24.08.1988 Plaats: Edmond Machtensstadion

Werner Giet - Alphonse Bernard
Toeschouwers: 5.000

Na RWDM - R Antwerp FC

Rudi Smidts en Nico Claesen zorgen samen voor kostbare zege

De eerste opwinding van de wedstrijd sloop na 10 minuten in het tamelijk goed gevulde Molenbeekstadion. Toen kon Frans van Rooij na de onvermijdelijke moeilijkheden met het plaatsen van de muur, vanop 20 meter een vrijschop nemen die toegewezen was na een overtreding op Nico Claesen. Vanderschommen stopte zonder moeilijkheden het schot van de Deurnese Hollander. RWDM repliceerde in dat eerste kwartier langs het trio Benfeld-Wawa-De Buyser met enkele stijlvolle aanvallen. Bij een gelegenheid raakte laatstgenoemde zelfs, bal aan de voet, voorbij Wim De Coninck. Hij kreeg de kans niet om af te werken. In de achttiende minuut bracht Wawa na voorbereiding van Thairet en Cluytens de bal zelfs in het Antwerpse net. Piraux kende het doelpunt terecht niet toe vanwege buitenspel van de Zairees.

In de twintigste minuut kwam Wim De Coninck weer in actie op hoekschop van De Buyser, door Kiekens verlengd. RWDM werd voor zijn voortreffelijke debuut niet beloond. In de vijfentwintigste minuut leidde een enorme onachtzaamheid in de defensie tot een werkelijke scorekans. Langs de linkerflank liet Rudi Smidts via de voet van een toeschietende achterspeler Vanderschommen geen schijn van kans liet. In de 31e minuut wettigde R Antwerp FC zijn voorsprong langs Frans van Rooij. Gebruik makend van een enorm misverstand De Buyser-Edelbloedt zond hij een raket weg, die het Molenbeeks doel slechts van een paar decimeters miste.

Minder positief was een tackle van Franky Dekenne op De Buyser met de bal 20 meter uit de buurt. Piraux had voor het geval niet de minste belangstelling. Ook Antwerps tweede doelpunt, dat tien minuten voor de rust viel, werd door een Molenbeeks misverstand tussen Thairet en Cluytens ingeluid. Rudi Smidts kon de bal tot op de Molenbeekse speelhelft brengen. Zijn verre voorzet werd door Nico Claesen handig met het hoofd tussen doelpaal en doelman gewrongen (2-0).

Vanderschommen pakt penalty
RWDM begon na de rust en met Martens in de plaats van Benfeld aan zijn onmogelijke opdracht. Het zou vijfenveertig minuten lang met een bewonderenswaardige toewijding geschieden. In de 46e minuut kon al in een tegendoelpunt worden geloofd. Op een door Cluytens getrapte hoekschop, kopte Kiekens voorbij Wim De Coninck kort naar een hoek van het doel. Frans van Rooy bracht redding. Voor een ontspannen 'Great Old' werden de zaken stilaan eenvoudiger. Na een kwartier leek Mark Van der Linden zelfs op weg naar de derde treffer van de avond tot hij door een plaatselijk verdediger foutief werd gehinderd. Ook hier zag Piraux er geen graten in.

Hans-Peter Lehnhoff geraakte dicht bij een doelpunt. Voor het overige speelden de Antwerpenaren de bal rond. Dit leverde R.A.F.C. een kwartier voor het slot een terecht toegewezen penalty op. Cluytens belette Rony Van Rethy op een foutieve manier van dichtbij te scoren. Mark Van der Linden knalde vanop de stip binnen bereik van Vanderschommen. Bij de tegenpartij was de overtuiging grotendeels uit het optreden verdwenen. Tien minuten voor het slot schoot Ronny Martens één van de schaarser wordende gelegenheden boven het doel. Een minuut later misrekende hij zich volledig door naast een voortreffelijke voorzet van Cluytens te trappen. Meteen was de plaatselijke reeks met een nieuwe eenheid aangevuld (Charles Baete - bron: onbekend - 25/08/1988).

Thuisploeg maakte de openingen zelf

MOLENBEEK — Na de nul op zes uit de voorbije wedstrijden begon de thuisploeg op zijn minst voorzichtig aan de wedstrijd. Toen RWDM zich later wat stoutmoediger toonde, zou trouwens al snel aangetoond worden dat het daarvoor momenteel niet over de nodige middelen beschikt.

R Antwerp FC kwam met een identiek elftal als vorig weekeinde op de grasmat. Bij RWDM mocht Thairet voor de eerste keer van bij de aftrap meedoen. Het moest de creativiteit bij de thuisploeg ten goede komen. Daar was niet direct wat van te merken, want het initiatief werd aan R.A.F.C. gelaten. Rood-wit had een vrijschop nodig om voor het eerste gevaar te zorgen. Vanderschommen pareerde de knal die Frans van Rooij langs de muur draaide. R.A.F.C. ving met de veldmeerderheid niet veel aan. RWDM kwam wat beter in de wedstrijd. De precisie was echter vaak zoek in hun acties. In de hele eerste helft konden de Brusselaars welgeteld tweemaal dreigen. Op het kwartier stuurde Cluytens met een dieptepas De Buyser weg. Die omspeelde Wim De Coninck buiten het strafschopgebied, Eddy Jaspers stak er nog zijn voet voor. Halverwege de eerste helft tikte Kiekens met een hakje een corner van De Buyser tot bij Wawa. Wim De Coninck stopte de doelpoging van de Zaïrees in twee tijden.

RWDM kon zich enigszins aan die acties optrekken, maar dan kwam het koude stortbad. Nadat een thuisactie werd afgeblokt pakte R.A.F.C. met een modelcounter uit. Mark Van der Linden stuurde van in de eigen verdediging op rechts Hans-Peter Lehnhof weg, die geen moeite had om op links de wegspurtende Rudi Smidts te bereiken. Die had een 'boulevard' zo breed als de De Keizerlei voor zich en schoot langs een hopeloos toesnellende Beuckelaers binnen. Nadat Frans van Rooij nog eens nipt naast had geknald, bleek telkens weer hoe Molenbeek domweg in de val trapte door bij de eigen acties voor onvoldoende rugdekking te zorgen. Thierry Pister vond Rudi Smidts op links. Diens hoge voorzet waaierde over de hele defensie tot bij Nico Claesen die aan de tweede paal inkopte.

RWDM begon met nieuwe moed aan de tweede helft. Met Martens in de plaats van Benfeld werd gehoopt op wat meer aanvallende kracht in het elftal. Er hing even een doelpunt in de lucht. Thairet was echter zo verrast dat hij de kans liet voorbijgaan. Toen Kiekens met een gestrekte duik naar de lage hoek kopte, stond Frans van Rooij vlak naast de paal om de bal van de lijn te halen. Het Molenbeekse spervuur was van korte duur. Daarvoor ontbrak de nodige organisatie in het elftal. Met Martens stond er dan wel een man meer voorin, maar de overbrugging van het middenveld verliep met horten en stoten. George Kessler voelde blijkbaar hoe de tegenstander door zijn beste doen heenzat en gaf Dirk Goossens opnieuw de kans om zijn rol als supersub waar te maken. Nico Claesen mocht gaan rusten.

Terwijl het er op leek dat R.A.F.C. deed wat het wilde, bleef het wachten op nog een doelpunt. Zelfs op strafschop lukte het niet. Rony Van Rethy was Vanderschommen al voorbij toen Beuckelaers hem langs achter 'pakte' vlak voor de doellijn. Mark Van der Linden nam de penalty, Vanderschommen klemde de bal. Kort daarna was de RWDM-keeper bijna geklopt op een verre lob van Frans van Rooij. Een machteloos en hulpeloos RWDM werd verslagen door R.A.F.C. dat de foutjes handig afstrafte en de match netjes uitspeelde (bron: onbekend - 25/08/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (4)

De echte insiders van de Great Old beleefden tijdens de midweekmatch van 24 augustus een historisch moment! Voor de eerste maal sedert de Brusselse fusieploeg in 1973 tot stand kwam, behaalde R Antwerp FC immers de 'volle pot' in het tot nu toe vervloekte Bossaertstadion. Al bij de rust (0-2) zaten de Bosuilen virtueel op rozen na schitterende doelpunten van Rudi Smidts (28') en Nico Claesen (37'). Rudi Smidts ontpopte zich trouwens tot 'man van de match'.

Na zijn enig mooie openingstreffer, waarbij hij met een persoonlijke actie Vanderschommen kansloos liet, lag hij aan de basis van het tweede doelpunt toen hij na een geweldige inspanning de bal van op de doellijn naar de tweede paal zwiepte, waar Nico Claesen maar in te knikken had (0-2).

Tijdens de tweede helft kregen de rood-witten nog tal van kansen om de voorsprong aan te dikken. Door overhaasting en onkans kwam de beslissende 0-3-stand nooit op het elektronische bord. Ook niet toen Mark Van der Linden op de 60e minuut een strafschop mocht nemen voor een flagrante fout van Cluytens op Rony Van Rethy, die op het punt stond voor het ledige doel te besluiten. Hij trapte de elfmeter vlak op Vanderschommen.

Uiteindelijk bleef het bij een voor de Brusselaars eervolle 0-2 nederlaag. Met 7 op 8 heeft de Great Old de competitiestart niet gemist (B.C. - Antwerp Clubblad-6 - 1/10/1988)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 25/08/1988)

Nico Claesen

46' Joachim Benfeld (uit)/
Ronny Martens (in)

76' Patrick Thairet (uit)/
Philippe Houx (in)

0 Eddy Jaspers (uit)/
Ralf Geilenkirchen (in)
46'

0 Nico Claesen (uit)/
Dirk Goossens (in)
65'

Rudi Smidts 0-1 26'
      Nico Claesen 0-2 39'
Ruststand 0-2
90' Eindstand 0-2 90'