Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.
3 0
03.08.1977 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jan Peeters
Toeschouwers: 20.000

Wedstrijdverslag

Na de halve finale Wisselbeker André Deckers

Homogener R Antwerp FC liet niet-complete paarswitten geen kans

DEURNE, Bosuilstadion - Een hernieuwde Antwerpelftal heeft revanche genomen voor de 1-0 nederlaag van vorig seizoen. De overwinning van Beerschot was toen in alle opzichten en in ruime mate verdiend. De zege van het rood-witte elftal, dat geen enkele zwakke plek vertoonde, was volkomen gewettigd. Stanislav Karasi, die herhaaldelijk toejuichingen kreeg van de toeschouwers, was in de eerste speelhelft mee de bezieler van de rood-witte ploeg. Uli Thychosen speelde eveneens op een hoog peil. De grote figuur uit een zeer homogene en snellere ploeg met veel ideeën, was vooral René Desaeyere. De vroegere paars-witte speler overtrof zichzelf en speelde dit keer niet gedurende een bepaalde tijd, maar de hele wedstrijd als grote figuur bij de thuisploeg. Het rood-witte overwicht werd in de eerste helft met één goal uitgedrukt, na de rust met nog twee doelpunten bevestigd. Onderstrepen we dat de partij in een goede sfeer werd gespeeld. Jammer toch dat de nochtans goed leidende Peeters, Lozano met een gele kaart bedacht die hij voor de overtreding op frank Mariman geenszins had verdiend.

De twee elftallen begonnen onmiddellijk tegen een hoog tempo. Een ren in de tweede minuut van René Desaeyere werd beantwoord door een tegenactie Lozano-Sanon-Mallants-Sanon. Marc Steyaert ondervond moeilijkheden om de Haïtiaan af te stoppen. In de negende minuut deed Uli Thychosen zijn talent gelden met een lange ren. Laureysen ranselde het zware schot met de vuisten uit zijn doelvlak. De rood-witten hadden meer ideeën dan Beerschot en vooral Stanislav Karasi werd herhaaldelijk toegejuicht. De Joegoslaaf die al in eerste minuut de scheidsrechter naast zich kreeg omdat hij niet akkoord was met een beslissing, zorgde voor een schitterend doelpunt. Een Antwerpaanval werd door Hansen met het hoofd in de voeten van Stanislav Karasi ontzet. De Antwerpspits dribbelde twee Beerschotspelers en besloot in de hoek. De paars-witten waren geenszins aangeslagen en repliceerden via spitsen Sanon en Cabral. Eerst waren er de vuisten nodig van Theo Custers, nadien werd de Antwerpdoelman tot een duik verplicht

Ideeën
R Antwerp FC speelde sneller, was beweeglijker en had meer ideeën dan de opponent die vooral in rechtsachter Hansen een erg zwak element had. Via een knap spelende Eddy Snelders en de overal mee opdagende René Desaeyere zette de thuisploeg de Beerschotverdediging onder druk. Uli Thychosen trok de bal naast het doel. Na een knappe actie Uli Thychosen-Stanislav Karasi knalde René Desaeyere over de deklat. In het middenveld kreeg een nochtans hard werkende Schrauwen, moeilijk vat op de Antwerpmiddellijn. De verdediging van de thuisploeg was beter georganiseerd zodat Cabral en Sanon zich moeilijk konden doorzetten. Rond het half uur kwam Eddy Snelders net te laat om een vlotte actie waarin veel Antwerpspelers betrokken waren, af te ronden. Zes minuten later werd een kei van Stanislav Karasi door Van Gucht in hoekschop afgeweerd. Toch kwamen de paars-witten opnieuw aandringen. Na een fraai gegeven vrijschop van Mallants, was er in de 44' een werkelijk fantastische save van Theo Custers nodig, die het harde schot van de opgerukte Hansen uit de hoek ranselde.

René Desaeyere
In de aanvangsfase van de tweede speelhelft gaf Beerschot onder impuls van Lozano de indruk terug te zullen slaan. Doelman Theo Custers moest weer een fantastische duiksprong uithalen om de gelijkmaker uit een vrije schop van Mallants uit de hoek te boksen. Net in die periode zette R Antwerp zich opnieuw dankzij René Desaeyere, de beste speler tussen de lijnen, door. De ex-Beerschotter lag aan de basis van een schitterend tweede doelpunt. Uit voorzet van Stanislav Karasi trapte hij een splijtende voorzet naar de afgezonderde Uli Thychosen. De Deen maakte onder protest van de Beerschotverdedigers een tweede doelpunt. Beerschot probeerde vervolgens terug in de wedstrijd te komen.

Het was opnieuw René Desaeyere die de knap spelende Stanislav Karasi en Uli Thychosen in de diepte stuurde. De paars-witte verdediging had veel moeilijkheden met de Deen. Op de 74' rende hij op links Van Opdorp voorbij, tikte door naar Stanislav Karasi, die de bal aan de beter geplaatste Aage Hansen gaf die voor het derde doelpunt zorgde. De wijzigingen die Beerschot doorvoerde met Van Pelt in de plaats van een onkennelijke Lambert en Rylant in de plaats van Van Gucht brachten geen zoden aan de dijk. Drie minuten voor tijd moest Theo Custers, die een onberispelijke wedstrijd speelde, nogmaals naar de hoek duiken om een zware kogel van Mallants onschadelijk te maken en te voorkomen dat Beerschot het nochtans verdiende eerreddende doelpunt zou maken (René Mariën - bron: GvA - 4/08/1977).

Overzicht oefencampagne (8)

In de halve finale van de beker van Antwerpen speelde het rood-witte elftal gewoonweg schitterend. Er was geen enkele hiaat te bespeuren in de hele ploeg. De Oscar van de wedstrijd moet toch toegekend worden aan René Desaeyere. Nooit eerder gedurende de vijf seizoenen op de Bosuil, speelde hij beter. Iedereen hoopt dat hij de grote spelmaker bij de 'Great Old' zal zijn (bron: Antwerp Clubblad - 17/08/1977).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/08/1977)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.

Elftallen

Theo Custers
Jim De Schryver
Marc Steyaert
Bob Geens
Frank Mariman
Jan van der Veen
René Desaeyere
Eddy Snelders
Ulrich Thychosen
Aage Hansen
Stanislav Karasi
André Laureysen
Julien Van Opdorp
Arto Tolsa
Tommy Hansen
Louis Van Gucht
Frank Schrauwen
Juan Lozano
Guido Mallants
Roberto Cabral
Paul Lambert
Emmanuel Sanon

Wissels

Paul Lambert (uit)/
Jos Van Pelt (in)
74'
 
Louis Van Gucht (uit)/
Jean Rylant (in)
76'
 

Begin Match
      Juan Lozano
11' Stanislav Karasi 1-0      
Ruststand 1-0
65' Ulrich Thychosen 2-0      
74' Aage Hansen 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG