Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
0 0
13.09.1986 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: André Van Volcem

Lijnrechters:
Willy Van Driessche - Arrigo Marcon
Toeschouwers: 13.000

Wedstrijdverslag

Na K Beerschot VAV - R Antwerp FC

Belaagd en belegerd, maar Ratko Svilar pakt alles

"Eureka, ik heb mijn titel al gevonden," triomfeerde een collega die op het Kiel de Limburgse belangen vertegenwoordigde en hij haalde vervolgens cliché 'fiftytwo' boven om te stellen dat hij de lezers tussen Bokrijk en Voeren zou laten weten dat Beerschot niet tegen R Antwerp FC, maar wel uitsluitend tegen Ratko Svilar scoreloos gelijkgespeeld had! Daarmee zat hij, eerlijk gezegd, wel midden in de roos, want zonder zijn zaterdagavond weer bewonderenswaardige doelman zou de 'Great Old' gewoon in de vernieling zijn gespeeld.

Bijna negentig minuten werd het Antwerpdoel belaagd en belegerd, maar benevens de schoten die rakelings naast en op het doelraam werden geschoten, pakte Ratko Svilar met de ene grandioze save na de andere uit. De Kielse aanhang werd er gewoon wanhopig bij en een paars-witte spuiter siste tenslotte tussen zijn tanden "R Antwerp FC wordt opnieuw door... Guy Thijs getraind. Hoe is het anders mogelijk dat ze zoveel 'chance' hebben... ?" Voor de rest hoefden de plaatselijke fans niet eens teleurgesteld te zijn want hun club bewees op de afwerking na, een goed elftal te bezitten dat Europese ambities mag koesteren!

Ook de neutrale fan kwam in deze match aan zijn trekken vermits het eenrichtingsverkeer in de richting van het rood-witte doel negentig minuten spannend bleef en je je tenslotte met groeiende belangstelling ging afvragen of Ratko Svilar er inderdaad zou in slagen het Kiel een punt te ontfutselen. Met man en macht verdedigden de overige rood-witten zich vlak voor de neus van hun doelman. Toen achteraf op de persconferentie de vraag werd gesteld waarom Antwerptrainer Leon Nollet zo lang wegbleef, repliceerde zijn Kielse collega Davidovic: "Die staat waarschijnlijk nog op de... doellijn..."

De Kielse aanvalsgolven werden in de hand gewerkt door het slordig uitverdedigen van de rood-witte verdedigers. De plaatselijke spitsen Wellens en Goossens geraakten weliswaar moeilijk uit de greep van Ronny Van Rethy en Rudi Smidts, maar zoals door de rest van hun collega's werd de bal doorgaans nog voor de middellijn in één van de gretige Kielse voeten ontzet. Constructief werd er door R.A.F.C. bijna collectief gefaald. Een speler als Piet Wildschut die vorig seizoen door zijn rushes op de rechterflank geregeld voor ontlasting zorgde, waardoor ook Harry Cnops en Mark Van Der Linden de tijd en ruimte kregen om tijdig naar het strafschopgebied van de tegenstrever te flitsen, wordt momenteel bij R.A.F.C. fel gemist zodat er Leon Nollet momenteel weinig meer rest dan een dikke kaars voor Ratko Svilar te branden die volgens kwatongen bijna evenveel verdient als de rest van de ploeg samen, maar die zijn hoog maandloon dan ook volkomen wettigt vermits hij bijna op zijn eentje de punten voor zijn ploeg wint!

Was de doelman toch verslagen dan bracht de dwarsligger zoals bij de vrijschop van Daerden of Thierry Pister die het leer nog net van de doellijn kuiste, redding. "Teleurgesteld," zei de sympathieke Kielse manager Jaak Pellens achteraf, "ben ik eigenlijk alleen over het resultaat. Voor de rest kan ik onze spelers weinig verwijten en op lange termijn moeten wij toch de vruchten plukken van onze inspanningen. Immers niet iedere week zal de tegenstrever zoveel geluk en zulke schitterende doelman tussen de palen hebben. En dan mogen we nog blij zijn dat die enige volwaardige Antwerpactie niet in de roos was." Hij bedoelde de fase dat Cisse Severeyns van een gemaakt doelpunt werd gehouden nadat de jonge Antwerpspits tussen Vervoort en Jeliazkov was doorgeglipt (W.G. - bron: onbekend - 15/09/1986).

Ratko Svilar alweer reddende engel van R Antwerp FC

ANTWERPEN — Eén heuse doelkans, een kopbal tussen de palen, geen enkele hoekschop en een eindeloze rij bange momenten. De jonge Antwerpschuit stond bijna negentig minuten op het punt te vergaan in de storm op het Kiel, maar Ratko Svilar dichtte alle gaten en hij kreeg bij zijn reddingsacties de steun van de thuisspelers, die zelfs bij de mooiste kansen vergaten te scoren.

Wie R Antwerp FC tegen Club Brugge KV verdedigend vond voetballen, had rood-wit zaterdag moeten bezigzien. Tegen de bekerwinnaar speelde de Great Old aardig mee, dwong doelkansen af en maakte een prachtige goal. Op het Kiel konden de jonge snaken van Leon Nollet slechts hopen en bidden. Alleen kort na de rust verschenen de bezoekers even in de match. Cisse Severeyns wrong zich tussen twee verdedigers door en er was een attente Kerremans nodig om R Antwerp FC van een doelpunt te houden. Voetbal zou in dat geval wel een bijzonder onrechtvaardig spelletje geweest zijn, want een vooral in de eerste speelhelft wervelend K Beerschot VAV verdiende de volle pot. Wat niet betekent dat R.A.F.C. het gelijkspel gestolen heeft.

Het rood-witte team dat bijna letterlijk zonder middenveld speelt, deed wat het kon: zwoegen en verdedigen. Wie kan het de jongens van de Bosuil kwalijk nemen dat ze doen wat ze kunnen? Vooral omdat de bezoekers nimmer de regels van sportiviteit overtraden. In tegenstelling tot vorig seizoen was het een bijzonder faire derby. Dat was niet alleen de verdienste van de 22 spelers, maar ook van de sober en uitstekend leidende Van Volcem.
R.A.F.C. hield in de best aantrekkelijke burenstrijd voortdurend de knip op de deur, toch had de thuisploeg een bijna eindeloze rij doelkansen om zijn overwicht dik in de verf te zetten. Pech, een falende afwerking en een alweer sterk keepende Ratko Svilar hielden de score blank.

Dat R.A.F.C. dit seizoen inzette met drie gelijke spelen op rij, is te danken aan de Joegoslavische ballenvanger. Ratko Svilar begon nochtans met een foutje na een ver schot van Vervoort. Een ervaren doelman is echter niet uit zijn evenwicht te halen door een slechte eerste bal. Hij pakte met de ene knappe save na de andere uit, zijn landgenoot Davidovic wist niet of hij moest lachen of schreien. De B.-trainer kon slechts constateren dat zijn nieuwe ploeg gedwarsboomd werd door de doelman die hij naar R Antwerp FC bracht. Ratko Svilar onderscheidde zich voor de rust door Wellens te ontmoedigen bij een open doelkans en een knal van Talbut uit de kruishoek te duwen.

Hij had wat geluk toen Thierry Pister een dichte poging van Goossens van de doellijn veegde, Daerden een vrije trap op de dwarslat krulde en Houben een zucht te laat kwam om een voorzet van Wellens binnen te schuiven. De bloemlezing doelmogelijkheden geeft aan hoe imponerend B. met de rustige Jeliazkov en de alomtegenwoordige Daerden uitpakte. Jammer genoeg voor de thuisploeg bewees Claudio nog ver van de topvorm verwijderd te zijn en nam Leon Nollet de wind uit de linkerflank van de tegenstander. Aanvaller Cisse Severeyns werd ingehaald om Vervoort te doen afzien van zijn avontuurlijke plannen. Het opzet lukte en aangezien na Wellens ook Goossens aan de ketting van de mandekkers Rudi Smidts en Rony Van Rethy werd gelegd, moest paars-wit na de pauze flink wat gas terugnemen.

De partij werd evenwichtiger, maar op die ene kans van Cisse Severeyns na, was het toch de thuisploeg die voor vuurwerk zorgde. Ratko Svilar voerde zijn knapste redding uit nadat Vervoort Goossens oog in oog met de doelman gebracht had en sloot zijn act af door een zwaar schot van Houben en een kopbal van Daerden flegmatiek over het dwarshout te tillen.
Hij stuurde daarmee iedereen tevreden naar huis. R.A.F.C. was blij dat zijn minimaal getalenteerde elf alweer ongeslagen bleef, de Kielenaars troostten zichzeflf met de wetenschap dat voetbal van dat niveau vroeg of laat rijkelijk zal worden beloond (Francois Colin - bron: onbekend - 15/09/1986).

Er zijn zo van die dagen

KIEL. — In één van de betere derby's die de Scheldestad in de afgelopen jaren gezien heeft, is een sterker Beerschot er niet in geslaagd R Antwerp FC op de knieën te krijgen. Tegen een knap voetballende thuisploeg verweerde het team van Leon Nollet zich met de middelen die het heeft. En die zijn nu eenmaal beduidend minder dan wat trainer Davidovic tussen de lijnen kan brengen. Bij dat alles ontbrak het de paars-witten aan een tikkeltje geluk dat vaak nodig is om een wedstrijd open te breken. Een tiental fraaie kansen konden ze versieren, maar niet een ervan kon worden verzilverd.

Wat dat betreft moeten de afwerkers bij Beerschot de hand in eigen boezem steken. En zodoende kreeg Ratko Svilar voor de derde keer al in deze competitie de gelegenheid om te tonen dat de jaren geen vat op hem hebben, dat zij die de gewezen Joegoslavische internationaal wereldklasse toemeten de waarheid niet eens geweld aan doen. Een keer slechts in 90 minuten ging hij zaterdagavond in de fout. Dat gebeurde bij de eerste Beerschotaanval, toen de Antwerpdoelman zich volkomen verkeek op een verraderlijk schot van Vervoort. De gladde bal schoof onder het lichaam van de Joegoslaaf door, maar gelukkig voor al wat rood en wit was, zoefde hij meteen ook rakelings voorbij de paal. Voor het overige is er slechts een woord om de verrichtlng van Ratko Svilar te omschrijven. Subliem was die, zelfs al werd hij dan nog den keer gered door het doelhout toen Daerden een knal van een vrijschop tegen de dwarslat aanschoot.

Ingreep
Ook dat gebeurde nog voor de stadionklok vijf minuten aanwees. Het illustreert dus meteen dat de bezoekers in de aanvangsfase goed wegkwamen en voor hetzelfde geld voor een zo goed als onoverkomelijke achterstand hadden kunnen staan. Beerschot toonde zich in die periode immers van zijn beste zijde. Met snel en vaardig samenspel werd de rood-witte afweer fel aan de tand gevoeld. Ook Goossens deed zijn duit in het zakje met een verdienstelijke halve retro voorlangs en een scherp inzenden dal door Thierry Pister van de lijn gehaald werd. Zijn eerste wonder verrichtte Ratko Svilar even na het half uur toen Daerden de linkerflank van R.A.F.C. openbrak en een juweel van een doelkans voor de voet van Wellens legde. De gewezen Bruggeling had maar in te duwen, maar dat was zonder Ratko Svilar gerekend, die de zwak getrapte bal nog onder controle kreeg.

Precies in dat stadium van de overwegende eenrichtingswedstrijd greep Leon Nollet in. Hij verving Lukovac die geen greep had op Vervoort, door Cisse Severeyns. Meteen werd de actieradius van de blonde Beerschot-internationaal gevoelig beperkt, terwijl lefgozer Cisse Severeyns na rust ook de enige echte kans voor ziin team zou forceren. Precies op het uur slingerde hij zich tussen Eikelboom en Jeliaskov door. Maar goed dat Kerremans als een bolide zijn doellijn verliet of er had een hoogst onrechtvaardige, maar dus niet onmogelijke stand op het scorebord geschitterd.

Sportief
Het was den van de weinige keren dat een vooral op het middenveld zwak R.A.F.C. gevaarlijk kon uitbreken. Intussen bleef Beerschot echter beuken. De Mannekens verzorgden geduldig de opbouw, maakten misschien iets te weinig gebruik van de flanken, maar kregen toch behoorlijk wat kansen. Meestal zorgde Ratko Svilar voor een heel of een half wonder, maar twee keer had hij normaal gesproken, geklopt moeten worden. Eerst toen Goossens van dichtbij en vanuit een vrije positie onbeheerst tegen hem aanschoot, een tweede keer toen Daerden aan de tweede paal in te knikken had, maar net voorbij de verste paal mikte. Zo bleef een uiterst sportieve derby, die door ref Van Volcem in goede banen geleid werd, van een doelpunt verstoken. Desondanks bleven de tribunes zingen tot het einde. Zaterdagavond werd op het Kiel nog maar eens bewezen dat een 0-0 echt geen synoniem is van een waardeloos spektakel. Integendeel zelfs, want deze mooi ogende derby-schotel had voor hetzelfde geld met een vijftal doelpunten gekruid kunnen worden. Ratko Svilar en de falende Beerschotspitsen beslisten daar anders over (Luk Luyten - GvA - 15/09/1986).

Stemmen na de derby

"De wissel Lukovac - Severeyns zette rem op Pat Vervoort" (Leon Nollet)

Uiteraard haalde ook Antwerptrainer Leon Nollet alle superlatieven uit de voorraadbak om de glansprestatie van zijn 'Retko Svilar', 'de beste keeper van het land', zoals hij dat bescheiden uitdrukte, in de verf te zetten. "Wij werden nu eenmaal voor ons doel gedrukt door een sterk Beerschot dat heel wat korter op de bal speelde dan in het verleden het geval was. Daardoor was het voor ons moeilijk om er uit te komen. Wij moeten nu eenmaal roeien met de riemen die we hebben. Beerschot speelt ook rechtstreekser dan Club Brugge KV. Het kwam er in de eerste plaats op aan de spitsen te neutraliseren. Rudi Smidts en Ronny Van Rethy hebben dat uitstekend geklaard, zodat Wellens en Goossens niet in het stuk voorkwamen. Vergeet dan toch niet dat ook wij dicht bij een doelpunt kwamen, maar Kerremans pakte bij die kans voor Cisse Severeyns dan toch ook met een klasse-redding uit," sprak Nollet. Die Severeyns kwam na een halfuurtje in de plaats van de Joegoslaaf Lukovac die volgens de trainer onvoldoende rendeerde. "Hij liet Vervoort te veel lopen, er was geen overname met Claudio en bovendien bleef hij hangen als de aanval werd opgebouwd. Na de inbreng van Cisse Severeyns had Vervoort heel wat minder te vertellen. Hij werd niet alleen goed opgevangen, maar bovendien verscheen Cisse ook nog vaak voor de goal van Kerremans," rondde Nollet af.

"Publiek de grote winnaar bij sportief spektakel" (Rony Van Rethy)

Van enige bitsigheid was er in de Antwerpse derby nooit sprake. Dat was enerzijds de verdienste van een knap leidende Van Volcem, maar in de tweede plaats een gevolg van de gezondere sfeer die in beide teams is gegroeid. Wat een tegenstelling met de veldslag van vorig seizoen! Ook in de duels Goossens-Rony Van Rethy ging het er heel wat bezadigder aan toe. "Dirk was heel wat rustiger," lachte Rony Van Rethy na een deugddoende douche. "We hebben het met sportieve middelen uitgevochten. Ik probeer bij mijn opdrachten steeds voor de man te kruipen en dat is me vanavond best gelukt, meen ik. We hebben wel een karrevracht geluk gehad. Zo bijvoorbeeld bij die kopbal van Daerden, die kans voor Wellens en die poging van erg kortbij van Goossens. Ook Ratko Svilar doet mee en die pakt de laatste weken nu eenmaal fantastisch," zei Rony Van Rethy. "R.A.F.C. blijft ongeslagen en met drie op zes mogen we toch van een geslaagde start spreken bij die moeilijke opdrachten," ging de Kempenaar verder. "De sfeer in de groep is dan ook fantastisch en dat heb ik zelden meegemaakt. Iedereen werkt voor iedereen en dat wordt ook door onze supporters geapprecieerd. Ik meen trouwens dat het publiek vanavond de grote winnaar van de derby is geworden," besluit Rony Van Rethy (W.G. - bron: onbekend - 15/09/1986).

(bron: de pers - 15/09/1986)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Peter Kerremans
Patrick Houben
Marc Talbut
Andrey Jeliazkov
Peter Eikelboom
Patrick Vervoort
Johan Telen
Jos Daerden
Claudio de Oliveira
Willy Wellens
Dirk Goosens
1 Ratko Svilar
2 Zoran Lukovac
6 Rony Van Rethy
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
5 Thierry Pister
7 Yves Vanderveeren
8 Ronny Prins
9 Rudi Taeymans
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops

Wissels

46' Claudio de Oliveira (uit)/
Daniël Schroyens (in)
 
2 Zoran Lukovac (uit)/
12 Cisse Severeyns (in)
32'
 

Begin Match
Peter Eikelboom      
      Cisse Severeyns
Ruststand 0-0
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG