Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
2 1
05.11.1988 Plaats: Achter de Kazerne

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Luc Delombaerde - Raymond Allice
Toeschouwers: 12.500

Wedstrijdverslag

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

Bosman kopt raak, Kessler gokt verkeerd

MECHELEN - Dank zij twee kopbaldoelpunten van Bosman heeft KV Mechelen zijn zegereeks verder kunnen zetten. R Antwerp FC begon pas aan aanvallen te denken toen het 2-0 was en het kalf al verdronken. Het laatste half uur toonde aan dat een offensief R.A.F.C. wel degelijk een kans had tegen de leidersploeg. De knappe aansluitingstreffer van Mark Van der Linden zorgde nog voor een prangende en spectaculaire slotfaze. Kesslers gok viel verkeerd uit.

Antwerps grootmeester schudde het team dat RSC Anderlecht had geklopt en voor bekervuurwerk had gezorgd tegen KFC Lommelse SK helemaal door mekaar. De coach pakte uit met een onuitgegeven elftal en een even verrassende invallersbank. Mark Van der Linden stond eenzaam in de spits, Frans van Rooij nam de liberoplaats in, de bijna 39-jarige Ratko Svilar nam plaats onder de lat. Nico Claesen, Dirk Goossens en doelman Wim De Coninck zaten aan de kant. Dit gelegenheidselftal van R.A.F.C. bakte er weinig van en moest toezien hoe KV Mechelen in de eerste helft de wet dicteerde. De wedstrijd kon al gespeeld zijn na één helft.

Wilmots die de voorkeur had gekregen op den Boer en De Wilde kregen enkele fraaie kansen voor de voeten, ze faalden allebei bij de afwerking. Wilmots speelde geen gelukkige wedstrijd. De Wilde deed schitterende dingen met de bal, maar verloor alle overzicht wanneer hij in scoringspositie kwam. Een zeer attente en snelle Ratko Svilar blokkeerde de schoten van Wilmots en haalde bij herhaling de bal vantussen de schoenen van De Wilde. Bij één van die gemiste kansen kon de Mechelse Gullit de bal echter recupereren en zwiepte hem opnieuw voor doel. Bosman stond er klaar om in te koppen.

Rony Van Rethy had de bal met de handen kunnen stoppen, maar kopte hem verder over de lijn. Emmers, nog steeds op zoek naar frisheid, kopte op de paal, zodat de thuisploeg zeker een ruimere rustscore kon verantwoorden.

Vroeg in de tweede helft werd de stand toch verdubbeld met een Oranje-doelpunt. Koeman trok voor. Bosman kopte alweer onhoudbaar binnen. Hij ontpopt zich stilaan tot een dodelijke afwerker die belangrijke punten voor KV Mechelen binnenhaalt. R.A.F.C. leverde totdantoe een zwakke partij, leek helemaal uitgeteld, maar niets was minder waar. George Kessier coirigeerde zijn opstelling. Bracht Dirk Goossens, nadien Nico Claesen en schoof Frans van Rooij naar het middenveld. De wedstrijd kantelde ogenblikkelijk. R.A.F.C. ontketende het offensief. Op aangeven van Frans van Rooij knalde Mark Van der Linden schitterend in de vlucht binnen.

Meer zat er voor de bezoekers niet meer in. KV Mechelen met Sanders, Hofkens en Clijsters in de hoofdrollen, liet zijn verdedigend raderwerk niet ontregelen. Het kwam via de ingekomen den Boer nog aan de beste kansen. Ratko Svilar werd geholpen door de paal. Een logische zege voor KV Mechelen dat goed op weg is om de heenronde zonder nederlaag af te sluiten. De vraag of R.A.F.C. gewonnen zou hebben als het van in het begin met open vizier had gespeeld, zal nooit een antwoord krijgen (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 06/11/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (14)

Voor de regionale topper, pakte Georg Kessler uit met een verrassende opstelling. Met Dirk Goossens en Nico Claesen, werden de twee diepgaande spitsen op de bank gehouden, terwijl Ratko Svilar voor de eerste maal in negen maanden terug tussen de palen kwam voor een competitiewedstrijd, ten nadele van de laatste weken wel iets onzekere Wim De Coninck. Bovendien speelden de achterste vier (Yves Vanderveeren, Rony Van Rethy, Franky Dekenne en Rudi Smidts) 'man op man'. Frans van Rooij diende als een soort zwervende libero de linies te coördineren

Dit had tot gevolg dat R.A.F.C. tijdens de eerste helft zelden tot nooit gevaarlijk was. De eenzame Mark Van der Linden werd geschaduwd door de beenharde Rutjes. KV Mechelen zorgde doorlopend voor gevaar in de nooit in paniek verkerende Antwerpverdediging met daarachter een steeds attent uitkomende Ratko Svilar. Slechts éénmaal diende de Antwerpdoelman zich voor de rust gewonnen te geven toen hij ver uit zijn doel niet volledig bij de bal kon en deze door De Wilde naar het penalty-punt gecenterd werd waar Bosman er met een vallende kopbal in de kruishoek 1-0 van maakte ondanks de inzet van Rony Van Rethy.

Toen vijf minuten na de rust bij een voorzet van Koeman Bosman weer op de goede plaats stond om er met een geplaatste kopbal 2-0 van te maken, leek R.A.F.C. uitgeteld. George Kessler vond het ogenblik aangebroken om met Dirk Goossens in de plaats van Patrick Schrooten een aanvallender kaart te trekken. Meteen kantelde de wedstrijd. Onder impuls van Frans van Rooij, Mark Van der Linden en Hans-Peter Lehnhoff, diende KVM terug te plooien. Met nog een kwartier te spelen nam Mark Van der Linden op rechts een uitgemeten center van Frans van Rooij in één tijd op de slof.

Preud'homme was kansloos (2-1). R.A.F.C. ging op het elan door, bracht ook nog Nico Claesen voor Thierry Pister. De Maneblussers beefden in alle linies. Op counter trof den Boer wel nog de zijstaak, maar aan de overzijde was ook Frans van Rooij dicht bij de 2-2! Uiteindelijk bleef het bij een 2-1 zege voor een sterk KVM (B.C. - Antwerp Clubbald-9 - 17/12/1988)!

"Na de rust flink herpakt" (Rudi Smidts)

Offensief voetbal? R Antwerp FC is daar meermaals het synoniem voor geweest. Op KV Mechelen pakten de Bosuilknapen het anders aan. Mark Van der Linden bleef als enige spits in het team. Spelmaker Frans van Rooij werd op de libero-post gedropt. R.A.F.C. mikte dus op één punt. De Kesslerbrigade bleef na negentig minuten evenwel met lege handen achter. Rudi Smidts, door de onbeschikbaarheid van Rudi Taeymans, Geert Emmerechts, Eddy Jaspers en Frank Mariman was verplicht om te spelen en hekelde de slechte eerste helft van zijn team.

"Het begon nochtans goed voor ons," aldus Rudi Smidts. "De eerste doelkans lag voor de voet van Ralf Geilenkirchen. Hij scoorde echter niet. Voor de rest was die eerste periode Mechels getint. Zij pakten uit met beweeglijk totaalvoetbal. KVM was de betere ploeg. Na de rust kwam R.A.F.C. steeds beter in de wedstrijd. Na de aansluitingstreffer hing de gelijkmaker in de lucht. Echt negatief was onze prestatie dus zeker niet."

De opstelling van Kessler gaf in ieder geval stof tot discussie. Het leek erop alsof de Antwerp-knapen als bange wezels in de strijd werden gegooid. Een positief resultaat zou de kritikasters de mond hebben gesnoerd. Nu vieren ze feest.

"Met Mark Van der Linden bleef er inderdaad slechts één spits over," gaat hij verder. "Dat neemt niet weg dat we nog genoeg aanvallend talent in huis hebben. Hans-Peter Lehnhoff, Ralf Geilenkirchen, Thierry Pister en zelfs een voortdurend inschuivende Frans van Rooij speelden soms offensiever dan in andere wedstrijden. De toegepaste tactiek had dus zeker kans op slagen. Het was trouwens een keuze van de spelersgroep. George Kessler heeft daar genoeg met ons over gepraat. Jammer dat we tijdens de eerste helft liepen te klungelen. Na de rust vlotte het stukken beter. Een bewijs dat we fysisch sterk staan."

Ondertussen geniet Rudi Smidt opnieuw van enkele dagen platte rust. Zijn enkelblessure is nog niet volledig genezen. (l.d.r. - bron: onbekend - 6/11/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/11/1988)

Statistieken

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

Michel Preud'homme
Wim Hofkens
Leo Clijsters
Graeme Rutjes
Bruno Versavel
Koen Sanders
Marc Emmers
Ronald Koeman
Pascal De Wilde
Johnny Bosman
Marc Wilmots
Ratko Svilar
Rony Van Rethy
Yves Vanderveeren
Franky Dekenne
Rudi Smidts
Ralf Geilenkirchen
Patrick Schrooten
Thierry Pister
Frans van Rooij
Hans-Peter Lehnhoff
Marc Van der Linden

Wissels

63' Pascal De Wilde (uit)/
Piet Den Boer (in)
 
78' Marc Wilmots (uit)/
Frank Leen (in)
 
0 Patrick Schrooten (uit)/
Dirk Goossens (in)
62'
 
0 Thierry Pister (uit)/
Nico Claesen (in)
79'
 

Begin Match
      Hans-Peter Lehnhoff
      Dirk Goossens
Koen Sanders      
25' Johnny Bosman 1-0      
50' Johnny Bosman 2-0      
      Marc Van der Linden 2-1 78'
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG