Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège
1 0
26.02.1975 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Vital Loraux

Lijnrechters:
Cattelain - Hendrikx
Toeschouwers: 35.000

Wedstrijdverslag

Na replay kwartfinale Beker van België

R Antwerp FC dringt door tot de halve finale - Aangevochten nummertje Flemming Lund beslissend

DEURNE — R Antwerp FC heeft gisteravond in de replay van de kwartfinales van de Beker van België R Standard CL met 1-0 verslagen en aldus het recht verworven een ronde verder, weer op eigen veld tegen competitieleider RWDMolenbeek uit te komen.

Het over de inzet beslissende doelpunt kwam er al na tien minuten spel. Het werd gescoord door Flemming Lund, ontegensprekelijk de meest verdienstelijke lokale speler en fel aangevochten door de Luikenaars die beweerden dat de kleine Deen de bal in buitenspelstand had ontvangen. Betwiste buitenspelgevallen zijn er trouwens tijdens de wedstrijd nog geweest, gelukkig gaven zij geen aanleiding tot incidenten. In de resterende 80 minuten zouden de Antwerpenaren zich meer inspannen om op hun beurt geen doelpunt te incasseren, eerder dan er zelf een tweede te scoren. Dit leidde tot een wedstrijd waarin weinig hoogstaande dingen gebeurden en waarin een gehandicapt R Standard CL zich verdienstelijk toonde, maar nooit werkelijk een vuist kon maken. De kwalificatie van R.A.F.C. lijkt ons dan ook een logische conclusie te zijn van de 225 minuten lange match die beide tegenstanders tegen elkaar hebben geleverd.

De uitslag van de loting enkele uren voor de aftrap van de match waarbij er voor de winnaar een nieuw topkasnummer tegen de competitieleider RWDM — vermoedelijk ook al kampioen op dat ogenblik — in het uitzicht stond, had de spanning en de belangstelling rond het bekertreffen op de Bosuil nog toegespitst. Het stadion was dan ook meer dan behoorlijk gevuld en hoe kon het anders alle kanten uit getooid met rood-witte kleuren, wanneer scheidsrechter Loraux de aftrap floot. Bij R Antwerp FC had Jos Heyligen de voorkeur gekregen op Louis Pilot! Bij R Standard CL ontbrak niet alleen Bukal, maar ook Sigurvinsson was niet speelklaar geraakt. Die verzwakking ten spijt, namen de Luikenaars geen verdedigende houding aan. Wel evolueerden zij met slechts Henrotay en Garot in de spits, maar vanuit hun sterk bevolkte middenveld braken zij geregeld uit en waren zelfs de eersten om doelgevaar te verwekken.

Garot kon geen nut halen uit een vernuftig inzenden van Henrotay. Even later bibberde de Antwerpclan opnieuw toen Bob Geens een slechte balcontrole uitvoerde! Garot kreeg aldus onverwacht de bal toegespeeld. Jos Van Riel moest op de lijn of erachter redding brengen. Loraux wuifde de twijfel echter weg door tegen Garot eon overtreding voor gevaarlijk spel te fluiten. Even later moest Jean Trappeniers redding brengen op een schot van de naar voor gekomen Gerets. Bij de eerste tegenstoot van R Antwerp FC kon rood-wit daarentegen al juichen. Jim De Schrijver bereikte Fleming Lund, naar veler mening in buitenspel. De kleine Deen dribbelde Piot en had daarna nog al de tijd om de bal op de doellijn te leggen en die daar met het hoofd binnen te duwen. Het protest van de Luikse spelers liet Vital Loraux onverschillig. Hij had- trouwens al naar de middencirkel gewezen voor Flemming Lund zijn koddig nummertje opvoerde.

Dit doelpunt had toch gevolgen. Het spel verruwde en na enkele zware overtredingen van o.m. Labarbe, Van Riel en Garot, legde de ref het spel stil om de spelers tot meer kalmte aan te manen. Die kwam er. Met R Standard CL, dat een hogere snelheid ontwikkelde in de meerderheid, ging de wedstrijd verder. De goede combinaties van de Luikenaars werden echter doorlopend met een hoge voorzet voor doel afgesloten, waar Garot er niet in slaagde de rol van Bukal als kopspecialist over te nemen. R Antwerp FC, tot dan toe slechts nu en dan even aan bod gekomen, kwam in het derde kwartier wat meer op het voorplan. Flemming Lund en Alfred Riedl verkwanselden elk een kans. De grensrechter, die blijkbaar zijn vergissing (?) bij het doelpunt van R Antwerp FC wilde herstellen, vlagde een paar keer Riedl af toen hij in bijzonder gunstige voorwaarden de bal toegespeeld kreeg. Een tweede doelpunt kwam er derhalve niet.

In het begin van de tweede speelhelft leek R Standard CL veel minder aggressief. De jeugdige en in gestalte benadeelde middenvelders bleken over hun beste krachten heen, vooraan waren Garot en Henrotay het blijkbaar beu steeds maar achter onmogelijke voorzetten te lopen en te springen. R Antwerp FC kon daar echter geen voordeel uithalen, omdat in het middenveld de coördinatie in de maneuvers ontbrak, aangezien Alfred Riedl vooraan meer slechte dan goede ogenilikken kende. Flemming Lund was in feite de enige die op zijn gewone peil acteerde. Van een hoogstaand gehalte was de wedstrijd derhalve niet. Vloeiende maneuvers waren zeldzaam, spannende fazen voor doel nog meer. Emotie kwam er even voor het uur toen Herman Houben een vrijschop afvuurde. Piot pareerde op secure wijze. Er bleef nog een kleln halfuur te spelen toen Cor Van der Hart ingreep en middenvelder Schillings door derde spits Dardenne verving.

Meteen begonnen de Luikenaars te drukken. R Antwerp FC was aangewezen op de tegenaanval. Een ervan, een actie Flemming Lund, Alfred Riedl en Jos Heyligen, bracht Piot ei zo na ten val. R Antwerp FC haalde Louis Van Gaal voor Jos Heyligen. Rora trapte tijdens het zoveelste geharrewar voor het Antwerp-doel hoog over. Desaeyere zorgde met interceptie voor opluchting. Louis Van Gaal lokte al dribbelend op de vierkante meter fouten uit. Twee Antwerp-doelpunten werden voor een ingebeelde buitenspelpositie afgestopt. De Luikse furie was bedwongen. Cor Van der Hart verving nog Rora door Rombauts. Drie minuten voor het einde werd Karl Kodat door Alfred Riedl in de ruimte gestuurd, maar hij verloor onderweg de baL In de sensatierijke slotminuten kwam R Standard CL nog driemaal dicht bij een doelpunt door toedoen van Gerets en Rombauts, maar het bleef bij 1-0 (bron: onbekend - 27/02/1975).

Jos Velser houdt zijn elftal overeind in Luikse storm - Aangevochten doelpunt, maar R Antwerp FC naar halve finale

Drie minuten voor het einde van de beklemmende R Antwerp FC-R Standard CL verliep een misschien niet opgemerkte fase in de opwinding die de lokale aanhangers in de ban hield. Jos Velser, meesterlijk over de hele wedstrijd, week uit zijn aangekoekte verdediging naar de zijlijn en bracht er een van de zeldzame Antwerpse tegenaanvallen op gang. Vanop links flitste de bal via Alfred Riedl naar Karl Kodat. De Antwerpse nummer tien kreeg het klevende leder niet mee. Een laatste kans voor de Sinjoren was verkeken. De druk van de 'Rouches' hield nog aan tijdens de laatste drie minuten. Gerets verscheen nog voor het doel. Witte truien wemelden tussen de rode op de kleine strook van de penalty-ruimte in afwachting van het eindsignaal dat de Antwerpspelers in de gelegenheid stelde te verademen na negentig minuten zware strijd.

Zouden de Sinjoren daartoe wel in staat zijn geweest zonder de prachtige wedstrijd van Jos Velser? Van in het begin organiseerde hij feilloos zijn verdediging tegen een doorgaans betere Luikse ploeg. Het overwicht van de Luikenaars resulteerde nochtans in te veel luchtspel waarmee de tegenstanders wel raad wisten. Zonder de hardkoppende Bukal en organisator Sirgurvinsson misten de bezoekers zowel het hoofd... als de benen. Hoewel R.A.F.C. maar zelden uit de greep van R Standard CL geraakte, speelde de in wit uitgedoste lokalen het toch klaar voor meer doelgevaar te zorgen. Dat was voornamelijk het geval in de tweede helft toen Piot werd bedreigd door uitschieters van het ingedrukte R.A.F.C. De doelman redde moeizaam voor Karl Kodat. Hij maakte ook een blunder goed van Gerets nadat die oog in oog stond met Alfred Riedl.

Zo bleef de 1-0 overwinning van de Great Old op het scorebord hangen, een 1-0 die er onder verdachte omstandigheden ontstond... Toen R Antwerp FC na tien minuten spelen in de eerste helft een doelpunt maakte, wist de lokale ploeg noch haar aanhang in feite wat er ze was overkomen. Had scheidsrechter Loraux, de man die nooit faalt of een match om zeep fluit, wel degelijk goed uit de doppen gekeken bij de inleidende fase tot de goal ? De kleine Flemming Lund was naar voren gespurt om een voorzet van Jim De Schrijver op te vangen, maar toen hij vertrok en lang voor hij de bal kon opvangen voor een volledig verbauwereerde Piot, stond hij zeer duidelijk in buitenspelpositie opgesteld. De Deen stoorde er zich niet aan. In een strijd van reus tegen dwerg klopte hij de nationale keeper met kalmte en zelfbeheersing.

Mag dat nou, vroeg de uitgelopen Piot met twee opgestoken vingers om er mee te beduiden dat zijn Antwerptegenstander met wel twee meter voorsprong op de naar voren gelopen Standard-achterhoede was vertrokken. De lijnrechter voor wie de vraag was bestemd, gaf geen kik. Hij zweeg zonder meer en bleef verder met zijn vlaggetje zwaaien aisof de buitenspelregel een heel andere was dan de gebruikelijke. Hij wuifde bijna altijd verkeerd zowel in het voordeel als in het nadeel van beide ploegen. Een dergelijke blunder en de andere die er op volgden, verwekten een opgehitste bekerstemming in het gloeiende stadion. In het begin verloor R Standard CL er zijn kalmte niet bij. De 'Rouches' dwonge, al na vijf minuten een grote doelkans af, maar Garot verkeek ze bij een slechte controle met de borst. De bezoekers bleven gedurende wel twintig minuten het wedstrijdbeeld bepalen.

Het technisch vaardige middenveld van de lokalen miste de kracht om de druk van de tegenstander te weerstaan. Er ontstonden daardoor veel scrimmages voor het doel. Een bewonderenswaardige Jos Velser stelde orde op zaken door zijn gevatte anticipaties en nog meer door zijn briljante kopspel waarmede hij noodgedwongen uitpakte in het gedrum voor Jean Trappeniers. De Antwerpse voorstopper was niet alleen de redder in nood, er straalde ook een zo grote zelfzekerheid uit zijn optreden, dat de heie ploeg er zich aan optrok (bron: onbekend - 27/02/1975).

Antwerp Clubblad zag het zo

Al na tien minuten snelde vlugge Flemming Lund doorheen de Luikse verdediging. Rende voorbij Piot. Legde de bal op de doellijn. Knielde. Stootte het doelpunt met het hoofd binnen. Na deze 'legendarische' goal was R Antwerp FC in feite meer bekommerd om de voorsprong te vrijwaren, dan wel om hem te vergroten. Een gehandicapt R Standard CL, dat enkele titularissen moest missen, had vrijwel geen verhaal tegen een bijzonder goed gesloten spelend R Antwerp FC (Antwerp Clubblad-20 - 04/05/1975).

"Een grote kleine Flemming Lund" (G. Thys)

Deurne — Guy Thys slaakte nog een hoorbare zucht van verluchting toen hij de Antwerp-kleedkamer betrad. "Er was toch zo weinig rust in onze ploeg wanneer we naar het einde toegingen", zei hij. "Dat is overigens de reden waarom ik Louis van Gaal het terrein opstuurde. Die kan de bal bijhouden en is altijd flegmatiek kalm. Wij hebben het gehaald. Naar mijn smaak verdiend. Het was geen lachertje. Dit jonge Standard laat je nooit gerust. Ik dacht aan de rust dat het allemaal wel vlug zou koelen in de tweede helft, maar zij liepen nog vlugger, vochten met nog meer energie voor elke bal. Het is een hele prestatie dergelijke tegenstander van het lijf te houden. lk ben over iedereen tevreden. Ook over Karl Kodat die nog met de gevolgen van griep in zijn lichaam kampte. Mijn bewondering is vooral groot voor Flemming Lund. Wij zagen een grote, kleine Lund. Zowel op Sclessin als hier... Geen buitenspel bij het Antwerp-doelpunt ? "Ik kan me hierover niet uitspreken, zat te ver van de bal (bron: onbekend - 27/02/1975).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/02/1975)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Jim De Schryver
Jos Heyligen
René Desaeyere
Herman Houben
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl
Christian Piot
Eric Gerets
Nico Dewalque
Christian Labarbe
Michel Renquin
Gilbert Govaert
Serge Verheyden
Michel Schillings
Philippe Garot
Krasnodar Rora
Roger Henrotay

Wissels

75' Jos Heyligen (uit)/
Louis van Gaal (in)
 
Michel Schillings (uit)/
Guy Dardenne (in)
56'
 
Krasnodar Rora (uit)/
Tony Rombouts (in)
81'
 

Begin Match
10' Flemming Lund 1-0      
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG