Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Sturm Graz
1 0
02.10.1974 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: John Homewood (Eng.)
Toeschouwers: 9.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Sturm Graz

Een vroeg doelpunt van Karl Kodat beslissend

DEURNE — R Antwerp FC heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Uefabeker. Vroeg in de terugwedstrijd tegen Sturm Graz viel het doelpunt dat zoveel als noodzakelijk was om de rust in de Antwerpploeg te brengen en alle krampachtigheid te doen verdwijnen.. Het doelpunt kwam van de rechtervoet van Karl Kodat, de Oostenrijker die dit seizoen graag voor... Sturm Graz had gespeeld. De pret duurde niet lang in het koude Antwerpstadion. Tegen een bescheiden ploeg kon een wel bestendig aanvallend R Antwerp FC geen tweede keer scoren. Tot grote ergernis van de toeschouwers die na de rust het falen van de Antwerpspelers Verscheidene keren aan de kaak stelden.

Guy-Thys heeft de suspens rond de samenstelling van zijn ploeg tot het iaatste uur laten aanslepen. Toen in het Antwerpstadion bekendgemaakt werd dat Robert Geens opnieuw van de partij was en met vier buitenlanders gespeeld werd, lieten vele toeschouwers hun voldoening blijken. Karl Kodat, Alfred Riedl en Ove Eklund lieten door hun opstelling direct blijken dat R Antwerp FC op het terrein gestuurd was om te scoren. Tegen de meestal voor hun doelverdediger samengetroepte Oostenrijkers moesten de thuisspelers echter zeven minuten wachten voor ze een eerste schot konden afvuren. Achterspeler Jos Van Riel knapte dat taakje op. De wederoptredende Ove Eklund stimuleerde door zijn werkkracht en brio de Antwerpploeg. Op een prachtige een-twee met Xavier Caers kwam Flemming Lund na de voorzet slechts centimeters tekort om te scoren. Het was slechts uitgesteld voor een steeds aanvallend R Antwerp FC. In de twaalfde minuut nam Jim De Schryver een inworp, de bal kwam tot bij Alfred Riedl die achteruit tikte tot bij Karl Kodat wiens laag over de grond schuivend vluchtschot het stadion in lichterlaaie zette. R Antwerp FC leidde met 1-0. Sturm Graz moest nu wel aanvallen. De Oostenrijkers, die bij een toevallige hoekschop slechts drie spelers vooruitstuurden, maakten het de Antwerpverdediging niet te lastig. Pas in de vijfentwintigste minuut moest Jean Trappeniers een eerste keer de handen naar de bal uitsteken. Intussen hadden Flemming Lund en Alfred Riedl elkaar op een mooie voorzet gehinderd.

Ook rond het half uur van een bezienswaardige wedstrijd ontsnapte Sturm Graz aan een tweede doelpunt. Alfred Riedl rolde tweemaal de Oostenrijkse verdediging op, even veel keren werden de Oostenrijkers op gelukkige wijze door een of ander been gediend. Sturm Graz, bestraft met gele kaarten voor al te foutieve tussenkomsten, kon niet imponeren.
De Oostenrijkers werden versmacht in het middenveld waar René Desaeyere en Jim De Schryver heersten. De hard roepende Antwerpspelers hadden echter het ongeluk de bal te dikwijls in het bos van spelers te trappen. Echte scorekansen zaten er tijdens de resterende minuten van de eerste speelhelft niet meer in, tTenzij in de 43e minuut toen Alfred Riedl op een hoge voorzet van de spektakulaire Flemming Lund op de zijpaal kopte. Aan de rust stond de Great Old met de 1-0 voorsprong toch in de volgende Uefabekerronde.

R Antwerp FC speelde na de rust al te slordig en nonchalant. Bij stuntelige dingen van de rood-witten lieten de kijkers hun misnoegen blijken. Alleen Flemming Lund werd toegejuicht, o.m. toen hij op het uur eerst doelman Muftic op de korrel nam en later een rush langs de lijn met een mooie voorzet besloot. Scheidsrechter Homewood, die zich aan de Bosuil blijkbaar goed thuisvoelde, kreeg zijn deel van het afkeurende gefluit toen hij de Oostenrijkse fouten al te ijverig bestrafte. Jean Trappeniers moest tweemaal tussenbeide kornen, op een door Ruth en daarna door Seneca getrapte vrijschop. Sturm Graz voerde een tweede ploegwijziging door. Kort nadat hij in de 72e minuut langs de lijn was opgerukt en dicht bij een tweede doelpunt voor R Antwerp FC was gekomen, moest Aldred Riedl zijn plaats afstaan aan Herman Houben. Aan de overzijde stopte Jean Trappeniers een moeilijk schot van Seneca en nam de Oostenrijkse druk lichtjes, maar niet erg lang toe. Op een tegenaanval in de 80e minuut kreeg niet Flemming Lund, maar Karl Kodat de bal van Ove Eklund. Doelman Muftic kon zijn landgenoot gemakkelijk stoppen en de kijkers schreeuwden hun woede uit. Karl Kodal en Ove Eklund faalden ook op de valreep toen iedereen in het stadion het tweede doelpunt gemaakt zag (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 03/10/1974)).

Karl Kodat schiet R Antwerp FC naar volgende ronde - Na de rust hielden de fans het hart vast op de Bosuil

De aanwezigen op de Bosuil hebben woensdagavond niet lang moeten wachten om te zien welke richting het vertoon zou uitgaan. R Antwerp FC nestelde zich van de aftrap kordaat op de Oostenrijkse helft, al leverde het superbeton van Graz aanvankeltjk wel problemen op aan de plaatselijke aanvallers. Na twaalf minuten ontsnapte Karl Kodat nochtans aan de aandacht van zijn jonge bewaker Fickler en het vroege doelpunt, waarvan de Oostenrijkse trainer Schlecta zo bang was geweest, viel er toch. Een inworp op rechts van Jim De Schryver werd door de linksachter Wirth binnen het berelk van Karl Kodat gekopt, die ter hoogte van de grote backlijn vernietigend uithaalde.

Acht minuten later scoorde Karl Kodat ei zo na een tweede treffer toen hij van een puik inzenden van Flemming Lund van een niet miste. Het zag er meteen naar uit dat hij wraak aan het nemen was voor het feit dat de Oostenrijkse pers hem na de heenmatch zo duchtig de mantel had uitgeveegd. De kordaat leidende Engelse ref Homewood bestrafte intussen de minste overtreding. Hij liet niet na de gele kaart boven te halen toen Jos Velser van de sokken werd gelopen door de woelige Zamut en Jos Van Riel even later zwaar werd gefould door Wirth. Sturm Graz, dat na 25 minuten de Deen Stendal door de Oostenrijkse Uefa-internationaal Jurting verving, ging van toen met twee aanvallers optreden. Begrijpelijk als je weet dat R.A.F.C. bij de 1-0 stand genofeg had om zich te kwalificeren. Toch geraakten de Oostenrijkers zelden of nooit in het Antwerpse strafschopgebied. Het was daarentegen de Great Old die de situatie volkornen meester bleef. De hard werkende Jim De Schryver kon Muftic opnieuw op de korrel nemen. Aan het spektakel hadden de zowat 10.000 toeschouwers zich inmiddels maar matig kunnen opwarmen, al bleef de spanning bij de kleine voorsprong vanzelfsprekend in de Deurnese kuip hangen. De thuisploeg geraakte in het zicht van de rust nog bijna aan een tweede treffer toen Fred Riedl een verre voorzet van Flemming Lund op de onderkant van de paal kopte.

Met de dreiging van de uitschakeling voor ogen, hield Sturm na, de rust naast Kulmer en Zamut ook Jurting constant vooraan. De Oostenrijkers kwamen hierdoor voorgoed in de match. Het Antwerpelftal had nu trouwens veel meer rnoeite dan in de eerste helft om de toestand meester te blijven. De plaatselijke aanhang manifesteerde meer dan eens zijn ontevredenheid. In het streven om zich te hervatten na een serie miserable verrichtingen paste deze prestatie van R Antwerp FC in geen enkel opzicht en de dreiging van een Oostenrijks doelpunt bleef constant in het stadion hangen. Flemming Lund, die in het vierde kwartier een poging gestopt zag door de aandachtige Muftic, moest trouwens geregeld terugzakken tot op het middenveld om er een handje te komen toesteken. Meer en meer begonnen de bezoekers de wedstrijd te maken, al geraakten zij vooreerst niet aan doelkansen. Jean Trappeniers moest enkel een verre vrijschop van de beste bezoekende speler Seneca in hoekschop verwerken. Het was de hoogste tijd dat Guy Thijs met Herman Houben een frisse kracht inhaalde. Dat ultgerekend Alfred Riedl, die net tevoren na een persoonlijke inspanning bijna tot scoren kwam, er werd uitgehaald, werd door de Antwerpaanhang minder gewaardeerd. Dit alles belette niet dat Sturm Graz steeds feller naar de gelijkmaker ging zoeken. Guy Thijs greep naar het hart toen Jean Trappeniers de grootste moeite had om een verre, maar harde poging van Seneca uit zijn doelvlak te ranselen. Tijdens de laatste minuten was het R Antwerp FC dat via Alfred Riedl en daarna langs Karl Kodat, nog het dichtst bij een doelpunt kwam. Het was uiteindelijk tot grote opluchting van de rood-witte aanhang dat de Engelse ref het eindsignaal liet horen.

Guy Thijs : een ronde verder

Deurne. — Trainer Guy Thys was seer kordaat in zijn kommentaar na de karige zege van zijn ploeg. "We zijn een ronde verder. Daarmee moeten we het stellen. R Antwerp FC heeft erg krampachtig gespeeld; Er is in feite niets ten gunste veranderd. Het vroege doelpunt heeft een verkeerd effect gehad. De verkeerde indruk gemaakt. Indien die kopbal van Alfred Riedl niet op de paal, maar in doel was terechtgekomen, had R Antwerp FC een afdoende zege kunnen voorleggen. Nu heeft het de indruk gelaten van een moeizaam bevochten overwinning. We hebben een experiment gewaagd met vier aanvallers. In de eerste helft kregen we dan ook eenrichtingsvoetbal van onze ploeg. Na de rust hadden de Oostenrijkers een tegenzet gepland. Ze speelden 4-3-3. Daardoor geraakten wij het middenveld kwijt, want er ontbrak precies een speler in het middenveld bij ons. R Antwerp FC speelde bovendien te bang. Die verre schoten van de Oostenrijkers waren gevaarlijker dan ze leken. Jean Trappeniers kon nog net met de vingers een schot van Seneca wegtippen, maar we zijn een ronde verder. Jean Trappeniers vond dat R Antwerp FC beter gespeeld had in Graz zelf. We speelden te veel als een ploeg die bang is voor een tegendoelpunt zolang we self maar eenrnaal gescoord hebben. Dat doet me denken aan Union, waar ik twee jaar speelde." (bron: onbekend - 03/10/1974)

(bron: de pers - 03/10/1974)
 
Minuut per minuut
5' R Antwerp FC bouwde aan een driftig offensief met een oprukkende Xavier Caers, die eerst door Ringert van de sokken gelopen werd en daarna zwak op Muftic besloot.
9' een zeer bedrijvige Flemming Lund zette voor doel, Karl Kodat devieerde met het hoofd naast.
11' een knappe dubbelpas tussen Xavier Caers en Ove Eklund eindigde met een laterale voorzet, Flemming Lund kon er net niet bij.
13' G O A L: Alfred Riedl kopte een verre inworp van Jim De Schryver achteruit tot bij Karl Kodat die met een vluchtschot in de benedenhoek raak trof (1-0).
19' Karl Kodat plaatste een vrijschop hoog voor doel, de lange grijparmen van Muftic klaren de situatie op.
20' Xavier Caers stuitte Zamut foutief, de vrijschop van Seneca werd gemakkelijk weggewerkt.
21' een inzenden van Flemming Lund bereikte Karl Kodat, maar werd gehinderd door de toesnellende Alfred Riedl.
22' Jos Velser werd dwaas door Zamut onderuitgelopen die daarvoor de gele kaart kreeg.
23' tijdens een ordeloze doelworsteling schoten Karl Kodat en René Desaeyere tussen een bos van spelers en daarna besloot Jim De Schryver op de duikelende Muftic.
24' de jonge Jurtin vervangt op de linkervleugel de licht gekwetste Kulmer.
29' doelman Muftic verloor aan de zijlijn een duel met Alfred Riedl die voor doel plaatste waar Ringert Karl Kodat het scoren in het lege doel belet.
30' Jim De Schrijver werd door de onstuimige Wirth 'omgekapt' die op zijn beurt tegen de gele kaart aankeek.
35' Seneca, veruit de beste bezoeker, bracht na een lange rush de bal voor het Antwerpdoel waar Zamut op buitenspel betrapt werd.
42' Flemming Lund speelde zich behendig vrij en plaatste de bal op het hoofd van Alfred Riedl die krachtig tegen de onderkant van de lat kopte. Het verlossende doelpunt bleef uit.
45' rusten met een 1-0 voorsprong.
48' de tweede helft startte zeer krampachtig met fouten van René Desaeyere op Jurtin en van Wirth op Flemming Lund.
57' na een zwakke afweer van de Graz defensie kreeg Flemming Lund plots een kans die hij evenwel in de handen van Muftic schoot.
61' Jean Trappeniers moest voor het eerst de handen uit de mouwen steken om een lage vrijschop van Ruth onschadelijk te maken.
62' met een verre pas stuurde René Desaeyere de kleine Flemming Lund weg maar de voorzet werd door de duikelende Muftic onderschept.
65' een zwaar schot van Ove Eklund vloog op halve hoogte, meters naast het doel.
66' een gevaarlijke vrijschop van Seneca werd door Jean Trappeniers uit de bovenhoek geduwd.
67' Peinfinger vervabgt Zamut.
68' na samenspel met Karl Kodat drukte Alfred Riedl af vanuit een scherpe hoek. Muftic liet even de bal ontglippen, maar herstelde zich.
69' R Antwerp FC speelde nu 'safety first' en haalde Alfred Riedl uit ten voordele van Herman Houben.
75' rood-wit ontsnapte op het nippertje aan de uitschakeling als Jean Trappeniers in extremis een verraderlijke schuiver van Seneca uit de benedenhoek kon duiken.
80' R Antwerp FC geraakte in paniek en moest slag op slag hoekschoppen toestaan.
84' Ringert toetstte een vrijschop tot bij Peinfinger die hoog over schoot.
89' de laatste Antwerpaanval werd door René Desaeyere gelanceerd, de te ver wegspurtende Karl Kodat besloot in het zijnet (Antwerp Clubblad-6 - 03/10/1975).

(Bron: Antwerp Clubblad - 03/10/1974)
 

Statistieken

R. Antwerp F.C. Sturm Graz

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jim De Schryver
René Desaeyere
Karl Kodat
Flemming Lund
Ove Eklund
Alfred Riedl
Refic Muftic
Manfred Ruth
Heinz Russ
Anton Pichler
Manfred Wirth
Anton Ringert
Kurt Stendal
Kjeld Seneca
Hubert Kulmer
Robert Kaiser
Heinz Zamut

Wissels

69' Alfred Riedl (uit)/
Herman Houben (in)
 
Hubert Kulmer (uit)/
Genot Jurtin (in)
24'
 
Heinz Zamut (uit)/
Walter Peinfinger (in)
67'
 

Begin Match
13' Karl Kodat 1-0      
      Heinz Zamut 22'
      Manfred Wirth 30'
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG