Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.R.C. Mechelen
1 0
17.12.1989 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jean-FranÁois Crucke

Lijnrechters:
Andrť Collignon - Daniel Losenbergh
Toeschouwers: 4.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KRC Mechelen

Frans van Rooij beslist duel met omstreden strafschop

DEURNE - R Antwerp FC, de ploeg die in de heenronde samen met Club Brugge het meest van alle topklassers (beiden 31) wist te scoren, heeft zondagmiddag een strafschop nodig gehad om voorbij hekkensluiter KRC Mechelen te geraken. De ploeg van Dimitri Davidovic bleef dan ook beneden het Europese niveau. Enkel libero Nico Broeckaert, Ratko Svilar, Hans-Peter Lehnhoff en in mindere mate Nico Claesen wisten zich aan de collectieve malaise van hun ploeg te ontrekken in een slordige partij.

Veel voetballiefhebbers moeten al voor de match het vermoeden hebben gehad dat voetbal soms alles behalve een feest is. Niettegenstaande de puike resultaten die het team van Dimitri Davidovic de voorbije weken neerzette werden niet eens 5.000 kijkers bereid gevonden een ticketje te kopen. Bedenkelijk natuurlijk voor een topclub met Europese allures. Sponsor Superclub zal de komende maanden diep in de geldbeugel moeten tasten in het streven om ook volgend seizoen een behoorlijke ploeg op de been te houden. Benevens Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff is immers ook Rudi Smidts aan het einde van zijn contract en als kersvers international door diverse clubs gegeerd.

Frans van Rooij was zondagmiddag niet in zijn dagje. De spelmaker die normaal meer gevoel heeft in zijn kleine teen dan veel andere voetballers in hun hele lijf, grossierde vooral in de eerste helft in mislukte voorzetten. Hij beweerde steeds last te hebben van een hardnekkige liesverwonding, die hem mogelijk nog tijdens de winterstop op de operatietafel brengt. In gedachten zal Franske allicht ook bij zijn Oranje-debuut van volgende woensdag tegen BraziliŽ hebben verwijld.

Geen record voor Ivan
De beslissing viel vlak voor de rust. De voor Jean-Francois Crucke ingevallen scheidsrechter Ignace Goris wees toen na een duel Lankhaar-Lehnhoff zonder de minste aarzeling naar de elfmeterstip. In het Mechelse kamp ontlokte die beslissing heftig protest. De anders altijd erg brave ploegafgevaardige Martin Jeurissen ging daarbij zo fel te keer dat hij door de man in het zwart zelfs naar de tribune verwezen diende te worden. Ook op de persbanken werd van een erg lichte strafschop gewaagd. Ten onrechte, zo wordt bewezen door de plaat van onze fotograaf Ronny Meyers. Het document laat duidelijk zien dat het linkerbeen van Hans-Peter Lehnhoff gekneld wordt tussen de beide benen van de tackelende Lankhaar.

Een juiste beslissing dus Goris. Van op de stip zorgde Frans van Rooij er voor dat Yvan De Wilde, vier wedstrijden ongeslagen, de winterstop toch niet kan ingaan met de wens zijn record nadien nog scherper te stellen. De voormalige Beverense invaller bleef kansloos. Hij kon dus niet vermijden dat Racing opnieuw alleen met de rode lantaarn wordt opgezadeld, met twee punten achterstand op KSV Waregem en STVV. Dat Racing tijdens het eerste uur, vooral via Krohm, voldoende de kansen kreeg om op voorsprong te komen, is een andere kwestie. R.A.F.C. kon de winst pas tijdens het laatste halfuur, o.m. met een knal van Nico Broeckaert op de dwarsligger en talrijke schitterende tussenkomsten van De Wilde rechtvaardigen (Walter Geboers - D.N.G. - 18/12/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

Een duidelijk vermoeid R Antwerp FC heeft tegen de hekkensluiter een weinig overuigende, maar toch verdiende zege in de wacht gesleept. Het enige rood-witte doelpunt kwam er tegen het zich verrassend harknekkig verdedigende KRC Mechelen vanop de penaltystip na een overtreding van Lankhaar op Hans-Peter Lehnhoff. Frans van Rooij, nochtans niet in zijn sas ingevolge de liesklachten die hem trouwens op de operatietafel zouden brengen, gelastte zich met het feilloos omzetten van de elfmetertrap (1-0).

Voor deze beslissende treffer, waren de Maneblussers langs hun topscorer Krohm een paar keer gevaarlijk geweest. De Antwerp-verdediging liet zich niet verrassen. In de loop van de tweede helft zou de Great-Old de (nipte) zege verantwoorden. De Mechelse doelman Yvan De Wilde diende zich een paar keer te onderscheiden. Het atoomschot van Nico Broeckaert trof bovendien de dwarsligger. Na deze kostbare zege sluit R.A.F.C. de heenronde af met een mooie 23 op 34.

De Great Old volgde op drie punten van leider RSC Anderlecht en telde drie punten voorsprong op de vijfde plaats van Cercle Brugge KSV. De terugronde van na de winterstop mag met vertrouwen tegemoet gezien worden (Antwerp Clubblad-09 - 20/01/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 18/12/1989)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.R.C. Mechelen

Elftallen

Ratko Svilar
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Ralf Geilenkirchen
Patrick Schrooten
Frans van Rooij
RafaŽl Quaranta
Hans-Peter Lehnhoff
Nico Claesen
Yvan De Wilde
Didier De Bondt
Benny Wijnstekers
Paul Van Nuffelen
Joop Lahnkaar
Ronny Claes
Steven Blair
Bruno Nijs
Erwin Cuypers
Mario Krohm
Marc Wuyts

Wissels

57' RafaŽl Quaranta (uit)/
Alex Czerniatynski (in)
 
89' Nico Claesen (uit)/
Ronny Van Geneugden (in)
 
Steven Blair (uit)/
Ismael Abdelali (in)
28'
 
Erwin Cuypers (uit)/
Stefaan De Coninck (in)
42'
 

Begin Match
      Bruno Nijs
41' Frans van Rooij (penalty) 1-0      
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG