Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Aston Villa R. Antwerp F.C.
0 1
01.10.1975 Plaats: Villa Park

Scheidsrechter: G. Mšnnig (DDR)
Toeschouwers: 31513

Wedstrijdverslag

De pers na de eerste ronde Aston Villa - R Antwerp FC
'Bang Bang' zet R Antwerp FC na zeventien minuten op rozen - Karl Kodat bij de bal, Britten in paniek

Birmingham (van onze verslaggever) - De formatie van de 'Great Old' heeft te Birmingham de lauwerkrans royaal verdiend. Zij heeft zich niet beperkt tot het speculeren op een kleine verliesscore en het vrijwaren van de drie goals voorsprong die de ploeg op de Bosuil realiseerde. R Antwerp FC heeft onder helse omstandigeden de kwalificatie afgedwongen op een manier die respect verdient. De idee dat indien R Antwerp FC het eerste halfuur zonder noemensraardig succes van Aston Villa had kunnen doorkomen, de volgende ronde de club toelachte, is bewaarheid geworden. R Antwerp FC is er inderdaad in geslaagd de tegenstander op te vangen en in de greep te houden. De club heeft andermaal kunnen bogen op de aanwezigheid van die fantastische Karl 'Bang Bang' Kodat, de knappe Jean Trappeniers en vooral van de enorme inzet van elf dapperen. Bob Geens was biezonder knap in de luchtduels, Louis van Gaal en Jos Heyligen speelden keurig op balbezit in het middenveld.

Toen de eerste tonen van de mars der gladiatoren door de luidsprekers weerklonken, hebben we echt getwijfeld of daar de spelers van Aston Villa dan wel de plaatselijke spionkop bedoeld werd. R Antwerp FC werd inderdaad van meetaf geconfronteerd met een krachtig acterende tegenstander, die de indrukwekkende steun genoot van zijn achter beide doelen samengepakte supporters. Onze landgenoten speculeerden op balbezit en rust aan de bal, met uitschieters die trouwens al vlug rendeerden. Keurig vrijgespeelde Flemming Lund drukte schuinweg voor de goal af en Nicholl moest de bal uit het doel van de geklopte Findlay koppen. Niettemin kregen de achterspelers van R Antwerp FC het erg te verduren van de traditionele Britse hoge centers, waarop vooral Bob Geens en Jos Velser uitstekend reageerden. Jean Trappeniers moest in het aanvangskwartier trouwens geen hatde klappen incasseren, ook al omdat Jim De Schryver zich concentreerde op defensief werk.

Op een ogenblik dat R Antwerp FC met Jos Heyligen in het midden meer rust leek te verkrijgen, deed Karl Kodat zijn naam van 'Bang Bang' alle eer aan. Een knap staaltje temporizend voetbal van Jos Heytigen, een puike pas van Flemming Lund naar de Oostenrijker die schitterend hard binnenstuurde. De grootste furie van de Astonners was meteen afgekoeld. R AntWerp FC was op weg naar haar doel: het geduchte eerste half uur zonder kleerseheuren doorkornen. Deed zelfs beter dan dat tegen een oppositie die met meer fysiek spel dan voetbalgratie uitpakte. R Antwerp FC bleef sterk terugplooien met Bob Geens in een glansrol. Het hele Antwerpelftal groeide naar een felle prestatie toe, met ongewone inzet en onderlinge assistentie kampend. De acties in de achtergrond van Jos De Raeve waren typerend in dat opzicht. Het pieitte bovendien voor de rood-witten dat ze meer tegenwoordigheid verkregen in het middenveld, waar Louis van Gaal tot evenknie van Jos Heyligen uitgroeide.

Hoeft het gezegd dat bij elke toets die Karl Kodat tegen de bal gaf, zowel op het veld als errond een soort angstpsychose gecreŽerd werd? Net voor de rust hield Jean Trappeniers de score in het voordeel van zijn ploeg met een grootse parade in de bovenhoek op een hard schot van Gidnian. Aston Villa zette de tweede speelhelft in met vers temperament, op zoek naar liefst vijf kwalificatiegoals. Jean Trappeniers ontnam ze die vroege illusie met een knappe interventie toen hij op een kopbal van Robson al zijn kwaliteiten in de verf kon zetten. Toen deed manager Saunders een beroep op de door R Antwerp FC gevreesde rnannetjesputter Morgan, de stoere centervoor met het uitzicht van een hoefsmid. R Antwerp FC wankelde wel even bij een schuiver van Graydon.

Bob Geens bleef autoritair in de lucht, Jean Trappeniers secuur en voorts streden alle spelers van Guy Thijs met zoveel kracht en energie, dat de wijzer verder naar de negentigste minuut bleef tikken in het voordeel van R Antwerp FC. Louis van Gaal ontpopte zich tot een extra waarde op het middenveld, waar hij het principe van balbezit efficiŽnt toepaste. Naarmate het einde naderde, ontsponnen de fazen zich rommeliger in de omgeving van het Antwerpse strafschopgebied, waarin de Britten met alle middelen wilden doordringen om tenminste de eer te redden. Jean Trappeniers en zijn partners bleven er permanent een stevige stok voorsteken (Renť Morren - bron: onbekend)

Karl Kodat concretiseert technische superioriteit - Sinjoren ronde verder

Birmingham, woensdagavond ó R Antwerp FC kreeg woensdagavond op de goed bespeelbare grasmat van Aston Villa al na een goad kwartier zekerheid over haar kwalificatie voor de tweede ronde. De onbetaalbare Karl Kodat ijlde toen net iets vlugger dan de fel tackelende Nicholl op het leder toe, nadat de ongrijpbare Flemming Lund had doorgestoten. De Wiener mikte van schuin voor het doel, in de verste hoek raak. De 700 meegereisde Antwerpsupporters maakten het voordien kokende stadion hierop als het ware tot Belgisch grondgebied. Hun 'Kodat, Kodat' zinderde secondenlang na, terwijl de aanvalsleider zich, hinkend naar de zijlijn begaf. En al werd hun gezang nadien opnieuw snel overstemd door het helse kabaal van de Britse supporters, niets kon de rood-witte supporters nog deren. Aston Villa was immers verplicht vijfmaal te scoren. Wellicht niemand van de 35.000 toeschouwers bleek bereid ook maar een penny op die mogelijkheid te verwedden. Naarmate de minuten voorbij tikten, nam de rust trouwens toe in de Antwerpse rangen.

De Britten zorgden, met hun pressievoetbal, weliswaar nog geregeld voor spannende scrimages voor Jean Trappeniers, maar de Vilvoordenaar, voorbeeldig afgeschermd door Bob Geens en de sterk koppende Jos Velser, werd niet bedreigd. Pas in het zicht van de rust zou Aston Villa een pear maal echt dreigend worden. Op de 40e minuut toen 'Trap' met dť save van de wedstrijd uitpakte op een schot van de opgerukte rechtsachter Gidman, normaal voor een winkelhaak bestemd. Zestig seconden voor de pauze kreeg de voor het overige totaal door Jim De Schryver uit de match gehouden Graydon van dichtbij een scoringskans, maar hij trapte onbegrijpelijk naast.

Van de zogezegde, uitstekende Britse traptechniek was bij de lokale voetballers niet veel te merken. Net als tijdens de heenmatch demonstreerden de Antwerpspelers hun grotere balvaardigheid die het drietal Heyligen-Van Gaal-Kodat bij herhaling toeliet de bal te bewaren en aldus enige herademing aan de defensie te bezorgen. Een verdediging waarin alleen Paul Lieben wel eens in moeilijkheden werd gebracht door zijn rechtstreekse opponent Carodus.
Maar, wij herhalen het, acuut doelgevaar kwam er zelden of nooit voor het doel van onze
landgenoten. Op een counter langs Jos Heyligen en Karl Kodat scheelde het zelfs niet veel of de mee opgerukte Jos Velser knalde een tweede Antwerptreffer tegen de netten. De iets te ver voor zijn doel opgestelde Findlay was inderdaad echt een gelukkig man, toen hij de poging van de Limburger uit de bovenhoek kon snappen.

Van Gaal, de ster
Na de hervatting deed Aston Villa het aanvankelijk iets rationeler. Er werden minder voorzetten voor doel geslingerd, de bal werd geduldiger van man tot man doorgetoetst. Dit leverde al in de eerste minuut een dreiging op voor Trappeniers. Antwerps doelman kon de dichte kopbal van Robson overmeesteren. Weinig later schoot de beste thuisspeler Graydon, vanuit een schuine positie voorlangs. Bij het afsluiten van he vierde kwartier kanjerde de lange Noord-Ierse internationaal Morgan, die weldra naar Cardiff wordt getransfereerd, rakeling over na een vrijschop van alweer Graydon. Bij het vergeefse najagen van de gelijkmaker verloor de thuisploeg geleidelijk het laatste greintje vertrouwen. Het tempo zakte gevoelig. Dit liet de Antwerpenaars toe vaker de bal rustig in de eigen rangen te bewaren.

Vooral Louis Van Gaal deed zich geregeld opmerken, ook al omdat hij als langste Antwerpvoetballer meer dan eens het leer uit zijn eigen doelgebied kwam wegkoppen. Niettemin bleef de wedstrijd vrij hard. De Oostduitser Mšnnig, die voor de rust al geel had getoond aan Jos Deraeve stak de kaart nu ook onder de neus van Gidman, die een ware aanslag op de benen van Jos Deraeve had gepleegd. Hij toonde ze later ook nog aan Morgan, voor natrappen op de technisch superieure Louis Van Gaal. De Britten vergaten daarbij zowaar te voetballen, kwamen alleen kort bij het einde nog tweemaal in de buurt van de gelijkmaker, maar Jean Trappeniers stelde de 0-1 veilig met twee meesterlijke parades (Walter Geboers - bron: onbekend).
(bron: De Sportpers - 02/10/1975)

Statistieken

Aston Villa R. Antwerp F.C.

Elftallen

John Findlay
John Gidman
Chris Nicholl
Ian Ross
Charlie Aitken
Leighton Philips
John Robson
Brian Little
Ray Graydon
Ian Hamilton
Frank Carrodus
Jean Trappeniers
Paul Lieben
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jos Heyligen
Louis van Gaal
Jim De Schryver
Jos Deraeve
Flemming Lund
Karl Kodat

Wissels

53' John Robson (uit)/
Sammy Morgan (in)
 

Begin Match
John Gidman      
Sammy Morgan      
      Jos Deraeve 16'
      Karl Kodat 0-1 17'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG