Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
2 3
23.02.1974 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Vital Loraux

Lijnrechters:
Freddy Dijck - Frans Maris
Toeschouwers: 23.000

Wedstrijdverslag

Na de derby op het Kiel
Dominerende De Smet gewond, 'Trap' knap op zijn lijn

R Antwerp FC is tot in de halve finale voor de beker van België kunnen geraken, omdat De Smet zijn demonstratie in het middenveld na een uur moest staken... Raymond Goethals vatte in die enkele woorden samen wat 25.000 toeschouwers hadden geconstateerd of dit hadden moeten doen. Samen met Lozano en Geyselaers had de gewezen Uefa-internationaal de basis gelegd van een uitgesproken B.-overwicht, dat in een veel te geringe mate beloond werd bij de rust.

Op dat ogenblik had enkel Meeuws de bal in het net gekregen op inzenden van Mallants. Minder geluk was daarna de doelpuntenmaker en zijn ploeggenoten te beurt gevallen. Lozano (22'), Meeuws (25'), Mallants (26'), Meeuws (27'), Mallants (29'), De Smet (33'), Meeuws (38') en Lozano (44') hadden ofwel Jean Trappeniers in de hoedanigheld van een uitstekend lijnkeeper op hun weg gevonden, enkele decimeters te hoog gekogeld of het hout getroffen. In die eerste periode zaten de fotografen achter het doel van Lauryssen er totaal werkloos bij. Hun confraters aan de overzijde legden vijf minuten na de hervatting, Beerschots tweede doelpunt eindelijk vast toen opnieuw Meeuws prompt inschoot na voorbereiding van Nicolaes (vrijschop) en Lozano.

In de tribune hoorde men spottend de Nederlandse topper 'Den Uyl zit in den olie' zingen. Toen De Smet alles voorbij liep, maar zijn solo niet kon afronden, hing voor R Antwerp FC een catastrofe in de lucht. De Smet raakte in een duel met René Desaeyere geblesseerd. Tijdens diens verzorging, scoorde Ove Eklund tegen na een inspanning van Xavier Caers en Karl Kodat. De vervanging van De Smet was erg moeilijk voor Beerschot. Twintig minuten voor het einde verloor Tolsa in een tackling op Ove Eklund de bal, Karl Kodat zette voor het geroutineerde R Antwerp FC een onmogelijk gewaande situatie recht.

Ofschoon ook Lozano zijn partners verliet, kreeg Beerschot na een periode waarin het aan het vlotten was gegaan terug een mogelijkheid om de overwinning nog te forceren, maar Jean Trappeniers voerde in de 81e minuut zijn zoveelste 'save' uit op een kopstoot van Meeuws. Dat betekende dat er verlengingen zouden komen. Jean Trappeniers moest zijn ploeg alweer overeind houden bij een kopstoot van Lambert. Met een voetparade werd de poging van Nicolaes afgeweerd. In de 106e min. van deze erg spannende 'derby' strafte Karl Kodat een slechte opstelling van Lauryssen af en leek de match gespeeld.

Nog bleef Jean Trappeniers zich op de voorgrond keepen op een gedevieerd vluchtschot van Geyselaers. Tegen de vooruitgeschoven lokale verdediging kreeg toen ook R Antwerp FC twee kansen, zonder hieruit nog enig verder nut te kunnen halen... (bron: onbekend - 25/02/1974).

Jean Trappeniers beperkt schade, Karl Kodat scoort in de 106e minuut(

Antwerpen - De Antwerpsupporters die zaterdagavond bijna een vol uur met het schaamrood op de kaken in het Olympisch Stadion zaten, stonden of hingen, konden na het eindsignaal van de bekerderby het terrein van de aartsrivaal bestormen en de kwalificatie voor de halve finales op uitbundige wijze vieren!

Niemand gaf een tiental minuten na de rust nog een cent voor de zielige Antwerpploeg die alleen dank zij een wonderbare Jean Trappeniers slechts 2-0 in het krijt stond. Een floddergoal van Ove Eklund zorgde evenwel voor een sensationele ommekeer in een bekermatch, die vrijwel alles bracht wat men maar kon wensen. Tegen een duidelijk aangeslagen thuisploeg kon Karl Kodat nog tweemaal scoren. Een eerste maal voor het einde van de 90e minuut, een tweede maal tijdens de tweede verlenging van vijftien minuten.

Terwijl aan de overzijde van het terrein gerust niemand in het doel had kunnen staan, zorgde Jean Trappeniers tijdens de eerste vijfenveertig minuten voor enkele merkwaardige tussenkomsten. De doelverdediger van de bezoekers verijdelde wel drie gemaakte goals. Meeuws zag bovendien een bal door de zijstaak gestopt! Na de Beerschotstorm van volle 45 minuten, mocht op het scorebord niet 1-0, maar wel 3-0 hebben geprijkt.

Er werd tijdens de eerste helft veel tegen de benen gestampt. Enkele homerische duels werden uitgevochten tussen Jos Van Riel en Mallants, Van Gucht en Flemming Lund, om nog maar te zwijgen over het lijf aan lijf gevecht tussen Meeuws en Louis Pilot. Lozano moest door de weerom zwak leidende Loraux op de vingers worden getikt voor overdreven vechtlust. Royal Antwerp FC speelde aanvankelijk goed mee, maar werd het slachtoffer van een tijdelijk uitgesproken veldoverwicht. Toen ook Jos Van Riel in de dertiende minuut mee ten aanval trok, verspeelde Roger Van Gool de bal aan Dalving, die Guido Mallants direct aan het lopen zette. IN een situatie van drie tegen drie hing het openingsdoelpunt in de zwaar geladen Kielse lucht. Dat doelpunt kwam er ook na de razendsnelle spurt en gemeten voorzet van Mallants naar Meeuws. Vanaf dat ogenblik tot aan de rust, stond er nog slechts een ploeg op het terrein.

De duidelijk opgepepte Beerschotspelers stortten zich keer op keer in de aanval. Ze konden dat des te beter daar op uitzondering van een hard wroetende Roger Van Gool alle Antwerpspelers niet meer te zien waren, tenzij bij gemiste tussenkomsten en slechte voorzetten. Terwijl iedereen in het nokvolle stadion de indruk had dat de thuisploeg met veel meer spelers op het terrein stond, zag men nog slechts een Antwerpspeler: Jean Trappeniers. De doelverdediger van Royal Antwerp Fc zag een kopstoot van Lozano centimeters boven de dwarslat vliegen. Hij stopte vervolgens eerst een vluchtschot van Meeuws, een loeier van Mallants richting winkelhaak, een kanjer van De Smet, een schot van Mallants en nog een poging van Lozano. Jean Trappeniers werkte met handen en voeten en had geen tijd om zijn falende ploeggenoten met verwijten te overladen.

Zes minuten na de rust trapte Meeuws de bal een tweede keer in het doel. Een minuut later rolde De Smet de hele Antwerpverdediging op, maar vergat zijn kans te wagen wanneer Jean Trappeniers zijn doel verliet. Op een ogenblik dat niemand zich daaraan verwachtte, viel de thuisploeg stil. Waarschijnlijk op de adem getrapt! Nadat René Desaeyere zijn ploegmaat Roger Van Gool over rechts liet oprukken, kon Ove
Eklund een flater van Lauryssen benutten om de wedstrijd een nieuwe start te geven. Terwijl de thuisploeg stilaan maar zeker de volledige uitputting nabij was en Geyselaers niet langer heer en meester was op de rechterflank, vonden de rood-witten hun vertrouwen weer. Ove Eklund geraakte voorbij een blunderende Tolsa. Karl Kodat zorgde voor de gelijkmaker. Trappeniers onderscheidde zich nog op een kopstoot van Meeuws zodat verlengingen noodzakelijk waren op een ogenblik dat Nollet zijn twee wisselspelers al in lijn had gebracht en Guy Thys nog zijn eerste vervanging nog kon doorvoeren...

In de tweede verlenging scoorde Karl Kodat vanuit een onmogelijk gewaande hoek en stopte Jean Trappeniers een schot van Geyselaers. Tijdens de adembenemende slotminuten misten zowel Ove Eklund als Roger Van Gool en zo goed als gemaakt doelpunt. "Het was zo al erg genoeg voor Beerschot...", merkte Louis van Gaal na de match droogweg op (GvA - 25-02-1973 - Louis Ceulemans )
(bron: de pers - 25/02/1974)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Julien Van Opdorp
Arto Tolsa
Bob Dalving
Louis Van Gucht
Johannes Geyselaers
Leo De Smet
Juan Lozano
Guido Nicolaes
Walter Meeuws
Guido Mallants
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Bob Geens
Louis Pilot
Xavier Caers
Roger Van Gool
René Desaeyere
Frans Vermeyen
Flemming Lund
Karl Kodat
Ove Eklund

Wissels

56' Leo De Smet (uit)/
Jan Van Gucht (in)
 
73' Juan Lozano (uit)/
Paul Lambert (in)
 
0 Flemming Lund (uit)/
Louis van Gaal (in)
91'
 
0 Frans Vermeyen (uit)/
Gust Wilmssen (in)
107'
 

Begin Match
Walter Meeuws      
      Karl Kodat
      Ove Eklund
      Gust Wilmssen
13' Walter Meeuws 1-0      
Ruststand 1-0
50' Walter Meeuws 2-0      
      Ove Eklund 2-1 57'
      Karl Kodat 2-2 69'
90' Eindstand 2-2 90'
Begin verlengingen
      Karl Kodat 2-3 106'
Einde verlengingen 2-3
TERUG