft KSC Lokeren

Antwerptrainer George Kessler had woorden van lof voor KSC Lokeren. "De Waaslanders hebben veel meer meegespeeld dan KV Kortrijk", merkte hij op. "Hierdoor ging het publiek tevreden naar huis. Het is bijzonder jammer dat we dat tegendoelpunt nog te slikken kregen. Na de euforie bij een 4-0 stand verloren onze mannen de Lokerense aanvallers ietwat uit het oog. Net als de eerste goal was het vierde doelpunt van schitterende makelij. Zulke aanval zie je zelden. Alles begon bij onze doelman en via twaalf, dertien Antwerpbenen belandde de bal tot voor de voeten van Nico Claesen die maar in te schuiven had (E.M. - bron: onbekend - 1988-03-1988)."

"Geluk hoort erbij" (Patrick Schrooten)

'Man van de wedstrijd' was ongetwijfeld Patrick Schrooten. Niet alleen zorgde hij voor het 'doelpunt van het jaar', daarenboven had hij een voet in twee andere treffers. "Natuurlijk moet je wat geluk hebben in zo'n geval", relativeerde hijzelf de openingsgoal. "Ik stond met mijn rug naar het doel, maar voelde aan dat ik het moest proberen. Gaat de bal naast de kooi dan word je met alle zonden overladen. In dit geval hoor je niks dan lof. Ik ben tevreden over mijn prestatie die er mede kwam door de flinke steun van de maats (HNB - E.M. - 1988-03-27)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/03/1989)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren

Elftallen

Wim De Coninck
Rony Van Rethy
Franky Dekenne
Yves Vanderveeren
Frank Mariman
Ralf Geilenkirchen
Hans-Peter Lehnhoff
Thierry Pister
Patrick Schrooten
Frans van Rooij
Marc Van der Linden
Danny D´hondt
Ludo Geens
Peter Eikelboom
Johan Schoofs
Bart De Roover
Pierre Schiepers
Patrick Stalmans
Patrick Versavel
Mohammed Timoumi
John Etim
Siasia Samson

Wissels

46' Thierry Pister (uit)/
Nico Claesen (in)
 
64' Franky Dekenne (uit)/
Rudi Taeymans (in)
 
Pierre Schiepers (uit)/
Moors (in)
46'
 

Begin Match
      Ludo Geens
14' Patrick Schrooten 1-0      
24' Hans-Peter Lehnhoff 2-0      
Ruststand 2-0
61' Hans-Peter Lehnhoff 3-0      
85' Nico Claesen 4-0      
      Peter Eikelboom (penalty) 4-1 89'
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG