Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Charleroi S.C.
3 1
21.12.1996 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Luc Helderweirdt

Lijnrechters:
Marc Van Den Broeck - Leon Gravy
Toeschouwers: 3.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R Charleroi SC

Sinjoren spelen lang met vuur

DEURNE - Gevleide zege voor R Antwerp FC, na een boeiende tweede helft waarin Mommens record evenaart. Dankzij een gevleide zege tegen een degelijk RSC Charleroi kan R.A.F.C. met Europese dromen de winterstop in. "De spelers dachten te veel na over hoe ze moesten winnen, dat ging ten koste van hun spel", luidde de eigenaardige uitleg van trainer Ratko Svilar in, na 16 jaar R.A.F.C., vloeiend Engels. Ratko Svilar verving bij de persbabbel algemeen manager George Kessler, die na het duel belangrijk volk moest ontmoeten. Charleroi-coach Luka Peruzovic was duidelijk. "Wij verloren onverdiend. Voor de pauze was R.A.F.C. onbestaande. Alleen het resultaat valt tegen, ons voetbal was van goed niveau."

De weinige toeschouwers die de vrieskou en magere affiche verkozen boven een gezellige avond Diamond Awards of tv-kijken, waren er een helft lang aan voor de moeite. Vooral de lokale supporters hadden reden tot klagen, ze trakteerden hun idolen bij het rustsignaal dan ook op massaal awoert-geroep. Wat R.A.F.C. voordien vooral niet liet zien op het bevroren veld, behoort zeker tot het zwakste van dit seizoen. Nauwelijks initiatief, geen snelheid, inspiratie of doelpogingen. Niets. Een mislukt schot van George Kulcsar, richting Australia, dat was het. "De staat van het terrein", zei Ratko Svilar. Wellicht ook kou gevat.

R Charleroi SC, gesteund door... 30 fanatieke supporters, voetbalde het meest doelgericht. Fiers kopte een vroege kans op de openingstreffer naast. Beide doelmannen werden nooit op de proef gesteld, maar de Waalse bezoekers verdienden een compliment voor hun onbevangen aanpak tegen een thuisploeg, bij wie Cisse Severeyns zelfs alleen voorin ging postvatten. Het debuut van de grote Serviër Iwan Ilic doet velen zich voorlopig slechts afvragen of we in eigen land echt geen jongens hebben die even goed kunnen.

Bizarre omhaal
Gelukkig bracht de tweede helft veel beterschap. R.A.F.C. had duidelijk een doelpunt nodig om zich te redden. Dragan Glogovac bleek de verlosser van dienst. Petry bracht na een hoekschop wel redding op een schot van Manu Godfroid, maar zag de fraaie, bizarre omhaal van de rechtsmidden vervolgens in doel verdwijnen. Meteen de tweede seizoenstreffer voor Dragan Glogovac, eerder tegen KFC Geminal Ekeren succesvol, die George Kessler met een omhelzing in zijn vreugde betrok. Rood-wit speelde met vertrouwen en snelheid. Wiliam Verbeeck en Sandro Da Silva werkten de kansen af in verhouding tot hun prestatie: slap. Ondanks haar secure libero Igor Nikolovski sloeg nonchalance toe bij de thuisploeg.

R.A.F.C. kreeg geen rust in het elftal, speelde met vuur, schonk de tegenstander te veel ruimte en werd bestraft. De verdediging kreeg de handen vol met de constant bewegende bezoekende frontlinie. De gelijkmaker van Balog, wiens kopbal de rijzige Aleks Klak op zich zag afkomen maar niet kon stoppen, viel niet uit de lucht. Gelukkig voor de Sinjoren konden ze opnieuw snel toeslaan. Petry weerde een knappe eentijdsknal van Cisse Severeyns af, maar was kansloos bij de rebound van Manu Godfroid. Scoren op een ideaal moment, heet dat. Ook nadien gaven de Karolingers zich niet gewonnen. Gerard knalde op de kruising.

Trainer Peruzovic bracht Raymond Mommens, op de bank begonnen wegens last aan de enkel, tien minuten voor affluiten in. Zo evenaarde de Lebbenaar zaterdag het record van van Willy Wellens: 598 wedstrijden in eerste nationale. Hij kreeg daarvoor bij zijn opkomst zelfs applaus van de lokale fans. Zijn inbreng bleek uiteindelijk niet voldoende om RSC Charleroi aan een punt te helpen. Integendeel, op aangeven van Cisse Severeyns strafte invaller Gouram Makaev de bezoekende risico's af en schoof beheerst onder Petry (Koen Van Den Daele - GvA - 23/12/1996).

Retrospectieve door Walter

Tegen R Charleroi SC speelde R Antwerp FC niet echt een sterke wedstrijd, maar het had wel de verdienste drie maal te scoren. Vooral de eerste helft vonden de rood-witten moeilijk hun draai op het keihard bevroren veld. De spelers hadden last met de korte dekking door de Zebra's. Hierbij mochten knappe voetballers als Casto en Brogno geen ogenblik uit het oog worden verloren.

Kort na de rust kwam het verlossende eerste doelpunt met een verrassende omhaal van Dragan Glogovac op het bord. Cisse Severeyns kreeg plots meer ruimte en dan wordt hij aartsgevaarlijk. R Charleroi SC stelde rond het uur wel gelijk langs Balog, R.A.F.C. zorgde onmiddellijk voor een betaald antwoord. Een loeier van Cisse Severeyns, Manu Godfroid stond klaar om de afgeweerde bal binnen te knallen.

Drie minuten voor tijd wettigde R.A.F.C. de overwinning. Cisse Severeyns loodste Makaev door de Charleroiverdediging en hij krulde buitenkant voet de bal fraai voorbij Petry. Klasse! (Walter Voet - Antwerp Clubblad-14 - 15/03/1997).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/12/1996)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Charleroi S.C.

Elftallen

1 Aleksander Klak
6 Ivan Ilic
3 Igor Nikolovski
4 Geert Emmerechts
7 Dragan Glogovac
2 George Kulcsar
11 William Verbeeck
10 Sandro da Silva
5 Rudi Smidts (K)
8 Manu Godfroid
9 Cisse Severeyns
1 Zsolt Petry
2 Roch Gérard
5 Olivier Suray
3 Rudy Moury
6 Michel Rasquin
8 Tibor Balog
7 Marco Casto
18 Laurent Wuillot
14 Alexandre Teklak
11 Dante Brogno (K)
9 Filip Fiers

Wissels

57' 10 Sandro da Silva (uit)/
15 Gouram Makaev (in)
 
81' 8 Manu Godfroid (uit)/
14 Sinisa Koncalovic (in)
 
9 Filip Fiers (uit)/
15 Predrag Jovanovic (in)
71'
 
14 Alexandre Teklak (uit)/
4 Drazen Brncic (in)
74'
 
3 Rudy Moury (uit)/
10 Raymond Mommens (in)
79'
 

Begin Match
18' Dragan Glogovac      
      Roch Gérard 36'
Ruststand 0-0
49' Dragan Glogovac 1-0      
      Tibor Balog 1-1 64'
67' Manu Godfroid 2-1      
86' Gouram Makaev 3-1      
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG