Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
2 2
15.03.1990 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Georges Pollet - Omer Gevers
Toeschouwers: 6.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Te weinig inzet bij thuisploeg

Antwerpen - R Antwerp FC met Ratko Svilar in het doel, wilde de bezoekers duidelijk geen countermogelijkheden bieden. Heel veel verdedigers dus achteraan om Balenga en Levin op te vangen. Nico Claesen stond alleen in de spits midden een bos blauwen. Het mag dan eigenlijk een klein wonder heten dat diezelfde Nico Claesen al na acht minuten de stand kon openen. Of zette de Gentse verdediging bij wie De Groote ontbrak de deur te wijd open? Hoe dan ook, Hans-Peter Lehnhoff mocht een gemeten dieptepass door het centrum sturen, in de loop van Nico Claesen. De spits vloerde Kazimierski met een schuiver in de korte hoek. Het was overigens niet de eerste kans die hij voor de voeten kreeg.

Na een enig mooie combinatie tussen Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff, besloot de kleine spits naast het doel. Volgde dan een sfeerloos halfuur, gekenmerkt door balverlies langs beide kanten en de thuisploeg met veldoverwicht. Wim Kiekens, Rudi Smidts of Geert Emmerechts trokken beurtelings mee naar voren. Meer dan enkele hoekschoppen leverde dat echter niet op. De beste kansen volgden niettemin op cornerfases. Eerst kopte Geert Emmerechts over. Later was het de beurt aan Patrick Van Veirdeghem om een hoekschop van H.-P. Lehnhoff in de armen van Kazimierski te koppen. De bezoekers konden, op een ver schot van Hallaert in de beginminuten na, geen enkele kans afdwingen.

Ze gingen in het slotkwartier meer drukken. R.A.F.C. had zich wat in slaap laten wiegen, maar ving de aanvalsgolven rustig op. Even dreigde er gevaar toen Geert Emmerechts de bal te ver van de voet liet springen en Veyt op Ratko Svilar kon afgaan. Zijn schot was te zwak om de doelman te bedreigen. Geert Emmerechts had zich bij de fase aan de knie bezeerd en diende kort voor rust vervangen te worden door Raph. Quaranta.

R.A.F.C. gaf na rust een al even ongeÔnteresseerde indruk als tevoren en zou die houding vlug bekopen. Nadat Veyt hoog over besloten had, was de ex-Rode Duivel wel bij de pinken, toen hij de slechte opstelling van de thuisploeg benutte en de bal tussen twee man naar Tom Verdegem stuurde. De jonge speler aarzelde niet en vloerde Ratko Svilar van kortbij. Eindelijk kwam er sfeer in het Bosuilstadion. KAA Gent bleef drukken en dat resulteerde in een kans toen Dauwe voortrok en Balenga de bal met het hoofd kon overnemen, naast. Bij R Antwerp FC kon enkel Hans-Peter Lehnhoff af en toe enig initiatief opeisen. Te weinig passes belandden in zijn voet. Trainer Davidovic moest iets ondernemen en bracht Czernia in.

Dat leverde meteen resultaat op. De Belgische Pool bereidde het tweede doelpunt voor. Hij spurtte de lijn af op rechts, trok voor en na enig geharrewar kon Hans-Peter Lehnhoff Raph. Quaranta bereiken die uit zijn geliefde hoek zijn zoveelste belangrijke doelpunt voor de rood-witten binnentrapte. De thuisploeg leek eindelijk gelanceerd. Gent moest enkele aanvallen met een fout onderbreken. Op een van die vrijschoppen, volgde een nieuwe kans. Frans van Rooij legde breed op Rudi Smidts die met een loeier Kazimierski onder vuur nam. De Pool toonde zich meester van de situatie, maar de verwittiging kon tellen.
Hans-Peter Lehnhoff bleef de meest geÔnspireerde Antwerpman. Een pass naar Claesen, in de diepte naar Frans van Rooij.

Hij kwam evenwel snelheid te kort. R.A.F.C. bleef komen. Een beetje overmoedig zelfs, want na balverlies van Raph. Quaranta doken de Gentenaars plots met vijf tegen drie voor Ratko Svilar op. Rudi Smidts kon in extremis redding brengen. Even later kwam Verdegem weer dicht in de buurt van Ratko Svilar, zodat het tijd werd dat Czernia nog eens iets ondernam. Op rechts drie, vier man in de zak, een schot maar ... naast. KAA Gent kwam nog langszij via Medved. Een collectieve aanval van de Stroppen ging aan de gelijkmaker vooraf. Balenga zorgde voor de aflegger. R.A.F.C. rommelde nog wat aan, verder dan een paar vrijschoppen en hoekschoppen geraakte het niet (Henk Verleyen - GvA - 16/03/1990).

(bron: de pers - 16/03/1990)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

Ratko Svilar
Wim Kiekens
Geert Emmerechts
Nico Broeckaert
Rudi Smidts
Ralf Geilenkirchen
Frans van Rooij
Patrick Schrooten
Patrick Van Veirdeghem
Hans-Peter Lehnhoff
Nico Claesen
Jacek Kazimierski
Peter Hallaert
Dirk Medved
Rudy Janssens
Dirk Herbots
Guy Winkels
Frank Dauwe
Tom Verdeghem
Danny Veyt
Near Levin
Henri Balenga

Wissels

44' Geert Emmerechts (uit)/
RafaŽl Quaranta (in)
 
59' Ralf Geilenkirchen (uit)/
Alex Czerniatynski (in)
 
Near Levin (uit)/
Yves Soudan (in)
50'
 
Henri Balenga (uit)/
D'Hooghe (in)
82'
 

Begin Match
Patrick Van Veirdeghem      
9' Nico Claesen 1-0      
Ruststand 1-0
      Tom Verdeghem 1-1 51'
63' RafaŽl Quaranta 2-1      
      Dirk Medved 2-2 78'
90' Eindstand 2-2 90'
TERUG