03.12.1988 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Christian Dachelet - Jules Swinnen
Toeschouwers: 10.000

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Spijtig dat Piraux na 90 minuten moest affluiten

Geven, nemen en er maar niet genoeg van krijgen. Zo verliep deze R Standard CL - R Antwerp FC. Het begon goed voor de bezoekers. Al na drie minuten kwamen zij op voorsprong. Hans-Peter Lehnhoff werd op zijn rechterflank weggestuurd door Patrick Schrooten. De Duitse sneltrein holde in zeven haasten voorbij Rouyr en zette voor. In het centrum dook Frans van Rooij afgezonderd voor Bodart op en hij plaatste de bal grondscherend langs de heup van de doelman tegen het net. Meteen het eerste hoogtepunt van een spektakelstuk opgevoerd door twee bijzonder positief ingestelde elftallen.

De 'Rouches' reageerden. Rosenthal schoot in de vlucht naast op aangeven van Czernia en werd bij een daaropvolgende uitval geramd door Ratko Svilar. Piraux wees naar de stip, maar het duurde een tijdje voor Bodart de strafschop kon nemen. Ratko Svilar werd met een gehavend gebit en een lichte hersenschudding afgevoerd. Wim De Coninck moest zijn plaats innemen. Eerste bal, goede bal voor Wimpie. Hij pakte de hard, maar nogal slordig getrapte penalty van zijn vis-à-vis. Tijd om over die gemiste kans te zeuren kregen de thuisspelers niet. Dirk Goossens schoot op Bodart, Mark Van der Linden via een Luiks scheenbeen in hoekschop. Delangre zorgde voor sensatie door op de rand van zijn strafschopgebied, zijn eigen doelman te dribbelen. Werden de bezoekers daardoor te overmoedig ?

Feit is dat R Standard CL plots voldoende ruimte kreeg om een reeks aanvallen op te zetten die het wedstrijdbeeld en de score deden omslaan. Czernia schoot vanuit een vrije positie tegen de duikelende Wim De Coninck. Thans plaatste een volley naast het doelvlak. Dan kwam Rosenthal op de proppen met twee Israëlische vergeldingsacties: snel, hard, precies! Eerst met het hoofd aan de eerste paal (1-1). Daarna met een verschrikkelijke knal van zijn linker in de rug van Rony Van Rethy maakte hij er 2-1 van. Schitterende doelpunten maar onvoldoende om met een gerust gemoed te gaan rusten. In de eindfase van de eerste helft liet Rouyr zich, voor de zoveelste maal, verrassen door Hans-Peter Lehnhoff. Diens center werd door Mark Van der Linden voor de voeten van Dirk Goossens gekopt. Oog in oog met Bodart maakte hij er 2-2 van...

Beide elftallen werden tijdens de rust herschikt. Bij Standard werd Rouyr vervangen door Nassen, werd Delangre op H.-P. Lehnhoff geplaatst. Radanovic trad aan als libero. Bij R.A.F.C. ruimde Ralf Geilenkirchen de plaats voor Yves Vanderveeren, die zich onmiddellijk in de omgeving van Rosenthal opstelde. Het werd meteen een stuk moeilijker voor de prijsschutters, maar zij lieten zich niet pramen. Mark Van der Linden scoorde op aangeven van de omni-presente Frans van Rooij. De Nederlander schoot zelf op de vuisten van Bodart. Drie minuten voor tijd werd R Standard CL beloond. Wim De Coninck trapte de bal uit in de voeten van Czernia. Diens poging werd nog afgeweerd, maar Tikva duwde de bal over de lijn. Quand Tik ... va, tout va, lachten de 'Rouches' en zij stapten welgemutst van het veld (Alain Ronsse - bron: onbekend - 05/12/1988).

Wim De Coninck held en pechvogel in boeiende wedstrijd

LUIK. - De spelers van R Standard CL en R Antwerp FC hebben zich ondanks een ijzige wind dapper in het zweet gewerkt. Het bleef niet uitsluitend bij zware arbeid, ook op voetbaltechnisch gebied werd het een uitzonderlijk genietbare wedstrijd. Thans, Rosenthal, Vandersmissen en Czernia konden doorlopend bekoren. Hans-Peter Lehnhoff, Frans van Rooij, Patrick Schrooten en de voorbeeldige aanvoerder Mark Van der Linden zorgden voor een haast onwaarschijnlijk feest. Ook de vroeg ingekomen doelman wim De Coninck had opvallend sterke momenten. Uitgerekend hij werd echter de grote pechvogel.

R.A.F.C. is zoals Frans van Rooij het tijdens een voorbeschouwend gesprek nog stelde, geen ploeg om te verdedigen. Het publiek dat de rood-witten volgt, kan er maar wel bij varen. Het begon al met een heerlijke beweging van middenvelder Patrick Schrooten die H.-P. Lehnhoff op rechts wegstuurde. Hij dolde voor het eerst, maar niet voor het laatst met schildpad Rouyr. Frans van Rooij duwde met de punt van de schoen onder Bodart binnen. De Sinjorenvreugde was van korte duur. Een ongecontroleerde terugspeelbal van Rony Van Rethy had een botsing Ratko Svilar-Rosenthal tot gevolg en leverde een strafschop op. Ratko Svilar werd zwaar gehavend naar de kleedkamer begeleid. Wim De Coninck pakte met veel overtuiging de penalty van overbuur Bodart.

Een vlotte combinatie Rosenthal-Thans-Czernia zou haast onder alle omstandigheden goed zijn geweest voor een doelpunt. De redding van Wim De Coninck deed Czernia naar de verzorgde hoofdharen grijpen. Rosenthal scoorde vervolgens twee keer op rij. Vandersmissen Luyckx en Thans hadden een groot aandeel in dit dubbele succes. R Standard was aanvallend baas op rechts, hetzelfde was ook langs Antwerpzijde het geval. H.-P. Lehnhoff duwde naar de tweede paal, Mark Van der Linden knikte meesterlijk in de richting van Dirk Goossens die gevat binnenwerkte.

Braems liet Rouyr binnenskamers. George Kessler deed dat met Ralf Geilenkirchen. Verwonderlijk, omdat de zwakte op links lag. Yves Vanderveeren hield zich naarstig met Rosenthal bezig en dat was dan dat. Dirk Goossens pakte in die tweede periode al vlug met twee terugspeelballen uit, ze vertrokken wel vanuit de middencirkel. Toch was het opnieuw R.A.F.C. dat op voorsprong klom. Frans van Rooij vond Mark Van der Linden die in een tijd binnenramde. Met een lonkend oog naar het duo Thys-Meeuws? De Antwerpkapitein bleef in het nieuws. Een dribbel vanop de Standardhelft tot bij zijn eigen keeper viel even uit de toon, maar voor de rest was het puur klasse. Vlak voor het eindsignaal voltrok zich evenwel het drama. Wim De Coninck trapte uit. Czernia stormde meteen recht op doel af en het was Tikva die doorheen het bos aan benen een punt thuishield (Roger Vlemings - GvA - 05/12/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (17)

Sensationele propagandawedstrijd op Sclessin met twee aanvallende teams, steeds een waarborg voor spektakel. Al na drie minuten was het raak voor de Great Old ! De op rechts doorgebroken Hans-Peter Lehnhoff zette voor en het niet eens zo harde schot van Frans van Rooij vond een flaterende Bodart in gebreke (0-1). Op het kwartier kwamen de uitgekomen Ratko Svilar en Rosenthal in botsing, waarbij de Antwerpdoelman een hersenschudding en kaakbeenkwetsuur opliep en scheidsrechter Piraux voor ... penalty floot! De ingekomen Wim De Coninck stopte de elfmetertrap van Bodart. Even later pakte hij weer uit met een wondersave op schot van Czerniatynski.

Rond het halfuur kwamen de Rouches, die het de verdediging aardig lastig maakten, langs Rosenthal op een 2-1-voorsprong ! In de 28e minuut kopte de ex-Bruggeling een center van Thans binnen (1-1). Vijf minuten later knalde hij bij een misser van Franky Dekenne zijn ploeg op voorsprong. Vlak voor de rust kwam R.A.F.C. opnieuw langszij toen een voorzet van H.-P. Lehnhoff, Mark Van der Linden aan de tweede paal vond. De spits kopte binnen bereik van Dirk Goossens kopte en de spits kende geen genade kende (2-2).

De tweede helft ging Yves Vanderveeren ter vervanging van Ralf Geilenkirchen zich met de bewaking van Rosenthal bezighouden. Dit wierp zijn vruchten af. R Standard CL bleek na de rust beduidend minder gevaarlijk. Toen in de 69e minuut Frans van Rooij op links doorging en de center door de goedgevolgde Mark Van der Linden met een prachtig schot in doel werd verlengd (2-3), dacht de aanhang een gouden zege in de maak!

Nadat Piraux dan een tiental minuten voor tijd een penaltyfout op Lehnhoff door de vingers zag, kreeg de talrijk meegereisde Antwerp-aanhang drie minuten voor affluiten de gevreesde anti-climax te verwerken! Een slecht uittrappen van Wim De Coninck werd onderschept door Czerniatynski en de in allerijl teruggekomen Antwerpverdedigers konden niet beletten dat Tykva via het been van Yves Vanderveeren inschoot (3-3).

Al bij al een uitslag waar je voor de match wenst voor te tekenen. maar de ultieme gelijkmaker in acht genomen, verlieten de Antwerpaanhangers en ook de spelers Sclessin fel teleurgesteld (B.C. - Antwerp Clubblad-9 - 17/12/1988).

Grootse Mark Van der Linden

"Spijtig dat we de winst vlak voor het einde nog afgeven", aldus Franky Dekenne. "Ik vind dat we de tweede helft slim en goed gespeeld hebben. Voor de rust hadden we het moeilijk om ons te organiseren." Hij kwam nog aardig uit de hoek. "Weet je, Ratko Svilar maakte helemaal geen fout op Rosenthal. Die jongen tikte de bal voor zich uit en dan hopla, de lucht in. Altijd hetzelfde met die spitsen."

Na de rust had R.A.F.C. een viertal terugspeelballen gedemonstreerd. Rony Van Rethy was kort in zijn cornmentaar. "Ach, we stonden toen op voorsprong en dan doe je van die gekke dingen."

Wim De Coninck werd druk omringd. Wat kon zo'n man nu vertellen over de uittrap? Dat het de beste kan overkomen en dat het echt ongelukig was dat de fout meteen met de gelijkmaker werd afgestraft.

Dirk Goossens stond er wat afwezig bij. Toch toonde hij enige tevredenheid: "Ik heb het beste van mezelf gegeven. Het was vaak vechten tegen twee tegenstanders. Het doelpunt dat ik maakte, pept me op voor de volgende gelegenheden."

Hans-Peter Lehnhoff leek het zwaarst aangeslagen. George Kessler had heel wat verbaal werk om zijn landgenoot op te monteren. H.-P.Lehnhoff, noch de anderen hadden zich veel te verwijten. R.A.F.C. heeft op Sclessin erg sterk gepresteerd. Vooral middenveld en aanval leverden opmerkelijke staaltjes van kunde en inzet af. Mark Van der Linden was in beide onderdelen zelfs groots (Roger Vlemings - GvA - 05/12/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 05/12/1988)

Mark Van der Linden

46' Thierry Rouyr (uit)/
Daniel Nassen (in)

62' Freddy Luyckx (uit)/
Alfonso Fernandez (in)

0 Ratko Svilar (uit)/
Wim De Coninck (in)
13'

0 Ralf Geilenkirchen (uit)/
Yves Vanderveeren (in)
46'

Frans van Rooij 0-1 3'
29' Ronny Rosenthal 1-1
33' Ronny Rosenthal 2-1
      Dirk Goossens 2-2 41'
Ruststand 2-2
      Mark Van der Linden 2-3 70'
87' Shalom Tikva 3-3
90' Eindstand 3-3 90'