Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.V. Cercle Brugge
1 1
03.02.1990 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jean-FranÁois Crucke

Lijnrechters:
Christian Dombert - Peter Pfeiffer
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSV Cercle Brugge

Hoed af voor onverslijtbare Ratko Svilar

Antwerpen - Frankie Mestdagh en Ratko Svilar waren in 1990 al vaker de helden van hun ploeg geweest. De doelman van Cercle won in z'n eentje een punt op Rocourt, de Joegoslaaf van rood-wit toonde in Anderlecht dat er geen leeftijd staat op keepersklasse. Zaterdagavond stonden Ratko en Frankie in een erg winderige Bosuil opnieuw halve en hele mirakels te doen. Zonder hun tussenkomsten was er beslist een veel hogere score op het bord gekomen dan de voor de bezoekers geenszins gevleide 1-1. Daarmee werd deze erg genietbare partij afgefloten. Een wedstrijd die bijna niet werd gespeeld...

Omdat de stormwind ballekepak had gespeeld met een aantal dakplaten van tribune 2, stelde de Antwerpvoorzitter alles in het werk om een afgelasting te bekomen. Eddy Wauters dacht, zeer terecht zoals bleek toen tijdens de rust inderdaad een stuk dakbedekking naar beneden donderde, aan de veiligheid van toeschouwers en acteurs. Zijn telefonische pogingen om vanwege een hoge bondsleider alsnog toestemming te krijgen de match naar een minder winderige avond te verschuiven, kenden echter geen succes. Scheidsrechter Crucke zag geen gevaar. R Antwerp FC kon dus niet anders dan om tien minuten over acht naar de aftrap te stappen.

Meteen het sein voor een potje bizar en fel voetbal, beÔnvloed door de hevige wind die van doel naar doel gierde. Rood-wit kreeg de "Acht Beaufort" pal op de neus, maar trok zich daar geen zier van aan. Het liep meteen storm alsof het zelf met de wind in de rug speelde. Al na twee minuten moest Mestdagh een knal van Hans-Peter Lehnhoff wegranselen. Het zou niet zijn laatste heldendaad zijn. Hun toch wel iets te grote aanvalsdrift en de rare capriolen van de bal zouden de thuisploeg echter zuur opbreken. Nico Broeckaert (niet zo secuur als anders) verkeek zich op een dieptepass. Debuyser graaide de bal mee, dolde Wim Kiekens en scoorde.

Een koude douche, maar R.A.F.C. bleef naar voren stormen. Ondanks windnadeel haalde het negen hoekschoppen uit z'n groot veldoverwicht, maar geen doelpunt. Mestdagh deed een mirakel toen Nico Claesen van op vijf meter pal onder de lat kopte. Daar waren de toeschouwers, blij verrast met de afwisselende cocktail die hun ondanks de omstandigheden werd aangeboden, nog niet over uitgepraat toen Ratko Svilar aan de overkant z'n ploeg behoedde voor een misschien niet meer op te halen 0-2. Rudi Smidts en weer Nico Broeckaert misten een door de wind opgejaagde verre voorzet.

Debuyser tikte de bal tot bij de vrije Denil, maar die zag Ratko Svilar als een duivel voor zich opdagen en stoppen. Nog eens een paar minuten later mocht de Antwerpdoelman blij zijn dat Karacic een vrijschop vanop wel 30 meter bovenop de lat trapte. Toen diezelfde Joegoslaaf na een blunder van Wim Kiekens alleen door spurtte en Ratko Svilar tůch nog redde, was er van geluk geen sprake meer. Dat was superklasse! Zo bleef het 0-1 tot bij de pauze waarin Wim Kiekens werd vervangen door Raph. Quaranta. Hans-Peter Lehnhoff schoof daardoor naar rechts. De eerste corner die hij daar trapte bracht opluchting.

Zoran Stojadinovic nam over, Mestdagh kon die draaiende bal onmogelijk vasthouden en Nico Claesen tipte tussen de palen. De gelijkmaker werd niet het sein voor een rood-witte stormloop. Cercle verdedigde erg goed en doordacht. R.A.F.C. had in die furieuze eerste helft zoveel krachten in de zware bodem gestoken, dat het gas moest terugnemen. Vooral toen viel de afwezigheid van een man als Frans van Rooij fel op. Bovendien was de komst van Czernia, in de plaats van de met een meniscuskwetsuur uitgevallen Geert Emmerechts, eens te meer geen versterking.

Alleen Hans-PeterLehnhoff kon nog twee keer de illusie wekken van een thuiszege. Zijn hoekschop (de 13de...) sloeg tegen het kruishout en Hans-Peter stond wel degelijk buitenspel toen hij scoorde. Zodat het uiteindelijk nog Ratko Svilar was die een punt thuis hield toen hij een knal van Tipuric pareerde. Al wie z'n hoed toen nog niet had zien weg vliegen in de wind, nam het hoofddeksel eerbiedig af om de held van de avond te groeten (Andrť Putzeijs, bron: onbekend - 5/02/1990)...

(bron: de pers - 05/02/1990)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.V. Cercle Brugge

Elftallen

Ratko Svilar
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Patrick Van Veirdeghem
Patrick Schrooten
Hans-Peter Lehnhoff
Ralf Geilenkirchen
Zoran Stojadinovic
Nico Claesen
Frankie Mestdagh
Rudy Poorteman
Didier Frenay
Jerko Tipuric
Peter Cooman
Geert Broeckaert
Branko Karacic
Thierry Raskin
Alain Denil
Josip Weber
Marc Debuyser

Wissels

46' Wim Kiekens (uit)/
RafaŽl Quaranta (in)
 
56' Geert Emmerechts (uit)/
Alex Czerniatynski (in)
 
Marc Debuyser (uit)/
Kurt Soenens (in)
80'
 
Josip Weber (uit)/
Jef Vantournhout (in)
88'
 

Begin Match
      Rudy Poorteman
      Jerko Tipuric
      Marc Debuyser 0-1 8'
Ruststand 0-1
54' Nico Claesen 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG