Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
2 2
01.11.1981 Plaats: Jules Ottenstadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Guy Goethals - Jef Timmers
Toeschouwers: 12.000

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Sublieme Ratko Svilar houdt R.A.F.C. in beker: spanning, spektakel, sensatie

GENT - Beide teams hebben er gisterenmiddag in het Ottenstadion een fysieke uitputtingsslag van gemaakt. Hierbij was duidelijk dat de littekens na de partij van vorige week niet geheeld waren. Er werden nogal wat persoonlijke vetes uitgevochten in een bikkelharde partij die na de rust bol stond van spanning en sensatie. Technisch geen verfijnd voetbal. De opwindende momenten en prangende doelfases waren voldoende om de ruim 12.000 kijkers met de druilerige Allerheiligen te verzoenen. Op het veld liepen echter weinig vrome zielen. Ponnet noteerde vier boekingen, niet ten onrechte. Dat R.A.F.C. er tenslotte in slaagde de kwalificatie af te dwingen, dankt het vooral aan de sublieme prestatie van doelman Ratko Svilar. De Joegoslaaf zorgde ervoor dat KAA Gent, na de rust de betere ploeg, geen loon naar werken kreeg en aan verlengingen toe was. R.A.F.C. begon met zoveel lef aan die extra-times dat het vrij vlug op voorsprong kwam langs Christian Labarbe. Alex Czernialtynski strafte een minuutje later een misser van Hanssens af. De kwalificatie leek een feit. Een wilskrachtige thuisploeg kwam net voor het einde van de tweede verlenging verrassend op gelijke hoogte. Vergeefse moeite. Ratko Svilar toonde bij het stoppen van penalty's zijn onbetwistbaar meesterschap.

Beide ploegen startten nochtans met een vertimmerd elftal. Bij R Antwerp FC waren Patrick Ipermans en Gunther Van Eyck afwezig wegens kwetsuren. Laszlo Fazekas was geselecteerd voor de WK-interland met Hongarije. Bij KAA Gent moest Braem in laatste instantie forfait geven vanwege een schouderblessure. Het bleef in de aanvangsfaze bij over-en-weer voetbal zonder opwinding. KAA Gent trok het initiatief naar zich toe, maar de spitsen hadden heel wat moeite om de buitenspelval te omzeilen. Vooral Cordiez werd herhaaldelijk door de lijnrechter afgevlagd. Ook R.A.F.C. combineerde aardig. Roger Van Gool, veel inzet maar afgebotte snelheid, en Cisse Goris deden de afwezigheid van enkele titularissen vergeten. De Bosuilploeg miste de snedigheid om de Gentse verdediding uit verband te rukken. Aan de overzijde speelde Ratko Svilar zich een eerste keer in vedette toen hij na een geharrewar aan de grote rechthoek een poging van de doorgebroken Criel met de voet in hoekschop weerde. Net voor de rust viel opnieuw een kans voor de voet van Raes. Ponnet liet een fout op Cordiez onbestraft en compenseerde door Mücher de bal uit de handen van Ratko Svilar te laten trappen. Gehinderd door Frank Mariman, tipte Raes over.

KAA Gent trok na de rust een offensieve kaart. Balverlies van Roger Van Gool en een hakbeweging van Quipor brachten Cordiez alleen voor het Antwerpdoel. Ratko Svilar beroerde het leder met de hand en het schot van Cordiez ging centimeters naast. Onder impuls van een zelfzekere Quipor zette de thuisploeg zijn opmars verder, maar stootte op de bezoekende doelman die zowel een kopbal als een rake knal van Koudijzer uit zijn doel hield. KAA Gent forceerde nog een reeks hoekschoppen. De Antwerpverdediging bleef overeind. Aan de overzijde moest Lauryssen in de voeten van Alex Czerniatynski, terwijl Van Goethem de bijl hanteerde om de uit de dekking spurtende Roger Van Gool te stuiten. De Gentse libero kwam er met een boeking vanaf. De supporters waren het er niet mee eens. Opstootjes in de zittribune zorgden ervoor dat ook de talrijk opgekomen politiemensen niet werkloos bleven.
R.A.F.C. dwong niet zonder moeite verlengingen af, bleek over een betere fysiek te beschikken en was beter gewapend om in extremis de kwalificatie af te dwingen. Criel borstelde een poging van de voor Raymond Jaspers ingevallen Harry Cnops voor de doellijn weg. In de 97e minuut werd het toch 0-1.

Een zwak afgeweerde bal werd door Alex Czerniatynski laag voor doel gebracht. Christian Labarbe werkte voorbij Lauryssen. Amper twee minuten later verdubbelde Alex Czerniatynski de voorsprong. Hanssens speelde onhandig terug. De Waal liet dit geschenk niet liggen. Enorme vreugde bij de Antwerpse aanhang tot... KAA Gent met nog drie minuten voor de boeg weer op gelijke hoogte kwam. Eerst nam Mücher een steekpass van Koudijzer succesvol over. Een minuutje later kopte Cordiez een vrijschop van Vermeersch voorbij Ratko Svilar. De vele toeschouwers die inmiddels het stadion hadden verlaten, schoven haastig weer aan voor het laatste toemaatje: strafschoppen. De ontgoocheling bij het thuispubliek was des te groter toen Ratko Svilar eerst Vermeersch en daarna ook Rombouts van een treffer hield. Van Goethem knalde naast nadat Cisse Goris, Alex Czerniatynski en Ratko Svilar zelf vanop de strafschopstip het pleit in eigen voordeel hadden beslecht (Bert Claerhout - bron: onbekend - 02/11/1981)!

(bron: de pers - 02/11/1981)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Guy Haenssens
Luc Criel
Rudi Van Goethem
Tony Rombouts
Willy Quipor
Aad Koudijzer
René Mucher
André Raes
Kiyika Tokodi
Hubert Cordiez
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Raymond Jaspers
Christian Labarbe
Francis Goris
Leo Van der Elst
Roger Van Gool
Alex Czerniatynski

Wissels

68' Kiyika Tokodi (uit)/
Johan Vermeersch (in)
 
101' André Raes (uit)/
Jean-Claude Bouvy (in)
 
0 Raymond Jaspers (uit)/
Harry Cnops (in)
90'
 

Begin Match
      Roger Van Gool 10'
41' Aad Koudijzer      
Ruststand 0-0
66' Kiyika Tokodi      
71' Rudi Van Goethem      
90' Eindstand 0-0 90'
Begin verlengingen
      Christian Labarbe 0-1 97'
      Alex Czerniatynski 0-2 99'
117' René Mucher 1-2      
118' Hubert Cordiez 2-2      
Einde verlengingen 2-2
0 Penalty's 3
  Vermeersch Francis Goris  
  Rombouts Alex Czerniatynski  
  Van Goethem Ratko Svilar  
TERUG