Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.
1 2
17.08.1988 Plaats: Olympiastadion

Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters:
Hubert Van Der Linden - Antoine Mathys
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na KSV Cercle Brugge - R Antwerp FC
Rood voor Poorteman in bewogen slot

BRUGGE - R Antwerp FC heeft een vroege 0-2 voorsprong die er kwam via doelpunten van Thierry Pister en Nico Claesen met hand en tand verdedigd tegen een vooral na rust uitstekend Cercle. De thuisploeg blies kort na de herneming nieuw leven in de partij met de aansluitingstreffer van Weber. De goed ingekomen Dirk Goossens kopte op de paal, maar voor het overige was het hens aan dek roepen bij de bezoekers om stand te houden onder de zware Brugse druk. Cercle eindigde uiteindelijk nog met tien, toen Poorteman de wegspurtende Dirk Goossens neerlegde en door scheidsrechter Blareau prompt uitgesloten werd.

R.A.F.C. had tegen KSK Beveren zijn start half gemist, maar kwam in het Olympiastadion al vroeg op voorsprong. Na vier minuten mocht Hans-Peter Lehnhoff een eerste hoekschop trappen. Aan de tweede paal kreeg Thierry Pister de bal via een Cerclebeen wat onorthodox over de lijn. Leuk als je zo aan een uitwedstrijd kan beginnen, maar het scheelde niet veel of de pret van de rood-witten was algauw vergald. Wim De Coninck trok op avontuur buiten zijn rechthoek, maar dat bekwam hem slecht. De Antwerpgoalie miste wat onhandig zijn interceptie, maar voor Broeckaert was de hoek te klein geworden om zijn voordeel te verzilveren.

Cercle herstelde zich van die vroege dreun en vocht terug. Met Weber in de spits en Kalusha die met zijn oogstrelende baltoets de lijnen uitzette op het middenveld. De thuisploeg kreeg zelfs af en toe wat steun van een soms slecht uitverdedigend R.A.F.C. dat zijn voorsprong maar moeilijk kon wettigen. Bij een uitbraak van Kalusha op links liet Franky Dekenne bijna een own-doelpunt optekenen. Een gevaarlijk schot van Borloo vloog voorlangs. Doelpunten winnen aan belang wanneer ze op het goeie ogenblik vallen. En dat was opnieuw zo toen Nico Claesen, tot dan nooit uit de greep van Poorteman, even voorbij halfweg de eerste periode zijn tweede competitiedoelpunt lukte.

Een treffer die hij op een schoteltje kreeg aangeboden van Mark Van der Linden met wat meeval voorbij Jerolimov geraakt. Van toen af werd het voor de Great Old makkelijker. Frans van Rooij, in goeie doen, stuurde de Limburger even later opnieuw op Mestdagh af. Dit keer mikte de Limburger wat overhaast over de dwarsbalk.

Kon Cercle in de tweede speelhelft nog wat terug doen? De goeie intenties waren zeker aanwezig, maar Franky Dekenne en Geert Emmerechts hielden hun doelman goed afgeschermd. Aan de overzijde moest Mestdagh nog eens in de voeten van Nico Claesen. In de reactie kreeg de thuisploeg dan toch waar ze recht op had. Kalusha stuurde scherp naar de tweede paal, Ipermans legde met het hoofd af. Weber kon hoog opspringend van dichtbij binnen koppen. Opnieuw spanning. R.A.F.C. kwam goed weg toen Kalusha een volgende kans naar de hemel mikte. Wim De Coninck ranselde met een schitterende parade een harde en geplaatste kopbal uit de benedenhoek.

Meer met inzet dan met goed voetbal probeerde het team van George Kessler de dreiging af te wentelen. Dat lukte ei zo na toen Frans van Rooij een bom van een vrijschop onder de lat joeg. Mestdagh sloeg de bal in hoekschop. Cercle bleef komen langs de goed ingekomen Dejaeghere, die Wim De Coninck op zijn weg vond in een nu volop geanimeerd duel dat nog alle kanten uitkon. George Kessler voelde het gevaar en nadat Ipermans een harde kopbal over had geplaats, haalde hij Dirk Goossens en Ralf Geilenkirchen van de bank voor Nico Claesen en Frans van Rooij.

Die zet leek met de klap succesvol te worden, maar Dirk Goossens zag zijn geplaatste kopbal op de staak belanden. Op bijna onbegrijpelijke wijze kwam R.A.F.C. zonder kleerscheuren weg uit een vreselijk geharrewar in de kleine rechthoek van Wim De Coninck. Hoe de thuisploeg ook bleef beuken, de gelijkmaker zat er niet in (Luk Luyten - GvA - 18/08/1988).


Retrospectieve Bob Crauwels (2)

R Antwerp FC nam een ware blitz-start. Al in de vierde minuut kende Thierry Pister succes toen hij met een prachtig vluchtschot doelman Mestdagh fusilleerde (0-1). Cercle Brugge KSV probeerde te reageren langs de beweeglijke en aartsgevaarlijke Kalusha, maar de rood-witten bleven gevaarlijk op de counter. Nog voor het halfuur maakte Nico Claesen, door Mark Van der Linden afgezonderd voor Mestdagh, er 0-2 van (26').

Dacht de aanhang bij de rust 'de schaapjes op het droge' voor de Great Old, de tweede helft ontketenden de Bruggelingen onder impuls van een schitterende Ipermans en de al genoemde Kalusha een geweldig offensief. In de 54e minuut kopte Weber de aansluitingstreffer binnen(1 -2). R.A.F.C. verloor de pedalen, maar de verdediging met Wim De Coninck, Geert Emmerechts en Rudi Smidts als sterkhouders, hield stand. Met nog 16 minuten te spelen, ging George Kessler over tot een dubbele vervanging. Ralf Geilenkirchen en Dirk Goossens kwamen in de plaats van Frans van Rooij en Nico Claesen. De dubbele wissel bleek een goede gok.

De diepgaande Ralf Geilenkirchen en de beweeglijke Dirk Goossens begonnen zodanig op de Cercle-verdediging te wegen dat men uiteindelijk dichter bij de 1-3 in plaats van de 2-2 kwam. Dirk Goossens kopte bij een center van Hans-Peter Lehnhoff de bal op de zijstaak. Even voor tijd werd hij onderweg naar Mestdagh voor de 1-3 door Poorteman van de sokken gelopen en kreeg de Cercle-verdediger terecht rood voor de neus. Mag de Antwerpzege misschien licht gevleid genoemd worden, het verliespunt tegen KSK Beveren werd er meteen mee goedgemaakt (B.C. - Antwerp Clubblad-6 - 1/10/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 18/08/1988)

Statistieken

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.

Elftallen

Franky Mestdagh
Rudy Poorteman
Peter Carly
Ronny Borloo
Vanthournhout
Geert Broeckaert
Patrick Ipermans
Alain De Nil
Josip Weber
Ivo Jerolimov
Bwalya Kalusha
Wim De Coninck
Eddy Jaspers
Franky Dekenne
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Rony Van Rethy
Hans-Peter Lehnhoff
Thierry Pister
Frans van Rooij
Marc Van der Linden
Nico Claesen

Wissels

61' Alain De Nil (uit)/
Dejaeghere (in)
 
67' Ronny Borloo (uit)/
Peter Cooman (in)
 
0 Frans van Rooij (uit)/
Ralf Geilenkirchen (in)
74'
 
0 Nico Claesen (uit)/
Dirk Goossens (in)
74'
 

Begin Match
      Thierry Pister
Vanthournhout      
Rudy Poorteman      
      Thierry Pister 0-1 4'
      Nico Claesen 0-2 28'
Ruststand 0-2
51' Josip Weber 1-2      
90' Eindstand 1-2 90'
TERUG