Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
0 3
20.05.1979 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Charles Biron - Albert Fontaine
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

De pers na derby K Beerschot VAV - R Antwerp FC
Weer twee rozen van Ib Jacquet
ANTWERPEN — De Deen lb Jacquet, vorige week vrij onverwacht ten nadele van Willy Geurts in het eerste elftal van R Antwerp FC opgesteld, heeft voor de tweede achtereenvolgende keer tweemaal gescoord. Een eerste maal dank zij een voorzet van Bob Geens, grote uitblinker van een kleine derby, de tweede op een ver uittrappen van Theo Custers, niet toevallig een andere uitblinker in het rood-witte elftal. Toen Jacquet een kwartier van het einde door zijn landgenoot Uli Thychosen vervangen werd, klapte ook Willy Geurts in de handen. De slagvaardigheid van Ib Jacquet hielp R Antwerp FC aan een verdiende zege tegen Beerschot. Volledigheidshalve dient er direct aan toegevoegd te worden dat de Pool Tomaszewski een flinke duit in het Antwerp-zakje deed. Op de lange bal van Bob Geens naar Ib Jacquet bleef hij braaf in zijn doel staan toen de Deen rond Van Gucht draaide. Tomek probeerde weliswaar de nummer 9 van R Antwerp FC te hinderen, maar maakte Ib Jacquet het scoren alleen maar gemakkelijker.

De doelman ging ook niet helemaal vrijuit bij de twee andere doelpunten, die R Antwerp FC zondagmiddag op het Kiel scoorde. Zes minuten na de rust bleef hij een schot van Gunther Van Eyck niet helemaal meester, voor Paolo Lallo het een koud kunstje om de bal in het doel te werken. Toen Gunther Van Eyck met de bal aan de voet oprukte, meenden vele kijkers te dromen... Zij zagen liefst vijf Beerschotspelers als het ware voor de jonge Antwerpspeler uit de weg gaan. In de 68' van de wedstrijd trapte Theo Custers de bal uit, Tolsa liet het leder verder botsen en de goedgevolgde Ib Jacquet stond plotseling oog in oog met Tomaszewski. De doelverdediger ging Ib Jacquet ditmaal tegemoet, maar kon niet verhinderen dat zijn tegenstander verder langs links kon oprukken om dan vanuit een vrij scherpe hoek de 0-3 eindcijfers op het scorebord te trappen. De Antwerpzege kan meer dan verdiend genoemd worden. Verdiend omdat Beerschot-zonder-Sanon als een vrij slappe ploeg beschouwd moet worden. Verdiend ook, omdat R Antwerp FC tijdens het angstwekkend slechte vertoon van het eerste halfuur nog de minst slechte ploeg op het terrein was en vooral na het doelpunt van Paolo Lallo in de tweede speelhelft vrij vlot begon te draaien.

De derde goede voorzet van de middag kwam uit de voeten van Bob Geens en het werd dankzij Ib Jacquet (en Tomaszewski) 0-1. Een kopbal van Mücher en een poging van Gaston Boeckstaens, toen die rond Lozano was gedraaid, deden de kijkers nog ietwat tevreden naar de tapkasten vertrekken. Tevreden mochten de Beerschot-supporters aan de rust niet langer zijn. Hun ploeg draaide echt vierkant. De dekking liet niet veel, maar alles te wensen over. Arme Van den Eynde, zondagnamiddag ter gelegenheid van de blijkbaar alleen maar op papier nog grote derby, bereid gevonden om naar het Beerschotstadion te trekken. De afwezigen, het waren er velen, hadden geen ongelijk. Alleen de Antwerp-supporters konden gelukkig zijn. Gelukkig niet alleen omwille van de drie doelpunten, ook omwille van de glansverrichting die Bob Geens ten beste gaf. Met na de Antwerpaanvoerder ook Theo Custersn, die zich toch enkele keren moest onderscheiden) en uiteraard de Deen Ib Jacquet als uitblinkers van een blijkbaar meer gemotiveerd R Antwerp FC (Louis Ceulemans - bron: onbekend).

Wel bloemen, geen punten voor afscheidnemende Tolsa
ANTWERPEN — De 143e derby in de lange reeks is niet van aard geweest om al diegenen die zich in het Beerschotstadion bevonden herhaaldelijk te laten rechtveren. Dat was alleen de Antwerpaanhangers gegund die ruim aan hun trekken kwamen met drie doelpunten en tussendoor nogal gernakkelijk de maat namen van een krasselende thuisploeg. Arto Tolsa, vooraf gevierd voor tien jaar trouwe dienst in paars-wit, zal aan zijn competitie-afscheid dus geen te beste herinneringen mee naar Finland nemen als hij definitief zijn valiezen pakt.

Aanvankelijk geraakte geen van beide elftallen op toeren. De bal werd in het middenveld nogal vlotweg aan de tegenstander verspeeld, beide doelmannen kregen weinig of geen kans de handen uit de mouwen te steken. Daardoor kwam het eerste Antwerpdoelpunt er eerder verrassend. Een ver ontzetten van Bob Geens, nog altijd met even veel brio op de bres, bereikte de spurtende Ib Jacquet die nog voorbij Tolsa kon glijden om Tomaszewski tegenvoets te grazen te nemen. Dat maakte Beerschot VAV klaarblijkelijk wakker. Een zeer puike retro van Coninx kon door Theo Custers slechts in extremis over de doellat getipt worden. Net voor tijd was er nog een meer dan alledaagse tussenkomst van de Antwerpdoelman nodig om te beletten dat Mücher een voorzet van Tolsa zou binnensturen. R Antwerp FC bleef nochtans de betere ploeg, omdat bij de paars-witten alleen Lozano en Schrauwen aan opbouw schenen de doen. De rood-witten hadden nog voor de rust de
score kunnen verdubbelen als Gaston Boeckstaens, die heel wat persoonlijke duels uitvocht met Lozano, niet de binnenkant van de doelpaal had getroffen en Gunther Van Eyck de terugspringende bal niet hoog had overgeschoten.

Het was wel uitgesteld, niet verloren. Trof Ib Jacquet, soms zeer snedig op rechts, nogmaals de doelpaal naast Tomek, dan bleef deze laatste in tweede instantie kansloos toen Gunther Van Eyck enkele minuten later keihard schoot, de Pool de bal moest lossen en de goed gevolgde Paolo Lallo kon binnentippen. Weer ging Beerschot VAV even aandringen. Nadat Van
Gucht over een verlaten doel zette, moest Theo Custers zich reppen om een keiharde kopbal van Lambert te weren. Die sprong voor de voet van Kleton die een afschamper van formaat produceerde waarna ook Mucher er niet in slaagde uit deze kans een tegendoelpunt te halen.
Toen R Antwerp FC dan, na een misverstand tussen Tolsa en Tomek, langs Ib Jacquet nogmaals scoorde was de fut er bij de thuisploeg helemaal uit. Af en toe nog wel eens een stuiptrekking langs Lozano, maar voor de rest rustig Antwerpmeesterschap waaraan niet te tornen viel. Scheidsrechter Ponnet leidde voor 6.000 toeschouwers.

Ib Jacquet scoort tweemaal
R Antwerp FC heeft met Beerschot VAV in eigen huis de vloer aangeveegd. De 0-3 cijfers kunnen in genendele overdreven worden genoemd want Beerschot VAV bezat geen ruggegraat, geen reflex en ook geen individualiteiten om zijn verderfelijke spelpeil op te tillen. R Antwerp FC speelde van haar kant zeker niet overweldigend, maar het bezat doorlopend het initiatief en kon zich dank zij Bob Geens, Aage Hansen, Paolo Lalla en Ib Jacquet optrekken naar een aanvaardbaar niveau. Exponent van de betere voetbalpartij was in de Metropool-derby de Deen lb Jacquet. Hij scoorde niet alleen twee zuivere doelpunten maar schopte in de 29e minuut ook als eerste wat sensatie in dit slappe derby. Bob Geens trapte een 40- meterpas in de diepte, waarop Ib Jacquet gevat inspurtte. Tolsa, gevierd om zijn laatste thuiswedstrijd op het Kiel, reageerde te laat waardoor Ib Jacquet de bal met het hoofd gemakkelijk voor zijn linker kon leggen. Hij schoof het leder beheerst in de verste hoek (0-1). Beerschot VAV reageerde nauwelijks. Paars-wit zocht alsmaar de magische voet van Lozano, die wel wat kwalijke trappen uitdeelde, maar nooit de basis vormde van een deugdelijke aanval. Of toch? In de 43e minuut beproefde René Mucher doelman Theo Custers met een forrnidabele kopslag, die de doelman met de vlakke hand uit zijn doelvlak wuifde. Werd Beerschot VAV dan toch wakker? Neen hoor! R Antwerp FC kon al op slag van rust de veiligheid hebben bereikt wanneer Gaston Boeckstaens op de verste paal knalde, Gunther Van Eyck in de herneming overschoot.

Meer zelfs. lb Jacquet deed in de 46e minuut Beerschot VAV in al zijn voegen kreunen toen hij zowel Van Gucht als Tolsa misleidde, maar zijn schot op de staander openspatte. Nooit zagen wij Beerschot VAV slechter spelen. In de 50e minuut kreeg Günther Van Eyck op de rechterflank zoveel vrijheid dat hij ongehinderd mocht aanleggen voor een loodzwaar schot. Tomaszewski probeerde te redden wat kon, maar moest de bal toch laten glippen in de voeten van Paolo Lallo; die zonder dralen inschoot (0-2). Beerschot VAV pruttelde nog vijf minuten tegen via Lambert en Kleton, maar paars-wit verdween definitief in de mist toen in de 68e minuut de 'gelauwerde' Tolsa een onnozele bal aan zijn doelrnan dacht te laten. Tussen Tolsa en Tomaszewski lag echter nog een onmetelijke woestijn, die Jacquet prompt doorkruiste. Hij pikte finaal ook de bal op en schoot het leder onhoudbaar doorheen het doelviak (Eric Moerman - bron: onbekend).

Op het Kiel bleef grote puinhoop achter
Zowat 7.000 toeschouwers woonden zondagnamiddag op het Kiel een ongelijke strijd mee waarbij uiteindelijk voor een totaal ontredderd paars-wit alleen nog een puinhoop achterbleef. Er kan tot in het oneindige naar de oorzaak voor die afstraffing worden gezocht. Sanon liep er niet bij, Knobel zat bij RSC Anderlecht naar de komende tegenstrever in de halve finale van de Beker te kijken en de meeste 'Mannekens' hadden blijkbaar de linkershoe aan de rechtervoet geknoopt. De hoofdreden voor de afstraffing moet gezocht worden bij Antwerps Olympisch international Gaston Boeckstaens, die Juan Lozano dit keer tot figurant degradeerde en het is nog maar eens duidelijk aangetoond dat een Beerschot VAV zonder Lozano te licht weegt voor ons topvoetbal.

Nochtans liet nets die ontknoping voorzien toen in het aanvangskwartiertje langs beide zijden geklungeld werd zoals dat zelfs op provinciaal niveau ontstemming uitlokt. Stilaan werd het echter duidelijk dat de rood-witten beweeglijker speelden, het tempo konden opvoeren en langs een erg bedrijvige Ib Jacquet en de offensief ingestelde verdediger Aage Hansen de problemen voor de Beerschot-defensie opstapelden. Met de vaak goed geïnspireerde Eddy Snelders, de bedrijvige Gunther Van Eyck en de kleine Paolo Lallo meester op het middenveld werd de strijd gaandeweg onevenwichtiger. Even voor het halfuur resulteerde dat in het openingsdoelpunt toen de weer sublieme Bob Geens, Ib Jacquet achter een lenge voorzet aanstuurde.

Louis Van Gucht was niet opgewassen tegen de dribbel van zijn rechtstreekse tegenstrever en ook de afscheidnemende Tolsa kon Ib Jacquet niet beletten zijn nummertje met een geplaatst schot of te ronden. Beerschot sloeg even terug met een knappe retro van Coninx, door Theo Custers gered, maar bet was een heropflakkering van erg korte duur. R Antwerp FC bleef het gebeuren rustig domineren. Eens Theo Custers toch nog eens op zijn klasse beroep moest doen om een kopbal van Mücher te weren, kwam het rood-witte antwoord prompt. Gaston Boeckstaens knalde tegen de staak. Gunther Van Eyck mikte de bal van dichtbij over de ledige doelmond.

In de allereerste seconders van de tweede hefft werd paars-wit weer op een hoopje gespeeld door Ib Jacquet, maar het schot van de Deen vloog via de binnenkant van de paal weer het veld in. Beerschot VAV bleef gelaten toekijken hoe de stadsrivalen domineerden. Wanneer vijf verdedigers rustig stonden te kijken hoe Gunther Van Eyck op rechts met de bal wegspurtte was de tweede goal meteen in de maak. Tomaszewski weerde wel een schot van de Uefa-internationaal of maar Paolo Lallo scoorde. Het collectief goed draaiende R Antwerp FC kwam nog aan een logisch derde doelpunt toen Tolsa en Tomaszweski elkaar de eer lieten om een verre uittrap van Theo Custers te onderscheppen. Ib Jacquet zag het anders, wrong zich tussen de twee Beerschotters door, omspeelde de Poolse doelman en scoorde. Met die stand van zaken nam R Antwerp FC duidelijk genoegen, wat leidde naar een demonstratie van balbezit en de pijn voor de teleurgestelde paars-witte fans alleen nog maar groter maakte (bron: onbekend).

Antwerp Clubblad zag het zo
Ter gelegenheid van de voorlaatste competitiewedstrijd van Ladislav Novak bij R Antwerp FC, heeft de ploeg de afscheidnemende coach een mooi afscheidsgeschenk aangeboden. Het werd een 0-3 overwinning bij Novaks nieuwe club. Op 't Kiel zal men overigens nog lang met deze 'vernedering' in de maag zitten. Vooral tijdens de tweede helft speelde R Antwerp FC vloeiend tik-tak voetbal, waarbij de 'Mannekens' minutenlang geen bal raakten. Bij Beerschot riep men de afwezigheid van Sanon in, van enig gevaar was er inderdaad nauwelijks sprake geweest. Enkel in de 43e minuut moest Theo Custers zich even tonen op een kopbal van Mücher. Theo's overbuur Tomek zag daarentegen herhaaldelijk sterretjes. Behalve de twee doelpunten van de opportunistische Ib Jacquet in de 29e en 68e minuut en een doelpunt van de weer erg ijverige Paolo Lallo, moest Tomek nog tweemaal rekenen op de steun van de doelpaal, terwijl zijn verdediging nog bij meerdere gelegenheden de val nabij was geweest. Die eerste overwinning buitenshuis in de terugronde heeft ieder Antwerpfan deugd gedaan (bron: Antwerp Clubblad 1978-17).
(bron: Antwerp Clubblad (17) - 27/05/1979)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jan Tomaszewski
Paul Lambert
Arto Tolsa
Patrick Ipermans
Louis Van Gucht
John Van Abbeny
Jean Rylant
Frank Schrauwen
Johan Coninx
René Mucher
Juan Lozano
Theo Custers
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Bob Geens
Aage Hansen
Frank Mariman
Eddy Snelders
Gunter Van Eyck
Ib Jacquet
Willy Geurts
Paolo Lallo

Wissels

Johan Coninx (uit)/
Gerrie Kleton (in)
 
Frank Schrauwen (uit)/
Paul Beloy Beloy (in)
 
0 Gunter Van Eyck (uit)/
Marc Steyaert (in)
 
0 Ib Jacquet (uit)/
Ulrich Thychosen (in)
 

Begin Match
      Ib Jacquet 0-1 30'
Ruststand 0-1
      Paolo Lallo 0-2 51'
      Ib Jacquet 0-3 69'
90' Eindstand 0-3 90'
TERUG