Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
0 1
02.04.1975 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Pierre Wouters

Lijnrechters:
Julien De Pauw - Jozef Amerijckx
Toeschouwers: 18.000

Wedstrijdverslag

Na K Beerschot VAV - R Antwerp FC

'Trap' stopt penalty, Herman Houben schiet raak

ANTWERPEN - Binnen het eerste kwartier van de Antwerpse derby waren er al voldoende ingrediënten aanwezig om van een geslaagde wedstrijd to kunnen spreken. Eigenlijk had alleen de Beerschotclan redenen om tevreden te zijn, over het geleverde spel, dan toch. De stand zou aan de rust nog even blank zijn als toen de wedstrijd begon. Het lag niet aan de aanvalskracht van de Mannekens, eerder aan de formidabele Jean Trappeniers tussen de staken bij R Antwerp FC en het mollepootje dat een goede keeper gewoonlijk met zich meedraagt. Zo knalde Hansen al in de derde minuut tegen de lat aan. Later in de wedstrijd hield de rug van René Desaeyere een vrijschop van Mallants die in de hoek dreigde te verdwijnen uit het doetvlak. Voor de rest zorgde Jean Trappeniers. Eerst stopte hij een strafschop van Mallants. Jim De Schrijver had een lobbal van Hansen met beide handen tegengehouden, maar met eon schitterende safe hield de Vilvoordenaar zijn domein veil.

Geen tien minuten later zweefde hij opnieuw een kogel van Hansen uit de winkelhaak. Het Beerschotspel draaide als een droom. Tolsa ontpopte zich weer als een meester verdediger, Mallants en Hansen zorgden voor de omschakeling, dikwijls ook voor het orgelpunt. René Mücher bewees met knappe ideeen, dat hij zijn plaats in het eerste elftal waard is. En R Antwerp FC? Het verdedigde zich met de rug tegen de muur met naast Jean Trappeniers ook Jos Velser als een opgemerkte figuur. Offensief was het slechts een mager beestje: het eerste schot tussen de palen van Jim De Schrijver kwam pas vijf minuten voor rusten. De tweede helft gaf een ander beeld. Het was R Antwerp FC dat zich duidelijk wilde laten zien, vooral omdat bij Beerschot het middenveld op de adem trapte. Meteen was het gebeuren tot voor Dujardin verschoven, zonder dat dit onmiddellijk resultaat opleverde.

Na meer dan een uur voetballen wilde Guy Thijs daar iets aan doen en mocht Jos Heyligen zich opwarmen, om de plaats van Herman Houben in te nemen. Het was als scheen Herman Houben daarop te wachten om met een 35 meter-schot Dujardin te kloppen. Meteen mocht de doelpuntenmaker verder spelen. R Antwerp FC ging vooral met een schitterende Louis Van Gaal, verder op balbezit spelen. Het bracht meteen Beerschot meer op het voorplan. Het was nochtans R Antwerp FC dat de mooiste kans kreeg, toen Karl Kodat vijf minuten voor tijd iedereen te snel afwas. Zijn schot vloog echter naast (bron: onbekend - 03/04/1975).

Beerschot VAV 0 - 1 R Antwerp FC

Zelden begon een Antwerpse derby zo sensationeel als deze 'Europese uitgave 1975. De formatie van de Bosuil ontsnapte aan een vroege knock-down die mogelijk tot een vroege ontknoping van de match zou hebben geleid. In de tweede minuut trapte Mallants de eerste van een serie hoekschoppen, de afgeweerde bal belandde bij Hansen, maar diens kogel flitste via de deklat over. Beerschot VAV putte uit die vroege mogelijkheid de kracht om een onstuitbaar offensief te ontketenen. In de zevende minuut kreeg de thuisploeg een nog gemakkelijkere kans. Na een vlotte actie werd de laatste pas van Hansen naar Van Pelt door Jim De Schrijver met de hand opgevangen. Pierre Wouters aarzelde niet en wees onverbiddellijk naar de penaltystip. Mallants plaatste zich achter de bal, Jean Trappeniers gooide zich in de goede richting.

Opnieuw ontsnapte R.A.F.C. aan achterstand. In de tiende minuut kregen zowel René Desaeyere als Van Gucht de gele kaart toegestoken ofschoon de wedstrijd in een sportieve geest verliep. De 'Mannekens' bleven onverpoosd het spel maken tegen een traag acterend R.A.F.C. Juist voor het kwartier eindigde een actie Cornelis-Mücher- Mallants tot bij Hansen, weer bracht Jean Trappeniers de redding voor zijn ploeg. De, paars-witte achterhoede kreeg doorlopend de gelegenheid zich te hergroeperen vanaf het ogenblik dat R Antwerp FC een aanval inluidde, met als gevolg dat Dujardin praktisch werkloos bleef. Beerschot VAV was steeds dreigend. Op een inworp van Mallants draaide een verraderlijke bal van Cornelis op het nippertje naast de verste paal. Een kogel van Mallants op vrijschop werd door de rug van René Desaeyere uit het doelvlak gedevieerd.

Cornelis schoot na voorbereiding van Mallants de bal in het zijnet. Slechts in de 40e minuut moest Dujardin duiken op een poging van Jim De Schrijver, maar nog vooraleer de rust bereikt werd, kon Van Pelt de bal niet voorbij Jean Trappeniers krijgen wanneer vier paars-witten zich in een gunstige positie hadden aangeboden. Het feit dat Beerschot VAV zijn superioriteit van de eerste helft niet had kunnen uitbaten, zou zich achteraf wreken. Onmiddellijk na de tweede start slaagde R Antwerp FC erin de bal meer te veroveren en kon het tempo worden gedrukt. De thuisspelers begonnen onnauwkeuriger te voetballen. Het was veelbetekenend dat enkele verre rushes van Meeuws voor het grootste gevaar moesten zorgen. Toch slaagde R Antwerp FC er evenmin in de match volledig in handen te krijgen. Het was vrij verrassend dat het de rood-witten waren die aan het beslissende doelpunt geraakten.

Tevoren had Dujardin veel moeite ondervonden met zijn vuistwerk, waardoor Jim De Schrijver en Karl Kodat gouden kansen kregen. De invallersdoelman sloeg onder de bal door die door Herman Houben vanop ten minste 25 meter was getrapt. De derby kreeg meteen een niet vermoede ontknoping, vermits R Antwerp FC zich nooit gevaarlijk had kunnen aanstellen. Nog ging Beerschot VAV op zoek naar de gelijkmaker, maar zo min Mücher als Cornelis konden met het hoofd scoren. Op twee gevaarlijke centers van Mallants bleef Jean Trappeniers telkens overeind. Door het feit dat de lokale ploeg alles in de aanval stuurde verwierf Karl Kodat vijf minuten voor het einde, nog een kans om de uitslag in nog zwaardere cijfers uit te drukken, maar hij schoot de bal naast (bron: onbekend - 03/04/1975).

Antwerp Clubblad zag het zo

Het zag er maar bedenkelijk uit toen Mallants al vroeg in de match aan het penaltypunt verscheen. Gelukkig redde Jean Trappeniers de strafschop en bleef de Antwerpdoelman ook meester over een reeks gevaarlijke schoten. Nadat paarswit de eerste helft domineerde, kwam R Antwerp FC na de koffie met beter spel op de proppen. In de 70e min. schoot een loeier van Herman Houben door de grijphanden van invallersdoelman Dujardin. Meteen was het schaap voor R Antwerp FC over de brug. Rood-wit klimt terug naar de vierde plaats (bron: Antwerp Clubblad-21 - 15/05/1975).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/04/1975)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

John Dujardin
Julien Van Opdorp
Arto Tolsa
Walter Meeuws
Louis Van Gucht
Juan Lozano
Tommy Hansen
Jos Van Pelt
René Mucher
Walter Cornelis
Guido Mallants
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Herman Houben
René Desaeyere
Jim De Schryver
Flemming Lund
Karl Kodat
Louis van Gaal

Wissels


Begin Match
      René Desaeyere 10'
10' Louis Van Gucht      
Ruststand 0-0
      Herman Houben 0-1 70'
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG