Scheidsrechter: Bo Karlsson
Toeschouwers: 12.000

Na 1.FC Köln - R Antwerp FC

Flaters in verdediging afgestraft

R Antwerp FC heeft gisteravond in Keulen slechts heel eventjes de indruk kunnen wekken de onmogelijke opdracht toch aan te kunnen. Na een vroeg doelpunt van Franky Dekenne begon de bezoekende verdediging evenwel gunstkoopjes aan te bieden, zodat Littbarski en Allofs de achterstand in no time in een 2-1 voorsprong konden ombuigen. Daarna voorkwam vooral Wim De Coninck dat de flaters die zich in Belgische verdediging opstapelden op een catastrofe uitdraaiden.

In afwachting van de nakende confrontaties met RSC Anderlecht en KV Mechelen zal AD Kessler in ieder geval opnieuw aan zijn verdediging moeten sleutelen. Zo niet kunnen Raymond Goethals en Aad de Mos nu al twee punten bijtellen. Ook na de rust immers bleef de Antwerpdefensie rammelen als de... autocar waarmee het bestuur zich gisterenmiddag naar West-Duitsland had verplaatst. Dat autobusje heeft het, gelukkig pas in het Keulse stadscentrum zelf laten afweten zodat de rood-witte bestuurders toch nog tijdig in het Müngersdorferstadion geraakten om vervolgens te zien hoe hun verdediging op losse schroeven eveneens "in panne" viel.

Al in het vierde kwartier moest Wim De Coninck voorkomen dat Littbarski en een opnieuw sterk spelende Görtz de Keulse voorsprong zouden uitbreiden. De plaatselijke doelkansen werden vanzelfsprekend ook in de hand gewerkt door de grote risico's die door R.A.F.C. werden genomen. Het 'alles of niets offensief' van de Sinjoren leverde al bij al weinig op. Ook niet nadat de leeggelopen Nico Claesen, die met Kohler op de huid nauwelijks bij de hal geraakte, voor Dirk Goossens was gewisseld. Frans Van Rooij kon zich wel in de kijker spelen en bewijzen dat hij stilaan weer op dreef komt. De juiste richting kon ook hij niet aan zijn schoten geven, zodat de Keulse doelman Illgner in de tweede helft nog nauwelijks de handen uit de mouwen moest steken (bron: onbekend - 13/10/1988).

R Antwerp FC ontloopt afstraffing

Zoals te verwachten was na de 2-4 thuisnederlaag, heeft de zesde vertegenwoordiger op het Europese toneel, moeten afhaken. R Antwerp FC onderging de wet van de sterkste en mag zich nog gelukkig prijzen dat het geen afstraffing kreeg. Wim De Coninck hield zijn ploeg in de moeilijkste momenten overeind. Toch konden de bezoekers even dromen. Ze kwamen vroeg op voorsprong, maar een gebrek aan concentratie lag mee aan de basis van de ommekeer. De drie doelpunten vielen immers in de eerste tien minuten van de match.

De wedstrijd begon ideaal voor R.A.F.C. Nadat Hassler in de eerste minuut een inzenden van Poulsen overgekopt had en Littbarski onmiddellijk daarop de paal trof, kwam R.A.F.C. onverwacht op voorsprong. Bij de eerste aanval werd Hans-Peter Lehnhoff onderuit gelopen. Frans van Rooij trapte de bal voor doel, de Keulse verdedigers wisten niet wat ermee aanvangen. De goedgevolgde Franky Dekenne schoof het leer naast een totaal verbouwereerde Illgner binnen. R.A.F.C., gesterkt door dat heilige vuur, bleef aandringen en dat leidde tot een nieuwe kans. Frans van Rooij zond in vanop links, Mark Van der Linden miste zijn kopbal, vlak vóór doel.

Toen was het de beurt aan 1.FC Köln om een eerste misser in de Antwerpverdediging af te straffen. Littbarski werd in de opening gestuurd, Franky Dekenne keerde het gevaar in eerste instantie, maar moest dan toezien hoe de Keulse kapitein met een hard schot Wim De Coninck te grazen nam. Twee minuten later was er een grove blunder om de thuisploeg aan een tweede doelpunt te helpen. Libero Rony Van Rethy wilde een opbotsende bal op zijn doelman terugspelen en vond er niets beter op om daarvoor zijn borst te gebruiken. Allofs sprong tussen hem en Wim De Coninck in en scoorde gemakkelijk.

De bezoekers, die van dan af nog slechts enkele keren voor gevaar konden zorgen via Rudi Smidts, Frans van Rooij en H.-P. Lehnhoff, verloren het initiatief. R.A.F.C. moest toezien hoe de thuisploeg telkens vanop links voor gevaar zorgde. Een eerste keer besloot Görtz in het zijnet, daarna knalde Allofs naast en in een volgende fase was er een goede Franky Dekenne om Allofs van een tweede doelpunt te houden. Wim De Coninck moest ook nog op zijn talent beroep doen bij schoten van Poulsen en Hassler, zodat de 2-1 stand bij de rust nog gevleid genoemd kon worden.

Het spelbeeld veranderde niet na de hervatting. 1.FC Köln dicteerde de wet. R.A.F.C. probeerde de tegenaanval te spelen. Dat lukte slechts sporadisch. Frans van Rooij had vlak na rust al eens hard naar doel getrapt, maar de bal ging voorlangs. De thuisploeg pakte uit met een paar oprolmaneuvers. Er zat meestal een Antwerpse voet tussen het raderwerk. Als Görtz, Janssen of Steiner konden afdrukken, besloten ze naast. Allofs en Littbarski ondervonden nadien dat de alerte Wim De Coninck niet gemakkelijk van zijn stuk te brengen is. R.A.F.C. probeerde het nog met enkele verre schoten van Frans van Rooij en een halve kopbal van Dirk Goossens (Henk Verleyen - bron: onbekend - 13/10/1988).

Franky Dekenne scoort!

Heel eventjes heeft R Antwerp FC gisteravond de illusie gewekt toch nog voor een mirakel te kunnen zorgen. Dat was toen Franky Dekenne al na amper vier minuten triomfantelijk tevoorschijn kwam uit een geharrewar dat door een vrijschop van Frans van Rooij werd veroorzaakt. Op dat ogenblik had Littbarski nochtans al op de paal geschoten en toeval of niet, was het ook die speler die uit een voorzet van Hässler voor de gelijkmaker zorgde amper vier minuten na de Antwerpse openingstreffer. Het was een slechte terugspeelbal van Rudi Smidts geweest, die de succesvolle plaatselijke actie had ingeleid.

Geen volle twee minuten later trouwens incasseerde de Kessler-brigade al een tweede opdoffer. Rony Van Rethy bood dat doelpunt als het ware op een schoteltje aan Tomas Allofs aan. Zelfs Wim De Coninck voelde zich dermate door zijn ploegmaat gerold, dat hij de laatste een flinke bolwassing gaf. Belgen onder mekaar moeten ze in Keulen gedacht hebben. Een mop was het in ieder geval. Rony Van Rethy is dit seizoen al de vijfde libero van R.A.F.C. Via eerst Jansen en Görtz en nadien ook Hönerbach had 1.FC Köln voor rusten een nog grotere voorsprong kunnen opbouwen, Wim De Coninck deed wat hij kon. Frans Van Rooij trouwens ook en toen hij door Hässler in de grond werd geboord, hadden de Sinjoren tenminste de troostprijs dat de eerste gele kaart aan 1.FC Köln werd uitgedeeld (Walter Geboers - bron: onbekend - 13/10/1988)...

Bob in Europa

In het enig mooie Müngersdorferstadion van 1.FC Köln (zelden hebben wij zulke prachtige accomodatie in een bosrijke omgeving te aanschouwen gekregen), heeft de Great Old in aanwezigheid van 11.000 toeschouwers, onder wie een 1.500 Antwerpsupporters, haar laatste kwalificatie-illusies voor de tweede ronde van de Uefa-Cup verloren. Wat op 12 juli bij de lottrekking al gevreesd werd en door de 2-4 op de Bosuil bevestigd, werd tijdens de terugwedstrijd van 12 oktober definitief bewaarheid. De 1.FC Köln was voor het R Antwerp FC geen haalbare kaart.

Het begon nochtans hoopvol, want nadat Littbarski al in de 3e minuut de zijstaak viseerde, kwam R.A.F.C. een minuut later op voorsprong! De opgerukte Franky Dekenne kon een misverstand in de lokale verdediging afstraffen (0-1). Meteen vroeg de Antwerpaanhang zich af of het 'wonder van Keulen' mogelijk zou zijn. De illusie duurde slechts vier minuten. Al in de achtste minuut kon... Franky Dekenne niet beletten dat Littbarski zijn ploeg langszij bracht (1-1). De ontgoocheling bij onze jongens nog niet weggeëbd of twee minuten later stond de thuisploeg al op voorsprong. Een verre uittrap van Illgner werd slecht berekend door Rony Van Rethy en de uitgekomen De Coninck. De goed gevolgde Allofs strafte het 'misverstand' koelbloedig af (2-1).

Van dat ogenblik af, geloofden de rood-witten er niet meer. Buiten enkele schaarse pogingen (schot van Frans van Rooij in de 20e minuut in het zijnet), kwamen zij er nog weinig aan te pas. Het zou immers vooral Wim De Coninck zijn die met enkele schitterende reddingen een afstraffing zou voorkomen. De vervanging bij de rust van de nog niet volledig herstelde Rudi Smidts en de spierverrekking van Mark Van der Linden in de loop van de tweede helft verbeterde de zaken er niet op.
Het was dus een attente Wim De Coninck, die er voor zorgde dat eervolle verliescijfers op het bord bleven. Maken we de balans op van de korte en voor velen ontgoochelende Euro-campagne van de Great Old, mogen wij stellen dat, rekening gehouden met de reputatie van tegenstander en de mooie recette van 6 september, de uitschakeling geenszins een ramp betekende (B.C. - Antwerp Clubblad-7 - 22/10/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/10/1988)

Nico Claesen

55' Thomas Hässler (uit)/
Falko Götz (in)

79' Jann Jensen (uit)/
Stephan Engels (in)

0 Rudi Smidts (uit)/
Rudi Taeymans (in)
46'

0 Nico Claesen (uit)/
Dirk Goossens (in)
60'

Rudi Taeymans
      Franky Dekenne 0-1 4'
8' Pierre Littbarski 1-1
10' Thomas Allofs 2-1
Ruststand 2-1
90' Eindstand 2-1 90'