22.03.1997 Plaats: H. VanderPoortenstadion

Stany Op De Beeck - Leon Franken
Toeschouwers: 13.500

Na K Lierse SK - R Antwerp FC

Negende van Eric Van Meir

LIER - Voorzet Bob Peeters, intikker Eric Van Meir. Hét moment in het toptreffen tussen K Lierse SK en R Antwerp FC van zaterdagavond. De libero-topschutter van geel-zwart nette zijn negende competitiegoal. Geen collega-vrije verdediger die beter doet. Hij velde daarmee een dik kwartier voor gedaan met een enkele voltreffer de zwerm Bosuilen die over het Lisperveld hadden gefladderd. K Lierse SK domineerde de Antwerpse derby, terwijl R.A.F.C. oog had voor het afstoppen van de Geretstroepen. In de laatste tien minuten wisten de Deurnenaars wat offensief voetbal was. Zonder stuntwerk van Stanley Menzo had die plotse aanvalslust rood-wit nog een punt opgeleverd.

Vierhonderdeenenzeventig minuten bleef R.A.F.C. zonder tegendoelpunt. Toen kwam Eric Van Meir. De 'Lierse-libero had heel de wedstrijd lopen uitblinken door gepast inschuiven, passes en defensief afpakwerk. Dat Bob Peeters zijn ploegmaat het doelpunt cadeau deed, was evenmin toeval. Hij speelde sterk, Geert Emmerechts vond zelden een tegenzet. Als er nog twijfelaars waren, werden die nu definitief de mond gesnoerd. Hij kan voetballen. Meer dan zeventig minuten was het Gerets-groepje op zoek geweest naar de goal die het verschil tussen topper K Lierse SK en subtopper R.A.F.C., moest uitdrukken. De thuisploeg deed het op een vinnige en speelse manier, later werd kracht aan snelheid gekoppeld.

Vijftien competitiewedstrijden zonder nederlaag
Op het moment dat geel-zwart bakzeil leek te halen, viel het doelpunt. Van Meir hield SK in titelkoers. In dezelfde beweging trok de in Merksem residerende Rode Duivel een Europees ticket uit Antwerphanden. De Lisper-bulldozer dondert voort. Vijftien competitiewedstrijden op rij bleven de Pallieters ongeslagen. Tegen R.A.F.C. was de start indrukwekkend. Haagdoren en Peeters kregen, na door Van Meir en Van Kerckhoven uitgetekende aanvalspatronen, de bal niet voorbij Aleks Klak. Ook een solotocht van neo-international Peeters werd niet in een doelpunt verlengd. R.A.F.C. probeerde het tempo uit het spel te halen. Een keer stak de Great Old de neus aan het venter. Dragan Glogovac schoot voorlangs.

K Lierse SK bleef ook na de pauze op de helft van R.A.F.C. voetballen. De rood-witte verdediging gaf geen krimp tot Van Meir scoorde en de club van tactiek veranderde. Met Ganiyu Owolabi werd een tweede spits ingebracht. Later mocht ook William Verbeeck opdraven. Twee schitterende kansen leverde het slotoffensief de Great Old op. Cisse Severeyns kreeg de bal van kortbij niet voorbij Menzo. "Een Severeyns in vorm had de vele man-tegen-man-situaties kunnen afstraffen", zei Lierse-trainer Eric Gerets na de match. Een terechte opmerking. Menzo deed even straf toen Ganiyu Owolabi uithaalde. De doelman redde aknap.

Bovri speelt voor anderen
Het spel van K Lierse SK werd bepaald door de drang tot scoren. Met Van Meir als libero voor de verdediging en Rudy kort achter de spitsen, speelde geel-zwart als het ware met twee spelmakers. Aanvallend leuk, verdedigend risicovol. Cisse Severeyns kon De Roover niet baas. Bovri beperkte de actieradius van Sandro Da Silva tot breedtikken. Bovri deed zelfs meer. Hij dichtte de gaten, liep in de slotfase de longen uit het lijf. Hij speelde voor de anderen, alsof hij aan iedereen duidelijk wilde maken waarom hij de voorkeur op Snoeckx had gekregen. "In de tweede helft konden we de wedstrijd niet meer controleren", zei Gerets nog. "Noem het een klein minpunt. Net zoals, er naar het einde toe, toen R.A.F.C. drukte, enkele tactische fouten werden gemaakt. Twee spelers die naar dezelfde Antwerpjongen togen, van die dingen (Luk De Ranter - GvA - 24/03/1997)."

11 Dragan Glogovac

70' 9 Philip Haagdoren (uit)/
8 Dirk Huysmans (in)

75' 3 Ives Serneels (uit)/
7 Karel Snoeckx (in)

91' 15 Denis Klioejev (uit)/
16 Carl Hoefkens (in)

4 Geert Emmerechts (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
77'

8 Manu Godfroid (uit)/
14 Ganiyu Owolabi (in)
77'

11 Dragan Glogovac (uit)/
15 William Verbeeck (in)
83'

Rudi Smidts 15'
      Cisse Severeyns 22'
34' Albert (Bart) De Roover
43' Eric Van Meir
      Manu Godfroid 44'
48' Pascal Bovri
76' Eric Van Meir 1-0
90' Eindstand 1-0 90'