Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.
3 0
21.10.1973 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alfred Delcourt

Lijnrechters:
Frans De Backer - Emiel Van Eynde
Toeschouwers: 14.000

Wedstrijdverslag

Een zacht gekookt eitje voor rood-wit
Royal Antwerp FC heeft van de 'derby der armen', zoals de 'grote' Antwerpse voetbalgebeurtenis deze week wel eens kon horen noemen, gebruik kunnen maken om zich opnieuw bij de 'middenstanders' te klasseren. Gedenkwaardige dingen hebben de rood-witten daarvoor niet hoeven te presteren, zeker niet nadat Karl Kodat er omstreeks het half uur 1-0 van had gemaakt.

De progressie van Beerschot in het middenveld was zo traag dat de tegenstrever er haast de verzamelde werken van Dostojewski kon bij gaan zitten lezen. Vooraan liep de zich nochtans fel inspannende Nicolaes zo hopeloos alleen dat het voor hem vechten tegen de bierkaai was om er nog iets van te kunnen maken.

Bovendien stond diezelfde Nicolaes tegenover voortreffelijk presterende Antwerpverdedigers met vooral een alomtegenwoordige Jos Velser in de kijker. Royal Antwerp FC was niet briljant, maar er zat tenminste de bedoeling om vaart in de wedstrijd en cohesie in de ploeg te brengen. Frans Vermeyen zorgde ervoor dat zulks gebeurde en bleek dadelijk dat het in Beerschots verdediging alvast niet vlekkeloos liep.

Paarswit begon nochtans best aan de wedstrijd. Verder dan de rand van het strafschopgebied kwamen de bezoekers niet totdat Royal Antwerp FC, zonder ooit in moeilijkheden te zijn geweest, na ongeveer een kwartier spel, vast voet in de wedstrijd kreeg. Tot dat ogenblik was er niet een schot tussen de palen beland. Vuurwerk werd het naderhand weliswaar niet, maar Nicolaes kon eens gevaarlijk oprukken. Louis Pilot stichtte met een ver schot enige verwarring.

In de 36e minuut gebeurde het dan toch. Louis Pilot schoof op vrijschop de bal door naar Xavier Caers. Hij kon Karl Kodat aanspelen. het lage schot van de Antwerpspits verdween in de linkerbenedenhoek. Even later was er nog een veel fraaiere kans voor Ove Eklund, al kon Lauryssen de bal uit diens voeten halen.

Na de rust probeerde Beerschot uit een ander vaatje te tappen. De middenvelders gingen een beetje dichter aanleunen bij de aanvallers, veel zoden bracht dit niet aan de dijk. Het was integendeel Ove Eklund die weer een fraaie kans voor de voet kreeg, zonder nare gevolgen evenwel. Ove Eklund mocht nadien nog eens missen, maar Royal Antwerp FC bracht de bezoekende verdedigers steeds meer in verlegenheid.

Wanneer Frans Vermeyen na een fout van de gisteren ongelukkige Tolsa, de vrijschop keurig over het muurtje tilde was het liedje voor Beerschot definitief uit. Ove Eklund zou diens vierde kans nadien wel benutten om er nog 3-0 van te maken. Een tergende vernedering voor Beerschot, in die mate dat we trouwe paars-witte supporters hoorden zeggen "dat hun ploeg op een na de zwakste was die ze tot dusver in de competitie hadden gezien". Van zelfkwelling gesproken...!
(Jaak Beuckelaers - bron: HNB - 22/10/1973)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
René Desaeyere
Louis Pilot
Frans Vermeyen
Flemming Lund
Karl Kodat
Ove Eklund
André Laureysen
Julien Van Opdorp
Bob Dalving
Arto Tolsa
Louis Van Gucht
Leo De Smedt
Jos Heyligen
J. Van Gucht
Juan Lozano
Guido Nicolaes
Guido Mallants

Wissels

René Desaeyere (uit)/
Gust Wilmssen (in)
 
Leo De Smedt (uit)/
Delcorde (in)
 

Begin Match
36' Karl Kodat 1-0      
Ruststand 1-0
65' Frans Vermeyen 2-0      
74' Ove Eklund 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG