Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
2 3
23.02.1974 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Vital Loraux

Lijnrechters:
Freddy Dijck - Frans Maris
Toeschouwers: 23.000

Wedstrijdverslag

Na de derby op het Kiel

Dominerende De Smet gewond, 'Trap' knap op zijn lijn

R Antwerp FC is tot in de halve finale voor de beker van België kunnen geraken, omdat De Smet zijn demonstratie in het middenveld na een uur moest staken... Raymond Goethals vatte in die enkele woorden samen wat 25.000 toeschouwers hadden geconstateerd of dit hadden moeten doen. Samen met Lozano en Geyselaers had de gewezen Uefa-internationaal de basis gelegd van een uitgesproken B.-overwicht, dat in een veel te geringe mate beloond werd bij de rust.

Op dat ogenblik had enkel Meeuws de bal in het net gekregen op inzenden van Mallants. Minder geluk was daarna de doelpuntenmaker en zijn ploeggenoten te beurt gevallen. Lozano (22'), Meeuws (25'), Mallants (26'), Meeuws (27'), Mallants (29'), De Smet (33'), Meeuws (38') en Lozano (44') hadden ofwel Jean Trappeniers in de hoedanigheld van een uitstekend lijnkeeper op hun weg gevonden, enkele decimeters te hoog gekogeld of het hout getroffen. In die eerste periode zaten de fotografen achter het doel van Lauryssen er totaal werkloos bij. Hun confraters aan de overzijde legden vijf minuten na de hervatting, Beerschots tweede doelpunt eindelijk vast toen opnieuw Meeuws prompt inschoot na voorbereiding van Nicolaes (vrijschop) en Lozano.

In de tribune hoorde men spottend de Nederlandse topper 'Den Uyl zit in den olie' zingen. Toen De Smet alles voorbij liep, maar zijn solo niet kon afronden, hing voor R Antwerp FC een catastrofe in de lucht. De Smet raakte in een duel met René Desaeyere geblesseerd. Tijdens diens verzorging, scoorde Ove Eklund tegen na een inspanning van Xavier Caers en Karl Kodat. De vervanging van De Smet was erg moeilijk voor Beerschot. Twintig minuten voor het einde verloor Tolsa in een tackling op Ove Eklund de bal, Karl Kodat zette voor het geroutineerde R Antwerp FC een onmogelijk gewaande situatie recht.

Ofschoon ook Lozano zijn partners verliet, kreeg Beerschot na een periode waarin het aan het vlotten was gegaan terug een mogelijkheid om de overwinning nog te forceren, maar Jean Trappeniers voerde in de 81e minuut zijn zoveelste 'save' uit op een kopstoot van Meeuws. Dat betekende dat er verlengingen zouden komen. Jean Trappeniers moest zijn ploeg alweer overeind houden bij een kopstoot van Lambert. Met een voetparade werd de poging van Nicolaes afgeweerd. In de 106e min. van deze erg spannende 'derby' strafte Karl Kodat een slechte opstelling van Lauryssen af en leek de match gespeeld.

Nog bleef Jean Trappeniers zich op de voorgrond keepen op een gedevieerd vluchtschot van Geyselaers. Tegen de vooruitgeschoven lokale verdediging kreeg toen ook R Antwerp FC twee kansen, zonder hieruit nog enig verder nut te kunnen halen... (bron: onbekend - 25/02/1974).

(bron: de pers - 25/02/1974)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Julien Van Opdorp
Arto Tolsa
Bob Dalving
Louis Van Gucht
Johannes Geyselaers
Leo De Smet
Juan Lozano
Guido Nicolaes
Walter Meeuws
Guido Mallants
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Bob Geens
Louis Pilot
Xavier Caers
Roger Van Gool
René Desaeyere
Frans Vermeyen
Flemming Lund
Karl Kodat
Ove Eklund

Wissels

56' Leo De Smet (uit)/
Jan Van Gucht (in)
 
73' Juan Lozano (uit)/
Paul Lambert (in)
 
0 Flemming Lund (uit)/
Louis van Gaal (in)
91'
 
0 Frans Vermeyen (uit)/
Gust Wilmssen (in)
107'
 

Begin Match
Walter Meeuws      
      Karl Kodat
      Ove Eklund
      Gust Wilmssen
13' Walter Meeuws 1-0      
Ruststand 1-0
50' Walter Meeuws 2-0      
      Ove Eklund 2-1 57'
      Karl Kodat 2-2 69'
90' Eindstand 2-2 90'
Begin verlengingen
      Karl Kodat 2-3 106'
Einde verlengingen 2-3
TERUG