Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
2 5
10.09.1975 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Alfred Delcourt

Lijnrechters:
Frans Liberloo - Jozef Amerijckx
Toeschouwers: 22000

Wedstrijdverslag

Superieure Karl Kodat benut de 'geschonken' ruimte
Na een kwartier spelen in de Antwerpse derby was het een uitgemaakte zaak dat rood-wit de strijd tegen Beerschot VAV niet meer verliezen kon. De voetballers van Guy Thijs hadden toen al een 2-0 voorsprong op het scorebord staan. De eerste goal kwam van de voet van Karl Kodat. Het was een van die doelpunten die voor de eigen kleuren een enorm enthousiasine verwekken en voor de tegenstanders als een dreun op het gelaat aankomen. Het schot van de Oostenrijker was er inderdaad een om er groggy van te blijven liggen. Lauryssen, verrast door de overlangse vlucht van het leder, kreek er naar, maar greep niet in, tenzij om de uitgestorven bal uit zijn net te halen. Na acht minuten was het al 1-0. Even later viste Lauryssen weer in een nieuw duel met dezelfde tegenstander. Ditmaal vanop de penaltystip. Fred Delcourt, voor wie de moeilijkheden toen al de kop begonnen op te steken, wees naar de elfmeterstip voor een fout van de Beerschotkeeper op de uitbrekende Jos Heyligen.

Jos Heyligen, sierlijk op dreef geraakt bij het uitvoeren van een kronkelbeweging, lokte Lauryssen uit zijn doel en toen hij aanstalten maakte om ook langs hem heen te lopen, struikelde hij over de armen van zijn foutief duikende tegenstander. Karl Kodat kende daarop geen pardon. Rustig schoot hij met de rechter nummer twee binnen. Door de 2-0 achterstand gedwongen de wedstrijd te 'maken', gooiden de Mannekens alles in het offensief. Het bekwam ze slecht, want buiten een paar pogingen van Hansen, een kopbal over en een schot naast het doel, leverden de overhaaste aanvallen weinig gevaar op. Toch had bij een paar verwarde fazes een doelpunt in de lucht gehangen. Was het omdat de voorzetten er zo verrassend uitvielen dat Mücher, werkelijk in een ongeluksdag, tot tweemaal toe over de bal trapte en daarmee de kansen verkeek zijn ploeg weer in de wedstrijd te brengen?

De vlucht van R Antwerp FC
Alsof de ontnuchtering, slag op slag geïncasseerd nog niet volstond, kregen de 'Mannekens' er nog een derde te slikken, onmiddellijk na de aanhef van de tweede helft. Na een schot van Tolsa bemachtigde Karl Kodat de bal, betrok Jos Heyligen instinctmatig in een een-twee-combinatie. De bal vloeide heen en weer van de ene naar de andere en toen Jos Heyligen voor de tweede maal voor een pas appeleerde, kreeg hij een gemaakt doelpunt voorgeschoteld. Rustig schoof hij dat ook binnen. Hoe zonderling ook op een moment van vreugde voor R Antwerp FC en van berusting voor Beerschot VAV, raakten aan beide kanten de zenuwen overspannen.

Fred Delcourt besloot uiteindelijk de wedstrijd met een lijstje van liefst zeven spelers op de bon, met name Xavier Caers, Lozano, Tolsa, Flemming Lund, Jos Van Riel, Cabral en Jim De Schryver. In de Antwerpse sfeer die de Gentse ref blijkbaar niet ligt, vielen er gelukkig ook nog goals. Beerschot VAV bracht de stand op 1-3 na vrijschop van Lozano door Cabral binnen getikt. R Antwerp FC reageerde met weer een knaldoelpunt gescoord door Jim De Schryver op aangeven van Flemming Lund. Beerschot VAV kreeg nog een penalty ten geschenke toen Cabral het deed voorkomen alsof Jos Velser hem had neergelegd. Om het festijn te besluiten bracht Karl Kodat met nog enkele seconden te spelen de eindstand op 2-5.
(bron: De Sportpers - 11/09/1975)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Julien Van Opdorp
Walter Meeuws
Arto Tolsa
Louis Van Gucht
Juan Lozano
Tommy Hansen
Guido Mallants
René Mucher
Roberto Cabral
Jos Van Pelt
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jim De Schryver
René Desaeyere
Jos Heyligen
Flemming Lund
Karl Kodat
Jos Deraeve

Wissels

0 Jos Deraeve (uit)/
Louis van Gaal (in)
 
0 Jos Velser (uit)/
André Heerwegh (in)
 

Begin Match
      Xavier Caers
Juan Lozano      
Arto Tolsa      
      Flemming Lund
      Jos Van Riel
Roberto Cabral      
      Jim De Schryver
      Karl Kodat 0-1 7'
      Karl Kodat (penalty) 0-2 14'
Ruststand 0-2
      Jos Heyligen 0-3 47'
50' Roberto Cabral 1-3      
      Jim De Schryver 1-4 64'
68' Tommy Hansen 2-4      
      Karl Kodat 2-5 89'
90' Eindstand 2-5 90'
TERUG