René De Bleeckere - Etienne Baecke
Toeschouwers: 15000

Na K Beerschot VAC - R Antwerp FC
Vijf gele kaarten en schitterende Lozano in aantrekkelijke derby

Antwerpen - De royale zege die Beerschot in de Antwerpde derby behaalde, heeft meer zweet en inspanningen gekost dan de blote cijfers laten vermoeden. Ook al was de ploeg van trainer Coppens, het eerste kwartier buiten beschouwing gelaten, speltechnisch, individueel en collectief beter dan de tegenpartij, toch heeft het meer dan een uur geduurd alvorens zij op he scorebord afstand kon nemen. Een paar schoonheidsfoutjes in de plaatselijke verdediging hadden zeer vroeg in de match Royal Antwerp FC al op voorsprong gebracht.

De te korte terugspeelbal van Van Pelt naar Tolsa en de weinig overtuigende manier waarop Tolsa nog probeerde zich meester te maken van de bal, hielp de aandringende Stanislav Karasi al in de derde minuut aan het openingsdoelpunt. Nog gedurende twintig minuten kon Royal Antwerp FC deze mentale opkikker gebruiken om de proberen de match naar de eigen inzichten te zetten. De ploeg van Ladislav Novak ploeg, met ijzersterke Jan van der Veen, hardwerkende Peter Anderson en een verfijnde alomtegenwoordige Eddy Snelders, zo zelfverzekerd dat men voor een terugkeer van de thuisploeg begon te vrezen.

Enkel Peter Anderson slaagde erin zijn actie door te drijven. Eddy Snelders en Jan van der Veen zakten in, met het gevolg dat een met volle goesting voetballende Stanislav Karasi nog slechts zelden bij de bal kwam en de stoere Willy Geurts tegen windmolens vocht. Na ruim een kwartier begon de thuisploeg haar wil op te dringen. Het meesterschap in het middenveld was paarswit en dat zou niet meer veranderen tot het einde van de partij. Een bijzonder intelligent spelende Lozano leidde zijn team naar een geslaagde opvoering.

De kleine middenvelder liet aan zijn beste medewerkers, t.w. Meeuw, Hansen en Cabral, de taak over voor de nodige doelpunten te zorgen. Doelman Theo Custers deed mee in de paars-witte show. Alvorens in de nederlaag te berusten, zorgde de doublure van Pfaff bij de Rode Duivels, voor enkele gesmaakte tussenkomsten die van zijn uitzonderlijke souplesse getuigden. Ging hij toch een keer in de fout bij het tweede doelpunt toen het schot van Cabral in zijn kleinste hoek tegen de netten belandde?

Een opsomming van de talrijke tussenkomsten van de Antwerpdoelman is in dit matchverslag niet mogelijk, ontleden we toch de vier doelpunten van de thuisploeg. In de 37e minuut lepelde Hansen een vrijschop van links over de Antwerpmuur tot bij Van Pelt die achterwaarts kopte, Jim De Schryver ontzette met het hoofd binnen bereik van Meeuws aan de rand van de rechthoek, die met een volley Theo Custers kansloos liet. De zaterdag uitstekende Van Opdorp speelde in de 66e minuut de bal bij de op rechts vrij opgestelde Cabral.

Hij rukte op naar doel en schoot tussen de lichtjes uitgekomen Theo Custers en diens eerste paal in de netten. Na voorbereidend werk van Lozano op rechts, voerde Meeuws een dubbelpas uit met Cabral in de 77e minuut. Hij bediende vervolgens de lateraal opgekomen Hansen die krachtig met de linker afdrukte. Een minuut later kopte de hoog opverende Meeuws een hoekschop van Lozano aan de eerste paal rechtstreeks in doel. Het doelpunt van Cabral kwam tot stand op een ogenblik dat Royal Antwerp FC de indruk verwekte nog te kunnen terugkomen.

Zo was er die unieke kans voor Willy Geurts even voor de rust om zijn ploeg opnieuw op voorsprong te brengen. bij het tweede doelpunt van de bezoekers, toen alles al gezegd en gedaan was, werd Lauryssen door het veertig meter schot van van Stanislav Karasi allicht toen hij al ettelijke tijd in de kou stond. We menen tot slot dat de vijf gele kaarten van ref Van Melkebeke terecht opgediept werden, ook al werd in deze aantrekkelijke derby nooit echt brutaal gevoetbald. Zonder die bekeuringen zou het misschien anders zijn verlopen (HNB - Mick Michels - 1977-11-28)...

Antwerp Clubblad noteerde (15)

Uitgerekend tegen K Beerschot VAC heeft R Antwerp FC één van de slechtste prestaties van het seizoen geleverd. Zowat de hele wedstrijd werd er slecht gecombineerd en moeilijk verdedigd. Theo Custers heeft zich moeten weren als een duivel om de cijfers binnen redelijke perken te houden.

Het begon nochtans allemaal mooi toen Stanislas Karasi al na 4 minuten van een blunder in de Beerschotverdediging kon profiteren om R.A.F.C. op voorsprong te brengen. De ploeg kon daarvan geen gebruik maken om het initiatief in handen te nemen, maar moest alle moeite doen om de snel spelende Kielenaars op te vangen, Vooral dankzij enkele knappe reddingen van Theo Custers bleef de stand vrij lang op 1-0 staan. In de 37e minuut was er echter absoluut geen houden aan de loeier van Meeuws uit vrijschop van Hansen.

Ook na de rust was er van reorganisatie geen sprake bij rood-wit, zodat de 'Mannekens' voor het bezoekende doel bleven postvatten. In de 65e minuut kwamen ze verdiend op voorsprong toen de volledig vrijstaande Cabral mocht oprukken en tussen de eerste paal en de verraste Theo Custers binnenschoot. De nederlaag begon zich in duidelijke cijfers uit te drukken toen eerst Hansen in een geharrewar voor doel keihard nummer drie binnenschoot en even later Meeuws op hoekschop kon binnenkoppen.

Gelukkig kon Stanislas Karasi, samen met Willy Geurts vooraan volledig afgezonderd, de stand nog milderen met een afstandsschot, zij het dat Laureysen een handje toestak met een vrij komische ingreep (bron: Antwerp Clubblad-8 - 4/12/1977).

Stanislav Karasi 0-1 5'
37' Walter Meeuws 1-1
Ruststand 1-1
65' Roberto Cabral 2-1
75' Tommy Hansen 3-1
77' Walter Meeuws 4-1
      Stanislav Karasi 4-2 82'
90' Eindstand 4-2 90'