19.02.1989 Plaats: Oscar Vankesbeeckstadion

Scheidsrechter: Harry Laenens

Alain Hamel - Charles Colet
Toeschouwers: 4.000

Thuisploeg blijft in gebreke

Mechelen - Een wedstrijd waaruit weinig te leren viel. R Antwerp FC moest winnen, wilde het zijn status van Europees kandidaat hoog houden. De rood-witten lukten in hun opzet tegen een ploeg, die het verlies moet zoeken bij het in gebreke blijven van verschillende van de eigen spelers. De eerste helft kon het elftal gelijke tred houden, mede door het weinig overtuigende spel van de Antwerp-elf. De bezoekers lukten evenwel op slag van rust hun eerste doelpunt en dat was van aard om de Kesslerjongens na de koffie met meer vertrouwen het veld te zien opsnellen en zich uiteindelijk de beteren te tonen van een slordig acterend Racing.

R.A.F.C. zorgde voor de nodige verwondering door weer in zijn 'Mechelse' opstelling de wedstrijd aan te vangen. Geen Dirk Goossens noch Nico Claesen te bekennen. Mark Van der Linden stond alleen in de spits. Het gevaar moest komen van mee oprukkende middenvelders en verdedigers. Racing liet zich niet uit zijn lood slaan door deze Kessler verrassing. We waren nog geen minuut ver toen een mee opgerukte Uche aan de tweede paal mocht voorgooien en De Bondt vrij naar doel kon koppen. De bewaker van Frans van Rooij mikte op Wim De Coninck en verkeek daarmee de beste scoringskans voor zijn ploeg. R.A.F.C. reageerde onmiddellijk, maar kon geen profijt halen uit de schietkans voor Mark Van der Linden en de rebound voor Frans van Rooij. Mark Van der Linden zou even later nogmaals met een afgeweerd schot een ploegmaat in schietpositie brengen. Pauwels redde de knaller van Thierry Pister met de voet.

Racing, dat gedwongen werd het spel te maken, had moeite met die rol en het kon eigenlijk enkel op Asselman en de lange voorzet van Wijnstekers rekenen om enige diepte in het spel te brengen. De voorspelers van de thuisploeg waren echter niet in hun dagje zodat, op uitzondering van een gekraakt schot van Leys midden een bos van benen, de middenvelders voor het gevaar moesten zorgen. Asselman werd echter gestopt door Wim De Coninck. Claes mikte op hoekschop hoog over. Na een fout van Van Kets op Mark Van der Linden, trapte de Antwerpkapitein de vrijschop naar de tweede paal, waar Patrick Schrooten met een kopbal Rony Van Rethy bediende, die van dichtbij binnenschoot.

Racing probeerde de tweede helft de aanval te spelen, maar dwong slechts halve kansen af. De Bondt en Van Kets besloten naast. De thuisploeg zou nog het gevaarlijkst blijken op vrijschop van Asselman. Een eerste, een schijnvoorzet vanop links, werd door Wim De Coninck met een zweefsprong geneutraliseerd. De tweede zoefde naast de kruising buiten. R.A.F.C. kwam voordien al zeer dicht bij een tweede doelpunt toen Wijnstekers de voorzet van Ralf Geilenkirchen pas voor de neus van Mark Van der Linden, in hoekschop kon tikken. De Antwerpse Rode Duivel zou uiteindelijk toch het tweede doelpunt aanbrengen. Een hoge bal in de diepte van Thierry Pister, een dribbel en een magistraal hieltje, zodat Ralf Geilenkirchen maar in te leggen had.

0-2, de bezoekers kregen het voor het zeggen, maar konden de stand niet meer aandikken vanwege missers met Hans-Peter Lehnhoff, Mark Van der Linden en Thierry Pister, vlak voor affluiten. Een mooi nummertje van de ingekomen Nico Claesen verdiende beter maar doelman Pauwels speelde ook mee (Henk Verleyen - bron: onbekend - 20/02/1989).

Retrospectieve Bob Crauwels (22)

Na de een op vier tegen degradatiekandidaten KRC Genk en R.W.D.M., is R Antwerp FC er opnieuw in geslaagd ten koste van KRC Mechelen, aan te knopen met de zege. De eerste vijfenveertig minuten maakten beide ploegen er met slordig samenspel en veel balverlies een rommelpotje van! Slechts drie opvallende spelfasen tijdens die eerste helft dienen vermeld. Al vroeg in de match verkwanselde De Bondt een enige kans. Wim De Coninck kon attent
reageren op de kopslag. Rond de 20e minuut besloot Thierry Pister op voorzet van Mark Van der Linden op de vuisten van Pauwels. Vlak voor de rust kwam de Great Old op een ideaal moment op voorsprong. Een voorzet van Mark Van der Linden werd aan de tweede paal door Patrick Schrooten in de schietbaan van de opgerukte Rony Van Rethy gekopt. Hij werkte mooi af (0-1).

Tijdens de tweede helft trokken de lokalen, zonder daarom gevaarlijk te zijn, op zoek naar de gelijkmaker. In de 65e minuut verlengde de goedgevolgde Ralf Geilenkirchen na een enig mooi hakje van Mark Van der Linden in doel. De fut was de fut' er bij de Racingers helemaal uit! De roodwitten hadden tegen de lusteloze thuisploeg een enige kans om de voorsprong uit te bouwen, maar door nonchalant voetbal en slordige afwerking kwamen geen doelpunten meer tot stand. Vlak voor affluiten miste Thierry Pister op voorzet van Mark Van der Linden een open doelkans. Hij schoot vanop 5 meter van het open doelkader naar de wolken.

Een verdiende Antwerp-zege, maar daarmee is alles gezegd. Frank Mariman was opnieuw de rustige sterkhouder, Rudi Smidts deed een positief heroptreden. De ingevallen Nico Claesen deed zich in de slotfase in gunstige zin opmerken, terwijl Dirk Goossens naast de veertien viel (B.C. - Antwerp Clubblad - 25/03/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/02/1989)

Mark Van der Linden

67' De Bondt (uit)/
Bruno Nijs (in)

0 Patrick Schrooten (uit)/
Yves Vanderveeren (in)
69'

0 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
Nico Claesen (in)
81'

Rony Van Rethy 0-1 44'
Ruststand 0-1
      Ralf Geilenkirchen 0-2 65'
90' Eindstand 0-2 90'