Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.K. Tongeren
0 1
14.05.1974 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Pierre Wouters

Lijnrechters:
Alfons Vannetelbosch - Hendrik Van Leemputten
Toeschouwers: 15000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSK Tongeren

KSK Tongeren naar finale

ANTWERPEN — Een heldhaftig KSK Tongeren heeft zich onverwacht geplaatst voor de finale van de Beker van België ten nadele van vice-kampioen R Antwerp FC. De Limburgers legden hun zege vast in eon uitstekend eerste half uur, toen zij veruit de beste ploeg op het veld waren. Nadien moesten zij, in een steeds maar rumoeriger wordende wedstrijd, waarin er aan weerskanten ettelijke overtredingen werden begaan, nog alleen maar denken aan verdedigen. R Antwerp FC doorlopond meester, slaagde er niet in te scoren. Doelkansen kwamen er genoeg, zodat de Antwerpenaren alleen maar zichzelf het verwijt kunnen toesturen in bun laatste opdracht van het seizoen te hebben gefaald.

De kwalifikatie van KSK Tongeren voor de finale van de Beker van België als tweedeklasser, betekent meteen de uitschakeling van R Standard CL voor de UEFA-beker volgend seizoen. Dat KSK Tongeren op verplaatsing speelde, in principe ook het meest vermoeid had moeten zijn van de 135 minuten voetbal vorige zondag op de Motten, was aanvankelijk niet te merken. De Sportkringers namen immers van meetaf aan vastberaden de wedstrijd in handen. Met minder geestdrift dan 48 uur tevoren, maar daarom niet minder overtuigend, bouwden zij de eerste acties van de wedstrijd op, besloten met schoten van Luts, Daerden en Palmers, die evenwel Jean Trappeniers niet bedreigden.

R.A.F.C., zonder de op training onklaar geraakte Bob Geens, startte even mak als vorige zondag. Toen het eerste kwartier verstreken was, had men aan de zijde van de Great Old slechts twee gekraakte schoten van Karl Kodat genoteerd, die uiteraard voor Gerardu geen gevaar inhielden, vermits zij ver over of naast zijn doel belandden. Het derde kwartier werd gekenmerkt door enkele botsingen waarbij Hoste, Luts en Palmers moesten bijgewerkt worden en ook door eon doelkans voor Roger Van Gool na vrijschop van Frans Vermeyen, die echter zijn volley naast het doel zag belanden. De Antwerpspeler herpakte zich even later toen hij weer met een volley Gerardu tot een goede save dwong.

KSK scheen een tijdje weg te zakken, maar kwam daarna verrassend goed terug zodat het kort na het half uur zelfs het openingsdoelpunt scoorde na de eerste hoekschop van de wedstrijd. Bosch stuurcie voor doel, waar Daerden met het hoofd verlengde tot bij Luts, die met een deviatie Jean Trappeniers kansloos liet. Even later kwam er zelfs bijna een tweede doelpunt, Jean Trappeniers redde de kopbal van Luts, alvorens Hoste met een omhaal nipt boven de dwarslat besloot. In de laatste tien minuten van de eerste helft voerde R Antwerp FC een geweldige forcing, die resulteerde in twee prachtige doelkansen voor Ove Eklund en Frans Vermeyen. De eerste schoot echter naast. De andere over het doel.

Na de rust diende de ongestelde Palrners bij KSK Tongeren door Celis te worden vervangen. Zoals verwacht zette R.A.F.C. haar forcing verder met onmiddellijk een doelkans voor René Desaeyere. Op zijn beurt faalde hij. Even nadien diende Luts in een duel met Van Gool geraakt, op zijn beurt te worden vervangen. Het was Sente die de plaats innam. KSK Tongeren kwam nu werkelijk in de verdrukking te staan, ofschoon Celis met vertragingsmaneuvers de storm poogde te stillen. Zelfs Jos Van Riel kwam mee vooraan, maar zijn schot werd door Gerardu onschadelijk gemaakt. Daarna werd het spel rumoeriger. Aanstoker Buntinx ging vrijuit, terwijl Van Riel die hem nadeed, naar geel mocht opkijken.

Toen er weer wat bedaring kwam, hernam de druk van R Antwerp FC nog heviger dan voordien. Gerardu onderscheidde zich op een prachtig schot van Frans Vermeyen. De Tongerense keeper deed het nog eens over op een schot van diezelfde Frans Vermeyen. In de laatste minuten, R Antwerp FC speelde als een overwonnen ploeg, kwam KSK Tongeren weer in de wedstrijd. Op een paar ontsnappingspogingen kwamen Hoste en Ensinck zelfs dicht bij een tweede doelpunt. Aan dat ene hadden zij uitteindelijk ruimschoots genoeg. (Mick Michels - bron: onbekend - 15/05/1974).

(bron: de pers - 15/05/1974)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.K. Tongeren

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Louis Pilot
Xavier Caers
Roger Van Gool
René Desaeyere
Frans Vermeyen
Flemming Lund
Karl Kodat
Ove Eklund
Victor Gerardu
Auguste Goessens
Marcel Collas
Johnny Crossan
Jean-Pierre Buntinx
Jos Daerden
Gilbert Luts
Guido Palmers
Bertho Bosch
Ivan Hoste
François Ensinck

Wissels

80' Flemming Lund (uit)/
Louis van Gaal (in)
 
Guido Palmers (uit)/
Antoine Celis (in)
46'
 
Gilbert Luts (uit)/
Jean Senté (in)
70'
 

Begin Match
Roger Van Gool      
      Gilbert Luts 0-1 33'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG