Leon Casaert - Fonny Plessers
Toeschouwers: 7.000

Na KSC Lokeren - R Antwerp FC

KSC Lokeren pakt eerste punt van de maand

LOKEREN. - Drie minuten voor affluiten leek het erop dat de Antwerpspelers hun dagtaak met succes zouden afronden. Ze hadden een 1-0 achterstand in een 1-2 voorsprong omgebogen, waren de meest aanvallende ploeg geweest en hadden de zege niet gestolen. De thuisploeg zorgde niettemin voor sensatie door in de allerlaatste seconden van de wedstrijd, dank zij een kopbaldoelpunt van Versavel, gelijk te stellen.

KSC Lokeren behaalde met dit gelijkspel zijn eerste punt van de maand. R Antwerp FC kan zichzelf enkel het verwijt maken dat de Waaslanders precies van hen dat puntje wegkaapten. Voetbal is en blijft een spel. Winst bekroont de inzet en het enthoesiasme waarmee gespeeld wordt. Geen geestdrift, geen winnaar. Ook al ben je technisch de betere. De speelsheid en de mentale frisheid waarmee de rood-witten vorig jaar vriend en tegenstander bekoorden, lijken verdwenen. Het metertje loopwerk meer kan er bij sommigen niet meer af, niet iedereen wordt even makkelijk in het spel betrokken. De strijd om de vaste stek manisfesteert zich op het veld via gestes en gebaren.

Teamspirit en vechtlust? Nooit van gehoord. Een ploeg, die zich de technisch betere weet en dat via afgedwongen kansen ook kan rechtvaardigen, moet eens de opgelopen achterstand weggewerkt KSC Lokeren platwalsen. Niets daarvan gisteren. De 1-0 voorsprong van de thuisploeg stond al na acht minuten op de bordjes. Nadat Frans van Rooij met een grondscherend schot D'Hondt een eerste keer op de korrel nam, lag balverlies bij R.A.F.C. aan de basis van het doelpunt. Geens schoof op rechts door naar Versavel, die speelde Etim aan. De Nigeriaan draaide om zijn as en knalde keihard binnen. R.A.F.C.was op achtervolgen aangewezen en kwam gevaarlijk opzetten.

Niet alleen met afstandsschoten, maar af en toe ook met combinatievoetbal. Zo kon ondermeer Nico Claesen zich toch eens vrijkappen. Mark Van der Linden nam de voorzet met het hoofd aan. De kopbal belandde aan de verkeerde kant van het kruishout. De Antwerpkapitein bracht later Nico Claesen op zijn beurt in schietpositie. De uitgelopen doelman D'Hondt neutraliseerde met een opgemerkte reflex de wenkende kans. Ook Hans-Peter Lenhoff, samen met Franky Dekenne bij de betere rood-witten, zou Nico Claessen nog een mooie kans voor de voeten schuiven. Van Veirdeghem bleek evenwel sneller dan de oprukkende Antwerpspits en tikte de bal in hoekschop.

Ook Mark Van der Linden werd voor doel nog eens door H.-P. Lenhoff bediend, maar hij trapte over de bal. Gelukkig voor R.A.F.C. zou Versavel vlak voor de koffie een voorzet van Van Veirdeghem in de handen van Wim De Coninck koppen. Zo niet waren de bezoekers nog op 2-0 geplaatst. En dat was toch al te veel voor een elftal dat zich enkel via enkele mooie dieptepasses en een drievoudige een-twee-beweging tussen Stalmans en Etim had kunnen onderscheiden.

Na rust probeerde R.A.F.C. het weer met verre schoten van tweemaal Frans van Rooij en Mark Van der Linden om de achterstand weg te werken. De inbreng van Dirk Goossens leek aangewezen. Hij verving niet Nico Claesen, maar Rony Van Rethy. Hij stond nog geen drie minuten op het veld of hij stelde gelijk. Een voorzet van H.-P. Lenhoff op links en een kopbal in de netten van de spits aan de tweede paal. Toch kwam dit meer offensief ingesteld R.A.F.C. slechts even iets enthoesiaster uit de hoek. Een schot van Etim voorlangs was genoeg om de zaken weer wat berekender te gaan opvatten en zijn kansen met verre schoten te wagen.

Nadat Wim De Coninck schoten van Etim en van Veirdeghem ongedaan maakte, leek de wedstrijd gespeeld. Tot Mark Van der Linden er met een prachtige omhaal 1-2 van maakte. Een vrijschop in de diepte van Frans van Rooij waarbij Mark de bal liet opwippen en slaagde in zijn omhaal. Drie minuten voor tijd zorgde KSC Lokeren voor de verrassing. Van Veirdeghem mocht op links oprukken en voortrekken. Versavel kopte in extremis binnen (Henk Verleyen - bron: onbekend - 26/09/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (10)

KSC Lokeren al kwam reeds na 10 minuten op voorsprong. Patrick Versavel bediende de beweeglijke Etim en de Nigeriaan kende geen genade kende (1-0). R Antwerp FC ging in het tegenoffensief. Frans van Rooij miste van een haartje de gelijkmaker. Even voor het rustsignaal kwam Nico Claesen oog in oog met D'Hondt, maar de Lokerense doelman redde gevat.

De tweede helft bleef de Great Old de gelijkmaker najagen. Drie minuten nadat hij Rony Van Rethy was komen vervangen, kopte een dolgelukkige Dirk Goossens in de 58e minuut zijn ploeg langszij (1-1)! De rood-witten voelden de zege binnen het bereik, kwamen twee minuten voor tijd verdiend op voorsprong. Mark Van der Linden bracht enig mooi met een schitterende omhaal de stand op 1-2.

In volle Antwerpeuforie, bezorgde KSC Lokeren de Bosuilen tijdens de slotminuut nog een koud stortbad. Van Veirdeghem nam in één tijd over en 2-2. Een gelijkspel in Lokeren is een verdienstelijke uitslag, maar het tijdstip waarop de ploeg een punt afgeeft, doet pijn (B.C. - Antwerp Clubblad-6 - 1/10/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 26/09/1988)

Nico Claesen

46' Palmers (uit)/
Patrick Naudts (in)

61' Patrick Stalmans (uit)/
De Jaegher (in)

0 Rudi Smidts (uit)/
Geert Emmerechts (in)
35'

0 Rony Van Rethy (uit)/
Dirk Goossens (in)
55'

8' John Etim 1-0
Ruststand 1-0
      Dirk Goossens 1-1 58'
      Mark Van der Linden 1-2 87'
89' Bruno Versavel 2-2
90' Eindstand 2-2 90'